ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Δράμας οδηγεί στην εξαγωγή εντυπωσιακών συμπερασμάτων σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον ψήφισαν οι πολίτες στην πόλη και στις κοινότητες του Δήμου ειδικά όσον αφορά την παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, αν και στα αποτελέσματα στο σύνολο του Δήμου Δράμας η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» κατέλαβε την τρίτη θέση με 20,56%, στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών διαμερισμάτων της πόλης, η παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου ήρθε τέταρτη, με διαφορά μάλιστα από την τρίτη παράταξη, έχοντας σε 5 από τα 6 εκλογικά διαμερίσματα ποσοστά κάτω από 17% (εκτός από ένα εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο έλαβε 20,21%). Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα εκλογικά διαμερίσματα των συνοικισμών της πόλης Ταξιάρχες και Ν. Σεβάστεια, ενώ ο μοναδικός συνοικισμός στον οποίο η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ήρθε πρώτη ήταν τα Αμπελάκια.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η πόλη της Δράμας αποδείχτηκε «Βατερλώ» για τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Μαμσάκο με την παράταξή του να καταρρέει πλήρως στον αστικό ιστό. Οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό είναι προφανείς, άσχετα αν δεν μπορούσαν να γίνουν αντιληπτοί από τον απερχόμενο Δήμαρχο και την απερχόμενη Δημοτική Αρχή πριν από τις εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους, λακκούβες στους δρόμους, φθορές και σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, σπασμένοι και συνήθως υπερχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων, σκοτεινά σημεία με ελλιπή φωτισμό και γενικότερα πλήρης επικράτηση μιας εικόνας παρακμής και εγκατάλειψης. Με μια σύντομη φράση, η πόλη της Δράμας κατάντησε να είναι εχθρική προς τους κατοίκους της.

Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος κατά τη διάρκεια της θητείας του επέλεξε να μην κινείται ανάμεσα στους συνδημότες του και έτσι δεν κατάφερε να αντιληφθεί τα αρνητικά συναισθήματα, τον θυμό ή ακόμη και την οργή που δημιουργήθηκε για όσα αναγκάζονται να βιώνουν οι Δραμινές και οι Δραμινοί στην καθημερινότητά τους. Ξεκομμένος πλήρως από την κοινωνία, ο απερχόμενος Δήμαρχος έλαβε το μήνυμα με το αποτέλεσμα των εκλογών, μα τότε ήταν πολύ αργά για κάθε διορθωτική πρωτοβουλία…

Έτσι, για πρώτη φορά στην νεότερη αυτοδιοικητική ιστορία του Δήμου Δράμας, νυν εκλεγμένος Δήμαρχος δεν είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς έμεινε εκτός δευτέρου γύρου. Πρόκειται για ακόμη ένα «επίτευγμα» του κ. Μαμσάκου στα χρόνια της διοίκησής του…

Το βράδυ των εκλογών ο κ. Μαμσάκος με δηλώσεις του ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα της ήττας. Κατά κοινή ομολογία τα όσα ανέφερε ο απερχόμενος Δήμαρχος, έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξής του, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, είναι με διαφορά η ποιοτικότερη δήλωση που έχει γίνει από ηττημένο εκλογών στην πρόσφατη αυτοδιοικητική ιστορία της Δράμας. Βέβαια, το περιεχόμενο της δήλωσης θα πρέπει να αποτελέσει και έναυσμα πιο ενδελεχούς αυτοκριτικής για τον κ. Μαμσάκο και για τα στελέχη της παράταξής του.

Η αναφορά του κ. Μαμσάκου ότι «κάναμε σημαντικό έργο και λάθος μας ήταν που δεν μπορούσαμε να το αναδείξουμε» φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη επικοινωνιακής στρατηγικής από τον ίδιο τον κ. Μαμσάκο. Άσχετα με το μέγεθος του έργου που έγινε ή δεν έγινε στον Δήμο Δράμας σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο, γιατί προφανώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις επ’ αυτού, η έλλειψη της κατάλληλης επικοινωνίας έγινε έστω και εκ των υστέρων αποδεκτή ακόμη και από τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Ο κ. Μαμσάκος επέλεξε η προεκλογική του καμπάνια να προβληθεί από έντυπα αμφίβολης αναγνωσιμότητας που δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το κράτος και για αυτό δεν είναι ενταγμένα στο σχετικό μητρώο Τύπου. Ουσιαστικά ο απερχόμενος Δήμαρχος απαξίωσε με τη στάση του το σύνολο των τοπικών εφημερίδων, κάνοντας το ολέθριο σφάλμα να παραβλέψει ότι έχουν συγκεκριμένο κοινό, το οποίο πληρώνει αντίτιμο για να ενημερωθεί και για τον λόγο αυτό πρόκειται για σταθερούς και μόνιμους αναγνώστες. Είναι στην ουσία οι τοπικές εφημερίδες που στη διάρκεια της θητείας του κάλυψαν (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) τις όποιες δράσεις της Δημοτικής Αρχής και επικοινώνησαν το έργο του απερχόμενου Δημάρχου στους Δραμινούς πολίτες, αλλά «ξεχάστηκαν» κατά την προεκλογική περίοδο.

Επιπλέον, ο κ. Μαμσάκος επέλεξε να στραφεί σε ηλεκτρονικό Μ.Μ.Ε., χωρίς όμως να έχει τελικά το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα, οπότε στην περίπτωση αυτή αποδείχτηκε περίτρανα πως το πρόβλημα δεν ήταν η επικοινωνία, αλλά η έλλειψη έργου και η απουσία επαφής του απερχόμενου Δημάρχου με τους ίδιους τους πολίτες.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μαμσάκος βασίστηκε αρκετά στον συγκεκριμένο τρόπο προβολής του όποιου έργου του, αλλά φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν επαρκές. Επιπλέον ο κόσμος των «like» δημιουργεί και μια στρεβλή αντίληψη για την ίδια την πραγματικότητα, καθώς η αποδοχή στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και ψήφο στην κάλπη. Η διά ζώσης επαφή με τους πολίτες και η ενεργή παρουσία μέσα στην κοινωνία είναι αυτή που αποτυπώνεται στην κάλπη, καθώς ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι η πραγματική ζωή…