Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στην Τεχνόπολη τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας που θα τρέξουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χρηματοδότηση θα φτάσει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας.

Κωστής Χατζηδάκης

– Η κοινωνική πολιτική δεν είναι θέμα προθέσεων, αλλά μίγματος σε αυτά που ακολουθείς.

-Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για τους πολλούς. Για δράσεις που αφορούν πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, του νέους, τις μητέρες, τους άνεργους, τους ασφαλισμένους. Στόχος είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη.

-Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπολογισμό ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Θα συμπληρωθεί από αντίστοιχο στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε στο τέλος από τα δύο εγραλεία να δοθούν για δράσεις (μόνο το υπουργείο Εγρασίας) κονδύλια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ. 

-Το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ

-Οι δράσεις θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, με κατάρτιση και ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Οι έξι άξονες

  • Νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων
  • Ψηφιακή κάρτα: δύναμη στον εργαζόμενο
  • Η κατάρτιση, όπλο για την οικονομία τού αύριο
  • Νέες πολιτικές για τους ανέργους
  • Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας
  • Iσες ευκαιρίες για όλους

-Το πρόβλημα με τις συντάξεις, το πρόβλημα του ΕΦΚΑ ασφορά εκατομμύρια ασφαλισμενους και συνατξιούχους. Αυτούς πάμε να υπηρετήσουμε με τα ψηφιακά έργα του υπουργείου.  Έχουν προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ. Θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024

-Αριάδνη με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Αναβάθμιση του ολοκληρωμένου συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να χτυπήσουμε την εργοδοτική παραβατικότητα. 

-Ψηφιακά έργα για τον πολύπαθο ΕΦΚΑ. Ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ., με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ

-Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Να επικοινωνούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους.

-Αναβάθμιση του ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024. Θα μειώσει το χρόνο απονομής των συντάξεων

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

-Είναι μια επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. φαρμογή του Εργάνη με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο δικαιοσύνης. Σε μερικές μέρες θα παρουσιάσουμε τα νέα applications.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε την πρώτη ψηφιακή κάρτα εργασίας και επεκταθεί μετά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Νέες πολιτικές για τους ανέργους

-Μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Η πράσινη επιχειρηματικότητα ενισχύεται παντού. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ σχεδιάσαμε τα προγράμματα βάση της αρχής ίσων ευκαιρών για όλους.

-Εξασφγαλίασαμ 1 δισα., ευρώ για προγράμματα κατάρτισης με ειδικούς όρους. Εστιάζουν σε ψηφιακές ικανότητες που

Περιλαμβάνουν ανιτκείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία. Να διεκδικήσουμε οι νέοι σε ένα καλύτερο αύριο. Μέχρι το τέλος του 2022. 150000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό προγράμματος. Ο αριθμός θα φτάνει τις 500.000.

-Εξασφαλίσαμε 131 εκατ. ευρώ από ΟΑΕΔ μέχρι το 2025

-Δεν μιλάμε για λευκές επιταγές.

Θεόδωρος Σκυλακάκης

-Το Ελλάδα 2.0 δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης αλλά θα φέρει ανάπτυξη

-Κινητοποιεί 17 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις. Μας φέρνει γρήγορη οικονομική ανάκαμψη -Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα φέρουν και αρκετά προβλήματα στην αγορά εργασίας και θα πιέοσυν για υψηλότερους μισθούς

– Μια μεγάλη παθογένεια είνια η πολύ μεγάλη παρουσία της φοροδιαφυγής, το οποιο από πίσω του υποκρύπτει άτυπη εργασία.

-Μεγάλο κομμάτι της προσπάθειάς μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη εργασία, που έχει καλύτερους μισθούς. Για να συμβεί αυτό πρέπει να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι.

-Για εμάς η επιτυχία της κατάρτισης είναι κλειδί, όπως και η συνολική αλλαγή κολτούρας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πηγή: imerisia.gr