ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 19ης ΜΑΪΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ

 

Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Δράμας: «Θα μπούμε σε μια διαδικασία, μέσω και της μελέτης που μας καθοδηγεί, να πράξουμε τα δέοντα»

 

Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2024 αφορούσε την «Οριστική παραλαβή της μελέτης με τίτλο: “Σύνταξη μελετών αντιμετώπισης της αστοχίας του πρανούς επί της οδού 19ης Μαΐου”».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης έδωσε ένα ιστορικό της υπόθεσης σχετικά με το πρανές στην οδό 19ης Μαΐου δίπλα στη γέφυρα της Αντιγόνου. Όπως είπε, λόγω σφοδρής βροχόπτωσης στις 5 Δεκεμβρίου 2021, σημειώθηκε μερική κατάπτωση εδαφικού υλικού. Αρχικά τοποθετήθηκε μεταλλική κατασκευή και στη συνέχεια ανατέθηκε από τον Δήμο Δράμας εκπόνηση μελέτης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής του. Το συμπέρασμα της μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε, είναι πως «το υφιστάμενο πρανές χαμηλού ύψους και απότομης κλίσης χαρακτηρίζεται διαχρονικά από ικανοποιητικές συνθήκες ευστάθειας χωρίς κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης».

Επιπλέον με τη μελέτη προτείνονται 4 μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από πλευράς Δήμου Δράμας. Ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε πως «η Τεχνική Υπηρεσία προτίθεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της ευστάθειας», προσθέτοντας πως αυτό θα συμβεί σε συνάρτηση με το κόστος κατασκευής.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι εξής:

-εφαρμογή καννάβου ηλώσεων (κύρια λύση), ικανού βάθους και διαμέτρου στο κρίσιμο τμήμα του πρανούς (ή και σε όλο το μήκος του), με ταυτόχρονη επένδυσή του με συρματόπλεγμα προδιαγραφών [ή και με gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα) και κατάλληλο όπισθεν σύστημα αποστράγγισης υπό προϋποθέσεις].

-κατασκευή σταθεροποιητικού αντιβάρου – τοίχου αντιστήριξης με την χρήση συρματοκιβωτίων, πιθανά έντονης κλίσης.

-κατασκευή αγκυρωμένου τοίχου στην κρίσιμη περιοχή του πρανούς.

-κατασκευή οριζόντιων και κάθετων ζυγών από σκυρόδεμα αγκυρομένων στα «ημιβραχώδη» κροκαλολατυποπαγή.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο ποίος ανέφερε πως ο ίδιος, ως πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και η κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, πρώην Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, κλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να δώσουν κατάθεση. «Μπήκαμε σε μια διαδικασία να αναλύσουμε το διάστημα που ήμασταν σε θέσεις ευθύνης το τι κάναμε», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε πως ευτυχώς καθησυχάζει τα πράγματα η γενική διαπίστωση ότι δεν μπορεί να φύγει όλο το πρανές. Όπως είπε, «το σίγουρο είναι ότι θα τηρήσουμε όσα αναφέρονται», έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως πρόκειται για μια κεντρική οδική αρτηρία της Δράμας και το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια, αλλά και με τον καλλωπισμό της περιοχής. «Θα μπούμε σε μια διαδικασία, μέσω και της μελέτης που μας καθοδηγεί, να πράξουμε τα δέοντα», κατέληξε ο Δήμαρχος Δράμας.