Τον τελευταίο καιρό ακούω και διαβάζω για το Φαλακρό των 4 εποχών.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση στη ζωή τους με τα βουνά, μπορούν να κάνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Σε ένα βουνό που δεν είναι δασωμένο, δεν έχει ποτάμια, δεν έχει εύκολα προσβάσιμες ορθοπλαγιές, δεν είναι χωματοβούνι, πως μπορείς να αναπτύξεις δραστηριότητες όλο το χρόνο. Άσε που στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά τέτοια δραστηριότητα, εκτός από λίγες περιοχές τα καλοκαίρια, στην Ευρυτανία, στα Γρεβενά, στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχουν ποτάμια για κανό, ράφτιγκ, canyoning, διασχίσεις φαραγγιών και μοναδικές ορειβατικές διαδρομές (Όλυμπος, Πίνδος, Άγραφα κ.α.).

Το Φαλακρό για το οποίο γίνεται λόγος, δεν έχει τίποτε από αυτά.

Δεν είναι χωματοβούνι, άρα δεν έχει δυνατότητα για mountain bike, δεν είναι δασωμένο, για κατασκηνώσεις και διαμονή, δεν έχει νερά.

Ποιος Έλληνας θα αφήσει τη θάλασσα Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο για να τρέχει στα βουνά και ιδίως στο Φαλακρό, στο οποίο τα καλοκαίρια βόσκουν εκατοντάδες αγελάδες και άλογα, με συνέπεια να υπάρχουν εκατομμύρια μύγες και κοπριές.

Κάποιοι μεμονωμένοι ορειβάτες που κάνουν αναρριχήσεις στο φαράγγι των Πύργων και βαδίζουν το Ε6, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ομάδες μαζικού τουρισμού.

Εξάλλου η Ελλάδα δεν είναι αλπική χώρα, οι κάτοικοι των οποίων έχουν στο DNA τους πεζοπορία.

Ας κάνουμε καλά την λειτουργία του χιονοδρομικού μας κέντρου και ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες.

Να πάρουμε παραδείγματα από άλλα χιονοδρομικά κέντρα, Παρνασσό, Καλάβρυτα, Καϊμακτσαλάν, Βασιλίτσα κλπ., οι άνθρωποι των οποίων δεν μιλάνε για τουρισμό 4 εποχών.

Κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Αυτές τις μέρες των εορτών ακούμε ότι κατακλίστηκαν οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί σε όλη την Ελλάδα με πληρότητα 100%.

Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες να σχεδιάσουν πως μπορεί ο Βώλακας να γίνει δημοφιλής προορισμός, έχει κάποιες υποδομές αλλά θέλει πολλά ακόμη. Επίσης το παλιό εγκαταλελειμμένο χωριό των Πύργων, ένα χιλιόμετρο βόρεια του σημερινού, μπορεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, βλέπε Παληός Άγιος Αθανάσιος, Παληός Άγιος Παντελεήμων, Νυμφαίο κ.α. και γιατί όχι Αρκτούρος Ν2 ή εκτροφείο ελαφιών ή φασιανών.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, θέλει μυαλά και έμπνευση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά προγράμματα αναμόρφωσης παραδοσιακών οικισμών.

Παραδείγματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πρωτοβουλίες θέλει.

 

ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ