Η μετάλλαξη Δέλτα έχει στη διάθεσή της μία μεγάλη δεξαμενή με περισσότερους από 4 εκατ. ανεμβολίαστους ανθρώπους
Ελάχιστα θα μπορούσε να επιβαρύνει τον πληθυσμό με ιικό φορτίο η διεξαγωγή των παρελάσεων, σκέφτονται σιωπηρά πολλοί ειδικοί. Βλέπουν ότι ο κύριος όγκος των κρουσμάτων που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες έχει ήδη σχηματοποιηθεί και ο μηχανισμός παραγωγής τους, δουλεύει εύρυθμα.
Χιλιάδες γονείς συνωστίζονται καθημερινά έξω από τα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους, πολλοί χωρίς να φορούν μάσκα. Μέρες τώρα, στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πολύς, ακόμα και σε ταβέρνες, ουζερί, ή καφετέριες που έχουν τραπέζια έξω, το ένα δίπλα στο άλλο για να εκμεταλλευτούν κάθε εκατοστό του πεζοδρομίου.
Τελείωσε η πανδημία;
Το ίδιο συμβαίνει και στα λεωφορεία, η απόφαση για αύξηση της χωρητικότητας στο 85% προκάλεσε μειδιάματα αφού τις ώρες αιχμής οι επιβάτες στοιβάζονται, και όλοι μιλάνε με όλους από κοντά χωρίς μάσκα, χαιρετιούνται κανονικά, σαν το κεφάλαιο της πανδημίας να έκλεισε για πάντα ή να αφορά άλλους.
Όμως οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, στο βαθμό που αυτή μπορεί να γίνει, αποκαλύπτουν ότι τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στις ενδοοικογενειακές επαφές και βεβαίως στους χώρους διασκέδασης, στον μεγάλο συνωστισμό του σαββατοκύριακου και φυσικά στις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως συνέβη με τον περίφημο γάμο της Νάουσας όπου κόλλησαν τον ιό εκατοντάδες άνθρωποι.
Ελεύθερη να αλλάξει
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει στη διάθεσή της μία μεγάλη δεξαμενή με περισσότερους από 4 εκατ. ανεμβολίαστους ανθρώπους κι έτσι όχι μόνο μπορεί να κυκλοφορεί και να επιμολύνει αλλά επίσης μπορεί να προσφέρει χώρο και χρόνο στις διάδοχες παραλλαγές της να τρέξουν ελεύθερα στον εξελικτικό στίβο ώστε να επικρατήσει όποια κόψει πρώτη το νήμα αλώβητη.
Χωρίς να διαθέτει ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, μοιάζει ωστόσο να αποτυπώνει τις συνήθειες μας, να περιμένει την κατάλληλη στιγμή και να κάνει τον χρόνο να κυλά υπέρ της. Ηδη στην Ευρώπη και δη στη Βρετανία, μία νέα μετάλλαξη που έχει την κωδική ονομασία ΑΥ.4.2 και φαίνεται να είναι υπεύθυνη για σωρεία νέων κρουσμάτων, εντοπίστηκε και στη χώρα μας.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε στο πλαίσιο περιοδικών αναδρομικών αναλύσεων που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Δυο αμινοξικές αντικαταστάσεις του ΑΥ.4.2. είναι διαφορετικές από την αμινοξική εγκατάσταση του στελέχους Δέλταplus. Συνεπώς πρόκειται για διαφορετικές μεταλλάξεις του στελέχους Δέλτα», σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ»ο επιστημονικός διευθυντήςτους Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.
Ηρθε και σε εμάς
Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, η AY.4.2 – που ευθύνεται για συνολικά 11 κρούσματα στη χώρα μας – μοιάζει να είναι 10%-15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα.
Παράλληλα, ακόμη τρεις μολύνσεις στη χώρα μας – και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης – από τη μετάλλαξη «Mu» αποκαλύπτει η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, ενός στελέχους που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς φαίνεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.
Τη δεδομένη στιγμή, στη χώρα μας, το όποιο ανάχωμα στην πανδημία μπορούσε να χτιστεί με το εμβόλιο, χτίστηκε. Τα ποσοστά του εμβολιασμού φαίνονται παγιωμένα και η όποια μεταβολή τους, με τον τρέχοντα ρυθμό, ελάχιστα ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες.
Δεν αλλάζουν στάση
Τα ποσοστά είναι χαμηλά και συμβαίνει στα συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα να εκδηλώνονται τα περισσότερα κρούσματα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε εννέα από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 50% του πληθυσμού.
Από τις περιοχές αυτές, πέντε είναι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, δηλαδή Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, δύο στη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή η Ευρυτανία και η Φωκίδα μία στην Πελοπόννησο, η Ηλεία, και μία στην Αττική.
Την ίδια στιγμή, 24 Περιφερειακές Ενότητες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και τη Στερεά Ελλάδα, έχουν να επιδείξουν εμβολιαστική κάλυψη από 50% μέχρι 55%.
Στις 10 περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται από 44,4%, όπως το Κιλκίς, έως 54%, όπως στη Λάρισα. Αυτές οι επιδόσεις διαμορφώνουν την κατάσταση στα νοσοκομεία όπου οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν με ταχύ ρυθμό.
Ζόρια στις ΜΕΘ
Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό κάλυψης κλινών ΜΕΘ COVID σε 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας ήταν στο 93,7% και στο 77,6% αντίστοιχα ενώ στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ,στο 94,5%.
Πλέον, ο κοροναϊός ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους 15.628 ανθρώπων στην Ελλάδα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν κοιτάξει τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η κατάσταση με την πανδημία χειροτερεύει.
Αναλυτικότερα, την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα, 280 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν εντοπιστεί σχεδόν 24.200 κρούσματα.
Τι άλλο φταίει
Τα κρούσματα τις τελευταίες έξι μέρες δεν έχουν πέσει από τις 3.000, ενώ την Κυριακή, αν και ξέρουμε ότι το νούμερο που ανακοινώνεται είναι μικρότερο από τις καθημερινές, αυτά έφτασαν τις 2.098.
Την ίδια μέρα, οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 365, περισσότεροι από τις προηγούμενες μέρες. Ορισμένοι επιστήμονες πσιτεύουν και παραθέτουν στοιχεία για αυτό, ότι η αύξηση των μολύνσεων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό εμβολιασμού μίας περιοχής αλλά και από την δραστηριότητα των μελών της τοπικής κοινωνίας. Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπσιτημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρει μιλώντας στην Καθημερινή το παράδειγμα της Ευρυτανίας, η οποία αν και ουραγός του εμβολιαστικού προγράμματος, δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση από την πανδημία.
Το διαβατήριο
Ενα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, με τους νέους σε περίοπτη θέση, θεωρεί ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου ήταν το διαβατήριο για την επιστροφή στους ρυθμούς ζωής όπως ήταν πριν εμφανιστεί η πανδημία.
Και όλα γύρω τους λειτουργούν σαν η πανδημία να τελείωσε, όπως μία πολήμερη κακοκαιρία, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές θα αρχίσουν σιγά σιγά να διορθώνονται. Ομως η πανδημία, στη χώρα μας και την Ευρώπη, δεν δείχνει κάμψη και συνεχίζει να σκοτώνει, σε στιγμές απροσεξίας.
Πηγή: in.gr