Το πρώτο στίγμα της, ως υποψήφια για τη θέση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε χθες το μεσημέρι η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ θα ακολουθήσει αναλυτική της πολιτική πλατφόρμα στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος το σαββατοκύριακο.

Ακόμη δεν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της, καθώς επιλέχθηκε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε να βρίσκονται μόνο δημοσιογράφοι. Μέχρι στιγμής, την κυρία Αχτσιόγλου έχουν στηρίξει ανοιχτά ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, ο οποίος ήταν και ο επιβλέποντας της διδακτορικής της διατριβής.

Ποιά πρόσωπα «βλέπουν» Έφη

Στην πραγματικότητά, όμως, υπάρχουν πολλά στελέχη που έχουν αποφασίσει ή προσανατολίζονται στο να ακολουθήσουν την πρώην υπουργό Εργασίας, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από τους «6+6», στους οποίους ανήκε και η ίδια, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά πολύ περισσότερα συμμετείχαν σε διάφορες πλευρές της παλιάς πλειοψηφίας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της «Γέφυρας», όπως ο Νίκος Μπίστης, της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ορισμένα της Κίνησης Μελών, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης περίμεναν να ακούσουν την εναρκτήρια τοποθέτηση της κυρίας Αχατσιόγλου προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους χωρά το πολιτικό σχέδιο που προτείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, φέρονται να την παρακολουθούν με ενδιαφέρον ακόμη και κορυφαία στελέχη, τα οποία είχαν άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν, άλλωστε και τα εμβληματικότερα πρόσωπα της διεύρυνσης του κόμματος σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κοντά της λέγεται ότι βρίσκονται και πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό σε πρωταγωνιστές, όπως ο Γιώργος Καραμέρος. Ακόμη, από την ιστορική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι θετικά βλέπουν την υποψηφιότητα της οι Γιάννης Δραγασάκης και Αριστείδης Μπαλτάς. Τέλος, στενές επαφές φαίνεται ότι έχει με την ίδια και το επιτελείο της και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Στίγμα» τεσσάρων χαρακτηριστικών

Σε ότι αφορά το στίγμα της Έφης Αχτσιόγλου στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζεται σε 4 βασικά χαρακτηριστικά:

Α) Συνέχιση στο ρεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης την οποία ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά.

Β) Συνέχιση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και απεύθυνση σε όλο το φάσμα των προοδευτικών ψηφοφόρων, από την ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο.

Γ) Ενωτικός χαρακτήρας και κτίσιμο νέας ταυτότητας για το εσωτερικό του κόμματος.

Δ) Προφίλ μεθοδικότητας, αποτελεσματικότητας και τεχνοκρατισμού σε αντιπολίτευση και προοπτική διακυβέρνησης.

Α) Στο ρεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ξεκινώντας με τον κοινωνικό χαρακτήρα του στίγματος που παρουσίασε η κυρία Αχτσόγλου, το μήνυμα είναι σαφές: «Το δίκιο των πολλών. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Ισότητα, ανθρωπιά, ελπίδα, κοινά αγαθά, δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας», ήταν μερικές από τις αναφορές της σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα μίλησε για τους νέους, τις γυναίκες, το τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και την άκρα δεξιά, τους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και τις δυνατότητες που γεννά ο στόχος της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.

Με τα δικά της λόγια: «Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο». Μικρότερη βαρύτητα, ωστόσο, φάνηκε να δίνει στο σκέλος της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, κάτι που ίσως δεν αποτελεί πολιτική επιλογή, αλλά τομέα που θα προστεθεί μελλοντικά στον λόγο της, καθώς αποτελούσε ένα από τα σημεία υστέρησης του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει. Παρόλα αυτά έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην συμπεριληπτική ανάπτυξη και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία και θα υποστηρίζει την προσπάθεια του κάθε εργαζόμενου, ελεύθερου επαγγελματία, επιστήμονα, αγρότη και επιχειρηματία.

Β) Κάλυψη όλου του προοδευτικού φάσματος

Σε ότι αφορά το ιδεολογικό της στίγμα, η κυρία Αχτσιόγλου κατέστησε εμμέσως σαφές ότι δεν σκοπεύει να «στενέψει» την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα δικά της λόγια, η υποψηφιότητα που καταθέτει αφορά «την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη». Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα «προς το κέντρο ή προς την αριστερά» είναι ένα ερώτημα που κατασκευάζουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, μίλησε για την πολιτική εξέλιξη του κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ξεκίνησε από την ριζοσπαστική Αριστερά και επέλεξε να εκπροσωπεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως τη μια από τις δύο μεγάλες πολιτικές παρακαταθήκες του Αλέξη Τσίπρα (μαζί με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης) τη διεύρυνση ως διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό λαϊκό κόμμα. Υποστήριξε, δε, ότι έχει γίνει μόνο «το πρώτο βήμα», αλλά «τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα». Επίσης, έμφαση έδωσε στο ότι η υποψηφιότητα της «αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία», με το περιβάλλον της να εξηγεί ότι «η εκλογή της νέας ηγεσίας δεν θα είναι ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας, στην οποία τον λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες».

Γ) Ενότητα κόμματος με νέα ταυτότητα

Η μεγαλύτερη έμφαση που δόθηκε, μάλλον, στην πρώτη ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου αφορούσε την ενότητα του κόμματος, για την οποία φάνηκε ότι αποπειράται να πάρει ρόλο εγγυήτριας. Από το περιβάλλον της τονίζουν ότι ήδη οι πρώτες διεργασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τα «διαλυτικά φαινόμενα» που προμήνυαν οι αντίπαλοι του, αλλά αντιθέτως αντικατοπτρίζουν τη διάθεση «για ενότητα και αποφασιστικότητα στο δρόμο της ανανέωσής».

Επιπλέον, η ίδια τόνισε τη σημασία να γίνουν βήματα από «όλους μαζί, όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση», ώστε να συγκροτηθεί «μια νέα κοινή ταυτότητα» και «μια νέα πολιτική παράδοση». Επίσης, φάνηκε να θέλει να δείξει ότι, πέρα από εγγυήτρια ενότητας, ως το φαβορί της κούρσας, δεν θα προχωρήσει σε εξοβελισμούς προσώπων, κάνοντας λόγο για «συλλογική προσπάθεια» και για αξιοποίηση «της συλλογική ευφυΐας».

Δ) Δημιουργική αντιπολίτευση και αποτελεσματική διακυβέρνηση

Το βασικό ίσως σημείο που η κυρία Αχσιόγλου εμφανίστηκε να προμηνύει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το άμεσο παρελθόν ήταν η περιγραφή του τρόπου δουλειάς στο εξής, αρχικά στο είδος της αντιπολίτευσης που προτείνει και στη συνέχεια για την προοπτική της διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις». Όπως εξήγησε, για το σήμερα, «δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης» και για το αύριο, «ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση».

Μάλιστα, φάνηκε να κατανοεί τα τραύματα του κόμματος της σε αυτόν τον τομέα, αναγνωρίζοντας «τη δυσκολία», αλλά και ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί, εκτιμώντας όμως ότι «υπάρχουν δυνατότητες» και πως η προσδοκία των πολιτών είναι ζωντανή. Όπως εξηγούν από το περιβάλλον της, πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση και στο ύφος, αλλά και στη θεματολογία του αντιπολιτευτικού και προγραμματικού λόγου που προτείνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καμπάνια: «Έλα να ψηφίσεις»

Σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου της, η κυρία Αχτσιόγλου θεωρεί ότι ήδη το κόμμα έχει κάνει βήματα, παίρνοντας τις πρώτες δύσκολες αποφάσεις και τάσσεται κατά ενδεχόμενων αναβολών στον οδικό χάρτη και υπέρ του να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, προκειμένου το κόμμα να μην μείνει ακέφαλο.

Παράλληλα, το περιβάλλον της περιγράφει σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα της καμπάνιας της, αρχικά με περιοδείες εντός Αττικής και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα, με σύντομη ανάπαυλα στις αρχές Αυγούστου. Επίσης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της εμπλοκής του καλοκαιριού στην κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας και το επίδικο της υψηλής συμμετοχής των πολιτών, προαναγγέλλεται ότι θα ακολουθήσει ειδική καμπάνια «έλα να ψηφίσεις».

Μπαλέτο, γαλλικά και πιάνο

Τέλος, η ίδια, απαντώντας κατά την έξοδο της σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τη σημειολογία του Ωδείου Αθηνών ως επιλογής για την αναγγελία της υποψηφιότητας της, εκμυστηρεύτηκε αστειευόμενη ότι έχει κάνει 20 χρόνια πιάνο. Προσέθεσε, δε, ότι έχει μεγαλώσει με όλη την «αστική κουλτούρα», δηλαδή «μπαλέτο, γαλλικά και πιάνο», αναφορά που μερικοί ερμήνευσαν ως μια σπόντα για την «αστική αυτοπεποίθηση» που είχε αναφέρει παλιότερα ο έτερος διεκδικητής της κούρσας Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς αυτή η πρόθεση, όμως, να έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγή: dikaiologitika.gr