ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ»

 

  • «Για αυτό γίνονται και συνέχεια αλλαγές. Είναι γονατογραφήματα αυτές οι αλλαγές»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στις Εργασιακές Σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ., το Κοινωνικό Πολύκεντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Δράμας της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Οικονομολόγος και πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ εισήγηση έγινε και από τον κ. κ. Σταύρο Κουτσιουμπέλη, Γενικό Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ.

Παρόλο που το θέμα της εκδήλωσης φαίνεται ότι αφορούσε άμεσα ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, τελικά το κοινό της Δράμας δεν ανταποκρίθηκε και ελάχιστοι ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την εξέλιξη του συνταξιοδοτικού συστήματος και κυρίως για τις τελευταίες εξελίξεις, όπως προέκυψαν με τις πρόσφατες αλλαγές που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Ο συνταξιοδοτικός χάρτης στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής, αν ξεκινήσουμε από το νόμο 4387 του 2016, αυτόν που ο κόσμος λέει “νόμο Κατρούγκαλου”, ο νόμος αυτός έχει διαφοροποιηθεί – τροποποιηθεί 28 φορές. Και τώρα έχουμε την 29η αλλαγή τροποποίηση του νόμου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα χάος, μια αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το συνταξιούχο, διότι αυτό είναι πρωτοφανές, να τροποποιείται ο νόμος κάθε χρόνο 4-5 φορές από το 2015 μέχρι σήμερα», σχολίασε ο κ. Ρωμανιάς.

Σχετικά με τις νέες διατάξεις σημείωσε πως «δεν θα γίνουν περικοπές ούτε στην κύρια ούτε στην επικουρική σύνταξη για τους παλιούς συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τις 12 Μαΐου του 2016, δηλαδή πριν από το “νόμο Κατρούγκαλου”. Αυτοί με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τώρα από την 1 Γενάρη του 2019 θα είχαν μια μείωση μέχρι 18% στην κύρια και μέχρι 18% στην επικουρική σύνταξη. Με την τροπολογία που κατατέθηκε δεν θα έχουμε αυτή την περικοπή. Αυτό είναι θετικό βέβαια, αλλά από την άλλη, ο επαναϋπολογισμός διατηρείται. Και αυτό που δεν έχουμε την περικοπή τώρα, την θεωρεί ότι θα συμψηφίζεται με τις μελλοντικές αυξήσεις. Δηλαδή αυτοί παίρνουν έναν είδος προκαταβολής των μελλοντικών αυξήσεων. Που σημαίνει ότι αύριο που θα πάρουν αύξηση οι άλλοι, αυτοί δεν θα πάρουν. Επομένως, είναι δώρο προκαταβολικό και έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Διότι ναι μεν δεν κάνει την περικοπή τώρα, αλλά τους αποκλείει από το δικαίωμα να έχουν αύξηση, όταν οι άλλοι, που δεν είναι σε αυτή την κατηγορία, θα έχουν αύξηση».

Συνεχίζοντας την αναφορά στις καινούργιες νομοθετικές διατάξεις, ο κ. Ρωμανιάς επεσήμανε ότι «ένα δεύτερο σημείο του νόμου αυτού είναι ότι αυτοί που είχαν φύγει από το 2016, το 2017 και το 2018 με το “νόμο Κατρούγκαλου”, είχαν ένα όφελος από την προσωπική διαφορά. Αυτό το χάνανε από το τέλος του 2018. Με τη νέα νομοθεσία που κατατέθηκε, δεν το χάνουν. Θα συνεχίσουν να το παίρνουν. Θα μείνει, δεν ξέρω για πόσο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν το χάνουν» και πρόσθεσε: «Η τρίτη κατηγορία των συνταξιούχων είναι στη χειρότερη μοίρα από όλους. Είναι εκείνοι που θα κάνουν την αίτηση από την 1η Γενάρη του 2019 και πέρα. Αυτοί έχουν απευθείας υπολογισμό του “νόμου Κατρούγκαλου”, δεν έχουν κανένα όφελος και έχουν επομένως τη μεγαλύτερη ζημιά από όλους».

Όπως είπε ο κ. Ρωμανιάς «αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις», όμως «από την άλλη πλευρά, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν περπατά, δεν λειτουργεί, δεν έχει μέλλον. Για αυτό γίνονται και συνέχεια αλλαγές. Είναι γονατογραφήματα αυτές οι αλλαγές. Και αναμένουμε να δούμε ποίος και πότε θα σκεφθεί να φτιάξει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα καλύπτει για 30-40 χρόνια, χωρίς να υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους».

Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. μίλησε και ο Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσιουμπέλης, ο οποίος, για τις αλλαγές στις συντάξεις, επεσήμανε: «Πλέον το αφήγημα ότι θα έχουμε έναν τρόπο απονομής των συντάξεων καταρρέει. Πλέον έχουμε 4 κατηγορίες συνταξιούχων. Οι παλιοί, με τις περικοπές των προηγούμενων Κυβερνήσεων, θα είναι αυτοί που θα διατηρήσουν την προσωπική διαφορά που έχουν. Θα είναι αυτοί που βγήκαν το 2016, οι οποίοι αν είχαν διαφορά πάνω από 20%, αυτή κατά 50% περισώζεται, το 2017 κατά 30% και το 2018 κατά 25%. Και βέβαια αυτοί που θα βγουν από 1/1/2019, των οποίων η προσωπική διαφορά θα είναι με το “νόμο Κατρούγκαλου” και θα υποστούν μεγάλες μειώσεις». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «ο “νόμος Κατρούγκαλου” πρέπει να ανατραπεί, δεν μπορεί να σταθεί, στα δικαστήρια θα πέσει, διότι προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί κάποιος που δουλεύει περισσότερα χρόνια και έχει δώσει περισσότερες εισφορές, να παίρνει μικρότερη σύνταξη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρεθεί ένας νόμος που θα είναι πιο δίκαιος, αλληλέγγυος, δημόσιος, που να δίνει συντάξεις αξιοπρέπειας και να μην στρέφει τον κόσμο στην αποασφάλιση και στον ιδιωτικό τομέα». Ακόμη, ο κ. Κουτσιουμπέλης υπογράμμισε ότι «εμείς θα δώσουμε τη μάχη, μαζί πιστεύω και με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους επαγγελματίες, για να υπάρξει επιτέλους, μετά από 8-10 χρόνια οικονομικής κρίσης, ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων».

Σχολιάζοντας το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού, ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι «αυτό που βγάζουν τα δικαστήρια, δεν είναι ο 13ος μισθός, είναι απολειφάδι», σημειώνοντας «είναι αυτό που είχε μείνει μετά τις περικοπές του ν. 4093». Όπως είπε, «τα δικαστήρια έχουν πει ότι ένα δικαίωμα μπορεί να περισταλεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην αρχή όμως της αναλογικότητας, δεν μπορεί να εξαφανιστεί και άρα αυτό που επιδικάζουν, σε πολύ πρώιμο βαθμό, μιλάμε για Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, είναι τα 1.000 ευρώ και τα 800 ευρώ στους συνταξιούχους». Ακόμη, ο κ. Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι «έχουν γίνει μαζικές προσφυγές, καθώς υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πάσχει συνταγματικά ο νόμος αυτός, ο 4093 που έκανε τις περικοπές», υπογραμμίζοντας, όμως ότι «ως εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού κανονικά, όπως ήταν και παλαιότερα, με μια σταδιακότητα βεβαίως, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα δείγμα γραφής». Μάλιστα, έκανε λόγο για «αγωνιστικές διεκδικήσεις, όπως στη Γαλλία με τα “κίτρινα γιλέκα” και αλλού» κι όχι να υπάρχει η αναμονή για λύση του θέματος από τα δικαστήρια. «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν πιστεύει ίσως ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Έχει ηττηθεί η κοινωνία. Μετά και από τη σημερινή Κυβέρνηση η οποία έλεγε άλλα αντάλλων προεκλογικά και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για εμάς στο συνδικαλιστικό κίνημα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ.