ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Βασική προϋπόθεση για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας, Δήμου είναι η εξουσία, σε όλες τις μορφές, να σέβεται τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα καθώς επίσης και να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον που περικλείεται σε αυτόν.

Οι πολίτες μιας πόλης ή ενός δημοτικού διαμερίσματος ή ακόμα και μιας συνοικίας έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις της πολιτείας που κατά την άποψη τους είναι επικίνδυνες για την υγεία τους, για την οικονομία της περιοχής αλλά και την περιβαλλοντική ισορροπία του χώρου που διαβιούν.

Τούτων δοθέντων μπορώ να πω πως αυτή την στιγμή στον Βώλακα σε μια πανέμορφη περιοχή επιχειρείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με την συμβολή της Περιφερειακής διοίκησης.

Παρά τη μία κατά πλειοψηφία και τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βώλακα (στις 27/9/2018, 25/8/2020, 27/8/2021) να μην δοθεί άδεια για την δημιουργία λατομείου στην συγκεκριμένη περιοχή που προστατεύεται από την ελληνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία ως περιοχή Natura 2000 και ως οικότοπος προτεραιότητας, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κ. Νευροκοπίου που δηλώνει άρνηση για ίδιο θέμα και φυσικά παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας, η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά πλειοψηφία. Η πλειοψηφία επιτεύχθηκε καθώς οι δύο Δραμινοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παπαεμμανουήλ και Παπαθεοδώρου, της παράταξης του κ. Μέτιου υπερψήφισαν την ΜΠΕ. Η μοναδική ψήφος κατά της έγκρισης της ΜΠΕ ήταν του κ. Αργυρίου που είναι μέλος της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Κατσιμίγας.

Για να δούμε λοιπόν πως ορισμένοι κύριοι εκ της θέσεώς τους καταπατούν τα κοινωνικά δικαιώματα στον τόπο μας.

Η εναντίωση της τοπικής κοινωνίας είναι δεδομένη κι αυτό είναι φανερό από τις ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Βώλακα αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου του Κ. Νευροκοπίου. Τούτο σημαίνει πως όσοι ψηφίζουν υπέρ της ΜΠΕ δεν σέβονται την άποψη των πολιτών, κάποιοι/ες εκ των οποίων μάλιστα τους έχουν ψηφίσει.

Η διοίκηση της Περιφέρειας αντί να φέρει ένα τόσο σημαντικό θέμα στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου επιλέγει να το κρύψει σε μια επιτροπή που έχει την πλειοψηφία για να μπορέσει να περάσει την έγκριση του. Τραγικό για την Δημοκρατία που πολλοί από αυτούς την επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία.

Την στοιχειοθετημένη απόρριψη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Δράμας οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εγκρίνουν, δια της ψήφου τους, απλά δεν της δίνουν την παραμικρή σημασία.

Γράφεται μεταξύ άλλων στην αρνητική εισήγηση του αρμόδιου τμήματος,

«… Επιπρόσθετα στην εν λόγω περιοχή αναφορικά με την Έγκριση Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα για τα έτη 2014−2029 και Σχεδίου Δράσης πενταετούς διάρκειας(ΦΕΚ 2383 Β 08- 09-2014) ο κερματισμός των βιοτόπων αποτελεί μια από της σημαντικότερες απειλές για την Βιοποικιλότητα. Τα είδη χρειάζονται επαρκή, ενιαίο χώρο, εντός του οποίου να μπορούν να μετακινούνται και να επικοινωνούν, ώστε οι πληθυσμοί τους να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

-Παράλληλα η ευρύτερη περιοχή της έκτασης υπάρχουν λατομεία μαρμάρου και σε συνδυασμό – συνεργητικά με νέες εκμεταλλεύσεις θα έχουν αρνητικές και μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία των εν λόγω περιοχών (ΖΕΠ, ΕΖΔ) του δικτύου Natura 2000 και ιδιαίτερα της περιοχής οικοτόπου προτεραιότητας 9536(9530), δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η εν λόγω έκταση βρίσκεται στην περιοχή των προστατευμένων περιοχών και η μέθοδος εκμετάλλευσης που προτείνεται από την μελέτη είναι αυτή της ανοικτής εκσκαφής.

-Επίσης οι αποθέσεις των στείρων και σε εξωτερικούς χώρους, (που αποτυπώνονται με τα στοιχεία D1,D2,D3, και D4 στα σχέδια και στους χάρτες που συνοδεύουν την ΜΠΕ και ΣΔΑ, έχοντας συνολική επιφάνεια 50.082τ.μ. και αναπτύσσονται Δ-ΒΔ του υπό εξέταση λατομικού χώρου) εκτός του λατομικού χώρου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “άγονες πρώην αγροτικές εκτάσεις και νυν δασωμένοι αγροί” θα δημιουργήσουν συνεργητικά και αυτοί αρνητικές επιπτώσεις στην εν λόγω περιοχή, αλλάζοντας άρδην τον χαρακτήρα της.

-Επίσης σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αλλοίωση του υδρογραφικού δικτύου που θα συντελεστή εάν επιτραπεί η λατομική δραστηριότητα και οι επιπτώσεις που θα έχει το γεγονός αυτό στον οικισμό του Βώλακα με αποπλύσεις των εδαφών. Όπως φαίνεται και στο τοπογραφικό χάρτη, το ρέμα Λεπτοκαρυές (που εφάπτεται του λατομείου), του οποίου ο κύριος κλάδος (αυτός εντός των αγροτεμαχίων) έχει ήδη καλυφθεί από άλλες λατομικές δραστηριότητες, θα αλλοιωθεί τελείως εάν επιτραπεί και η δραστηριότητα στο εν λόγω λατομείο. Οι επιφυλάξεις αυτές είναι κρίσιμες διότι η αλλοίωση του ανάγλυφου και των υδρολογικών κλίσεων σε μια εκτεταμένη έκταση και δεδομένου ότι ο οικισμός του Βώλακα βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής αυτών των ρεμάτων είναι κρίσιμης σημασίας.

Συνολικά λοιπόν, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, η υπηρεσία μας έχει αρνητική γνώμη για την έγκριση της εν λόγω Μ.Π.Ε. που αφορά την εν λόγω εκμετάλλευση…».

Εκ των προαναφερόμενων προκύπτουν κάποια ερωτήματα.

Με ποια επιχειρήματα λοιπόν υπερψήφισαν, όσοι υπερψήφισαν, την έγκριση της ΜΠΕ οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι;

Πόσο σέβονται τις αποφάσεις των κατοίκων της περιοχής όταν καταφανώς γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αυτές τις αποφάσεις;

Πόσο σέβονται την άποψη των επιστημόνων που τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην έγκρισης της ΜΠΕ για την συγκεκριμένη λατομική άδεια;

Τι θα συμβεί αν τυχόν κι ανοίξει η κερκόπορτα με αυτή την αδειοδότηση για λειτουργία λατομείου και σε λίγα χρόνια μεταβληθεί όλη αυτή προστατευόμενη περιοχή σε ένα ανοιχτό εργοτάξιο;

Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι ρητορικά και πρέπει να απαντηθούν γιατί με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της υποτιθέμενης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε λίγο δεν θα υπάρχει τόπος για να ζήσουμε. Και σε κάθε περίπτωση η νομοθεσία και η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνεται σεβαστή ειδάλλως αλλάζει στην πράξη η μορφή του πολιτεύματος και περνάμε σε άλλη μορφή διοίκησης που είναι καταδικαστέα εδώ και πολλά χρόνια.

Κλείνοντας δηλώνω πως η στήριξη οποιασδήποτε μορφής αγώνα των κατοίκων του Βώλακα ενάντια στην καταπάτηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων και της υπεράσπισης του τόπου τους από την καταστροφή είναι δεδομένη. Ειρήνη θα υπάρχει μόνο όσο ο σεβασμός της ζωής και του περιβάλλοντος είναι πρακτικά αποδεικτέα και όχι υπόσχεση στα χαρτιά και τα παχιά λόγια.