Σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού μαρμάρου, εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες διεθνώς, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 4η θέση παγκοσμίως στον χάρτη των εξαγωγών μαρμάρου.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει τα 1,27 δισ. ευρώ στους κόλπους του οποίου απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, συνολικά18.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα για κάθε 1 ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος είναι 2,19 ευρώ.

Η πανδημία, ωστόσο, περιόρισε τη δυναμική της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια κατάφερε να τριπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη, αφού τα σύνορα των χωρών έκλεισαν, τα μεγάλα Projects «πάγωσαν» και ο τουρισμός, που αποτελεί κλάδο που απορροφά σημαντικό κομμάτι της παραγωγής, τέθηκε στον αυτόματο πιλότο.

Η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ HELLAS και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, Τζούλη Χαϊδά, μιλά στο Reporter για τις προοπτικές της αγοράς αλλά και για το στοίχημα της διεθνούς προβολής του ελληνικού μαρμάρου ως Π.Ο.Π. προϊόν, τις κινήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την διατήρηση της αναπτυξιακής του πορείας, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα μεγάλα projects του εξωτερικού, όπως επίσης στην τουριστική επένδυση της ΙΚΤΙΝΟΣ στη Σητεία, καθώς και στην πορεία της μετοχής στο Χ.Α.

Μάλιστα επισημαίνει ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Μαρμάρου θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Απριλίου ενώ υπογραμμίζει τη σημασία ένταξης δράσεων για την ανάπτυξη του κλάδου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης εκφράζει την συγκρατημένη της αισιοδοξία ότι προϊόντων των εμβολιασμών θα αρχίσει η ανάταξη της οικονομίας.

Κυρία Χαϊδά, πόσο έχουν ωφελήσει τα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης τον κλάδο του μαρμάρου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τι ζητάει ο κλάδος;

Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας εντάχθηκαν από τον Απρίλιο του 2020 στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία ωφελούμενες από τα οικονομικά μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP που έγινε για την οικονομική ζημιά στην ελληνική βιομηχανία μαρμάρου από την πανδημία , προβλεπόταν πτώση κύκλου εργασιών κατά 35%,μείωση της απασχόλησης κατά 10% και μείωση αμοιβών των εργαζομένων στον κλάδο κατά 46 εκατ. ευρώ.

Καθώς όμως η μαρμαροβιομηχανία είναι καθαρά εξωστρεφής και βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία, έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου μας ζητώντας δέσμευση των ανάλογων κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις μας. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόταση μας για την προβολή του ελληνικού μαρμάρου παγκοσμίως και τη δημιουργία ενός brand name “the Greekmarble” αλλά και την βούληση μας για ένα πρόγραμμα Εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης των απασχολούμενων στο κλάδο της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Μαρμάρου. Τη χρονιά που μας πέρασε η Ελλάδα ήταν 4η παγκοσμίως σε εξαγωγές μαρμάρου.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρει η χώρα, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, να διατηρήσει τη θέση της ή ακόμη και να ανεβεί στην κατάταξη;

Η πανδημία έχει επιφέρει παγκόσμια κρίση και οι επιπτώσεις της έχουν επηρεάσει όλες τις χώρες. Σύμφωνα με κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα έχει το 2020 πτώση 30% σε σχέση με το 2019 , αλλά και οι χώρες που μας ανταγωνίζονται , όπως η Ιταλία και η Τουρκία έχουν και αυτές ανάλογα στοιχεία.

Επομένως, δεν νομίζω ότι η πανδημία θα μπορούσε στη δεδομένη χρονική στιγμή να αλλάξει αυτή την κατάταξη.

Πόσο κοντά είμαστε στο να καταστεί το μάρμαρο ελληνικό Π.Ο.Π. προϊόν;

Κάνουμε αρκετές ενέργειες για την προβολή του ελληνικού μαρμάρου παγκοσμίως και τη δημιουργία ενός brand name “theGreek marble”.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε έναν πρώτο κύκλο επαφών με το Enterprise Greece που είναι ο εθνικός φορέας εξωστρέφειας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, για να υποστηρίξει την προβολή του ελληνικού μαρμάρου ,μέσω εκθέσεων και δράσεων προώθησης και προβολής. Είχαμε θετική ανταπόκριση καθώς ο κλάδος του μαρμάρου επιλέγεται ως κλάδος προτεραιότητας από το Υπουργείο Εξωτερικών. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος είναι η ύπαρξη ενός πλάνου ενεργειών, ενός Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Μαρμάρου.

Αναθέσαμε λοιπόν από το τέλος του 2020 στην ΙCAP την εκπόνηση και την ολοκλήρωση ενός τέτοιου στρατηγικού πλάνου το οποίο θα είναι κοστολογημένο και διαστασιολογημένο και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες και εργαλεία υλικών marketing που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας. Το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Μαρμάρου θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Δεδομένου ότι διανύουμε ένα τρίτο, κατά πολλούς πιο σκληρό, lockdown, που καθυστερεί ακόμη περισσότερο χρονικά την επιστροφή των επιχειρήσεων στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα διογκώνει τα λειτουργικά τους κόστη, πόσο χάνει ο κλάδος σε τζίρο κάθε μήνα που περνάει;

Η αλήθεια είναι ότι αισιοδοξούσαμε ότι το 2021 θα είναι μια επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε καθώς φαίνεται ότι σίγουρα χάθηκε το πρώτο εξάμηνο και είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το δεύτερο. Προφανώς , κάθε μήνας που περνάει με lockdown και με περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζει τις απώλειες των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά θα ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καλύψει κάποια κενά.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τα μεγάλα έργα ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν στον πάγο, όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά;

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς με τα εμβόλια που έρχονται, διαφαίνεται η προοπτική αντιμετώπισης της πανδημίας, γεγονός που θα φέρει διεθνή ανάκαμψη. Μια καλύτερη υγειονομική κατάσταση θα βοηθήσει στο εσωτερικό της χώρας με την επαναφορά του τουρισμού σε υψηλές αποδόσεις, συμπαρασύροντας και τη ζήτηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Αλλά και στο εξωτερικό, καθώς τα μεγάλα έργα που τηρούσαν στάση αναμονής προσωρινώς φαίνονται να επανέρχονται στο προσκήνιο και να υπάρχει μια κινητικότητα που μας κάνει να ευελπιστούμε για το μέλλον.

Σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στη Σητεία; Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι;

Όσον αφορά στο project στην Κρήτη, γνωρίζετε ότι είναι μια διαρκής διαδικασία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχουν συζητήσεις με πολλά funds. Λόγω της πανδημίας το 2020 πάγωσαν πολλές διαπραγματεύσεις και τηρήθηκε στάση αναμονής από την πλευρά των επενδυτών. Με το νέο έτος υπήρξε μια επανέναρξη των συζητήσεων αλλά και ενδιαφέρον από νέους επενδυτές , οπότε ευελπιστούμε για θετικά αποτελέσματα.

Έχετε πει ότι οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό-πολιτικό και υγειονομικό επίπεδο έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να καταρτίζουν business plans βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Πού θα ρίξει το βάρος της η ΙΚΤΙΝΟΣ στο ά εξάμηνο του έτους; Υπάρχει κάποιο επενδυτικό πλάνο;

Τα δικά μας επενδυτικά πλάνα προβλέπουν ανανέωση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα αύξηση της παραγωγής με μειωμένο κόστος και τη συνέχιση όλων των ερευνητικών μας ενεργειών για εξεύρεση πρώτης ύλης που αποτελεί πάγιο στόχο μας. Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται μια βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη του 2021 σε σχέση με το 2020,τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο. Πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημία σίγουρα τα βελτιωμένα αυτά αποτελέσματα θα εξακολουθήσουν και για όλο το 2021.

Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και κατ’ επέκταση για την απόδοση της μετοχής της ΙΚΤΙΝΟΣ.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά προφανώς δεν μπορεί να ικανοποιεί τους επενδυτές καθώς ισορροπεί ανάμεσα στην αισιοδοξία για τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και την απαισιοδοξία που προκαλούν τα δημοσιονομικά μεγέθη κα η επιχειρηματική ανάπτυξη. Η επιχειρηματική δυναμική είναι προβληματική για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η μόνη αχτίδα φωτός θα ήταν το άνοιγμα του τουρισμού και αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό και η δική μας μετοχή να μην ανταποκρίνεται στα πραγματικά μας μεγέθη και η αξία της είναι υποτιμημένη. Ευελπιστούμε ότι με την εξισορρόπηση της κατάστασης και την έξοδο μας από την υγειονομική αυτή τεράστια κρίση θα επανέλθουμε στην θέση που μας αρμόζει.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: www.reporter.gr