Ο ΔΡΑΜΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΕΨΑΛΛΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟ PORT WASHINGTON

 

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ έψαλλε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Port Washington στη Νέα Υόρκη, βρισκόμενος με αυτό τον τρόπο κοντά στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook περιγράφει την εμπειρία του:

Ήταν ίσως η πιο όμορφη Μεγάλη Εβδομάδα και το πιο όμορφο Πάσχα της ζωής μου μέχρι σήμερα από κάθε άποψη! Και σε επίπεδο ψαλτικό-μουσικό και σε επίπεδο πνευματικό-εκκλησιαστικό και σε επίπεδο ανθρώπινο-ψυχαγωγικό!

Από το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου μέχρι την Κυριακή της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας 16 Απριλίου 2017, έζησα συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες στιγμές!

Στιγμές για τις οποίες πρωτίστως είμαι ευγνώμων σε έναν από τους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ.κ. Δημήτριο. Ο άξιος πηδαλιούχος της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ και οι στενοί του συνεργάτες Αρχιδιάκονος Παντελεήμων και Διάκονο Ελευθέριο με έκαναν να νιώσω «σαν το σπίτι μου» με τα λόγια και τις πράξεις τους!

Θερμές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω δημόσια στον Προϊστάμενο του περικαλλέστατου Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Port Washington της Νέας Υόρκης, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Λάρδα, τους συνεφημερίους του πατέρα Διονύσιο και πατέρα Τζόσουα, τον Πρόεδρο και τα 20 μέλη του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας για την ομόφωνη τιμητική πρόσκληση προς το πρόσωπό μου, την αγάπη τους και τη φιλοξενία τους.

Ό,τι κι αν πω για τον κουμπάρο μου, εκλεκτό φίλο μου, συνάδελφο Πρωτοψάλτη, διακεκριμένο και πολυβραβευμένο οδοντίατρο και Καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του NYU (New York University) Dr. Νίκο Ράλλη θα είναι λίγο και θα τον αδικήσω! Ο Νίκος έψαλλε αριστερά μου σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες. Ψαλτικά νομίζω ότι ήταν η καλύτερη Μεγάλη Εβδομάδα που έκανα! Αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο τόσο αυτός όσο και η αξιολάτρευτη σύζυγός του Ειρήνη Ράλλη έκαναν τα πάντα για να μη λείψει τίποτα σε μένα και στη σύζυγό μου Στέλλα Τσιότσιου – Παπαεμμανουήλ που με συνόδευσε σε αυτήν την ιστορική μου αποστολή. Νίκο και Ρενέ, σας ευχαριστούμε για όλα και σας ευχόμαστε πάντα να είστε καλά και να χαίρεστε τα 3 υπέροχα παιδιά σας Ντανιέλ, Νικόλ Παρασκευή και Ισίδωρο.

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές αυτής της Μεγάλης Εβδομάδος ήταν η Ακολουθία του Νυμφίου της Μεγάλης Τρίτης το βράδυ με το περίφημο και λαοφιλές Τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωτοψάλτη του Ναού και Χοράρχη της αξιόλογης Βυζαντινής Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δημήτριος Κεχαγιάς, τον Λαμπαδάριο Γεώργιο Γιαβρή και όλους τους φίλους ιεροψάλτες που ήρθαν από διάφορες περιοχές για την ωραία φιλοξενία και την ειλικρινή αγάπη τους. Τη συγκεκριμένη ακολουθία κάλυψε ο Δημήτριος Πανάγος για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Greek American News.

Σημαντικές και συγκινητικές ήταν οι στιγμές που έζησα το Μεγάλο Σάββατο στη συνέντευξη-αφιέρωμα προς την ελαχιστότητά μου με τον Πάνο Σατζόγλου και τον Στέλιο Τακετζή στα στούντιο του Cosmos Fm, του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού της Ομογένειας. Ακόμη δέχομαι μηνύματα Πάνο και Στέλιο… Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους Έλληνες απανταχού της γης αλλά και την κόρη μου και το γιο μου που με άκουγαν εκείνη την ώρα στην Ελλάδα μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους!!!

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφέρω την παρουσία κοντά μου στο αναλόγιο, του «Άρχοντα των ισοκρατών», ενός φίλου από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Βοστόνη (1993-1996), τον βαρύτονο εκ Πατρών Ανδρέα Τσίγκα. Ακούγοντας ο κόσμος τον Ανδρέα την ώρα που έψαλλα νόμιζε ότι έχω δίπλα μου το μηχάνημα-ισοκράτη. Το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του. Το ίδιο «την πάτησα» κι εγώ όπως άκουγα τις ηχογραφήσεις στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Καθοριστική επίσης στο αναλόγιο ήταν και η παρουσία του κύπριου ιεροψάλτη Ανδρέας Μοδινός, ενός υπέροχου ανθρώπου και συναδέλφου που έβαλα βαθιά στην καρδιά μου.

Χαρά και συγκίνηση ένιωσα όταν ήρθε να με δει ο παλιός μου συμφοιτητής στη Βοστόνη Τέντυ Γερμανάκος αλλά και όταν βρεθήκαμε το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στο ελληνικό καφέ-ζαχαροπλαστείο LEFKOS PYRGOS στην Αστόρια με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φώτιο Κετσετζή που έψαλλε τη Μεγάλη Εβδομάδα στην ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Corona της Νέας Υόρκης, καλεσμένος από τον προϊστάμενο Γεώργιου Αναστασίου, παλιό και καλό μου φίλο. Στην όμορφη ψαλτοπαρέα ήταν μεταξύ άλλων και ο καλός φίλος και συνάδελφος Θανάσης Κουκούλης.

Όταν τελείωσε ο φόρτος και η ευθύνη των ανεπανάληπτων Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, βρήκα λίγο χρόνο να χαλαρώσω στο μοναδικό στον κόσμο Manhattan. Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ το εντυπωσιακό Μουσείο Μνήμης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2004 που έγινε στα θεμέλια που ήταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι, την ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίζεται εκ νέου δίπλα στο World Trade Center και που είχε καταστραφεί από το ίδιο τρομοκρατικό χτύπημα, την περίφημη 5η Λεωφόρο (5th Avenue), την πολύβουη και πολύφωτη πλατεία Times Square, το Empire State Building, το παγκοσμίου φήμης Μουσείο Metropolitan Museum of Arts (THE MET), τις περιοχές Soho, Little Italy και China Town, το Carnegie Hall, την περίφημη Μουσική Σχολή Julliard’s που δίδαξε η Μαρία Κάλλας, το Lincoln Center και πολλά άλλα…

Όλα θα μείνουν αξέχαστα!

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η ειλικρινής αγάπη των χιλιάδων ελληνορθοδόξων ομογενών μας στη Νέα Υόρκη. Αυτή έχει χαραχτεί βαθιά στην καρδιά και στην ψυχή μου!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

Σας αγαπώ κι εγώ!

 

Επόμενος σταθμός του Γρ. Παπαεμμανουήλ η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο

 

Την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, μετά από τιμητική πρόσκληση της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ θα ψάλλει με 10μελές κλιμάκιο του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» στη Θρονική Εορτή του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας στον περικαλέστατο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας.

Θα προηγηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου η Θεία Λειτουργία στην αποκαλούμενη Ροτόντα της Ανατολής, στην ιστορική και προσφάτως ανακαινισμένη Ιερά Μόνη του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.