ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

 

Απονομή εύφημων μνειών στις εθελοντικές οργανώσεις και στα μέλη τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πυροπροστασίας για το έτος 2021, μέσω της περιφρούρησης περιαστικών δασών, καθώς επίσης και σε άλλες δράσεις των εθελοντικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος, κ. Μάριος Αποστολίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας του Ν. Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οι εξής οργανώσεις:

-Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Η Άρτεμις»

-Κυνηγετικός Σύλλογος Προσοτσάνης

-Σύλλογος ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Δράμας (Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους)

-Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και Φίλων Δράμας

-Λέσχη Καταδρομέων Δράμας

– Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ναυαγοσωστών και Διασωστών του Παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

-Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα (Ε.Δ.Ε.Ο.)

-Οικολογική Κίνηση Δράμας

Σε δηλώσεις του ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Μάριος Αποστολίδης ανέφερε πως ήταν τριπλός ο σκοπός της επίσκεψής του στη Δράμα και πρόσθεσε: «Πρώτον με αφορμή τη βράβευση των εθελοντών μας, οι οποίοι προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους και συνεισφέρουν στους συνανθρώπους μας και πάνω από όλα στην πατρίδα. Ο άλλος σκοπός εθιμοτυπικά. Λόγω της ανάληψης νέων καθηκόντων δεν είχα τον χρόνο να συναντήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και με την ευκαιρία των συγχαρητηρίων, συζητήσαμε και για την αντιπυρική περίοδο που τρέχει αυτή την περίοδο, να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, να δούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε ώστε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ειδικά τι γίνεται με τα μέτρα πρόληψης σε όλο τον Νομό».

Σχετικά με την κατάσταση στο Νομό Δράμας, ο κ. Αποστολίδης σημείωσε: «Όλες οι υπηρεσίες και στια τρία ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανα Πολιτικής Προστασίας) που έγιναν μπήκαν στις δράσεις που προβλεπόντουσαν. Επομένως για αυτό υπήρχαν και τα τρία στάδιο, για να δούμε αν γίνονται όλα σωστά. Διαπίστωσα ότι και τα τρία ΣΟΠΠ έχουν γίνει και οι δράσεις από όλες τις υπηρεσίες, από όλους τους συναρμόδιους φορείς, έχουν δρομολογηθεί».

Όσον αφορά το καλοκαίρι και αν αυτό θα είναι επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών, ο κ. Αποστολίδης είπε: «Σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Αν έχουμε συνεχόμενους καύσωνες. Την περίοδο που θα έχει ξεραθεί η γη λόγω κάποιων υψηλών θερμοκρασιών, αν φυσάει ο αέρας, αν υπάρχει ισχυρός αέρας. Εμείς κανονικά βγάζουμε τα περίπολα. Βγάζουμε τα πυροφυλάκια. Περιμένουμε και από τους εθελοντές να κάνουν το ίδιο. Θέλω να κλείσω με το σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που λέει ότι “Μην υποτιμάς τη φωτιά. Η φωτιά έχει δύναμη, μην την υποτιμάς”».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε, επεσήμανε: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε εδώ στο Διοικητήριο τον Στρατηγό μας, τον κ. Μάριο Αποστολίδη, που είναι ο συντονιστής επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος για την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Αποστολίδης είναι ένα γνώριμο πρόσωπο σε εμάς τους Δραμινούς και λόγω καταγωγής, αλλά και λόγω της θητείας για 15 χρόνια στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ν. Δράμας. Νομίζω ότι είναι τιμή μας ως Δραμινοί που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Είναι όμως και τιμή μας που είναι στην εκδήλωση της βραβεύσεις με εύφημες μνείες των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων που συνδράμουν την περίοδο της δασοπυρόσβεσης, αφιερώνοντας πολύτιμο ελεύθερο χρόνο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τους πούμε ένα ευχαριστώ και με αυτόν τον τρόπο να τους δώσουμε δύναμη να συνεχίσουν να συνεισφέρουν εθελοντικά, γιατί ο εθελοντισμός είναι ένα βίωμα, είναι ένας τρόπος ζωής, για όλους όσοι ασχολούμαστε με τον εθελοντισμό. Άρα το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τους ζητήσουμε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσουν. Για τα ΣΟΠΠ που είπε ο κ. Αποστολίδης, να πω ότι όντως έχουν πραγματοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια και ανά θεματική ενότητα και τα τρία, όπως όρισε για πρώτη φορά φέτος το Υπουργείο και η Γενική Γραμματεία. Είμαστε σε ετοιμότητα. Αυτό αποδεικνύεται από όλους τους εμπλεκόμενους και από τα πρακτικά που υπάρχουν, αλλά πρέπει να είμαστε πάντοτε σε επιφυλακή. Είναι οι απρόβλεπτοι παράγοντες που δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί κάθε φορά. Αλλά σε επίπεδο τουλάχιστον οργάνωσης έχει προηγηθεί αυτό που και για εμάς ισχύει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη θεραπεία. Σε ανθρώπινο επίπεδο τουλάχιστον είμαστε σε καλό επίπεδο».