Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή, η Ονειρούπολη, άνοιξε τις πύλες της στις 4 Δεκεμβρίου 2022 και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023 υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, με πλήθος δωρεάν δράσεων και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα της Ονειρούπολης από την Πέμπτη 15 έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

17:00 Κεντρική Σκηνή. Το παιδικό χορευτικό τμήμα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Καβάλας» μας ταξιδεύει με έναν χορευτικό περίπατο σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας με σκοπό να προβάλει την Λαογραφία μέσα από την παράδοση του χορού, της μουσικής και τις παραδοσιακές φορεσιές.

20.00 Κεντρική Σκηνή. Οι μαγικοί ρυθμοί και τα τραγούδια των «Les au Revoir» είναι κάθε φορά μια αποκάλυψη! Με θαυμαστή ευκολία παντρεύουν παλιά ρετρό ελληνική μουσική και σύγχρονο ελληνικό ήχο! Ένα συγκρότημα που το μόνο σίγουρο είναι ότι προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους θεατές!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

11.00 Άγαλμα Ελευθερίας – Δημοτικός Κήπος. «Σ’ αρχοντικό εμπήκαμε μεγάλου νοικοκύρη… γιομάτοι να’ ναι οι πίθοι σας, πολλά τα ζυμωτά σας» Εις Έτη Πολλά. Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας αναβιώνουν το αρχαίο έθιμο της Ειρεσιώνης που αποτελεί τον πρόδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ψάλλουν αρχαία ελληνικά κάλαντα, τα κάλαντα του Ομήρου ηλικίας 3000 χρόνων, στέλνοντας το μήνυμα της ιστορικής συνέχειας των πραγμάτων.

17:00 Κεντρική Σκηνή. Το παιδικά τμήματα του «Συλλόγου Ορφέα Ν. Σκοπού Σερρών» και του «Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχικού Σερρών» παρουσιάζουν χορούς από τη Δυτική Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία καθώς και από την Μ. Ασία και νησιά.

18:00 Σπιτάκι Παραμυθιού. «Ο Θόδωρον και το Προσφυγόπουλο» και «Το κορτζόπον με τα κιρπίτα». Αφήγηση δύο αγαπημένων παραμυθιών στην ποντιακή διάλεκτο από το Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και τον Σύλλογο Ποντίων Λυδίας «Η Τραπεζούντα».

19:00 Κεντρική Σκηνή. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού» παρουσιάζει με το παιδικό χορευτικό χορούς απ’ όλο τον Πόντο και η χορωδία ενηλίκων μας λέει κάλαντα και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

10:00 Κεντρική Σκηνή. Διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής «First Lego League» κατηγορία Δημοτικού και παράλληλη δράση «Football Robot». Διοργανωτές Δώδος Γιώργος, Χαραλαμπίδου Σοφία.

13:30 Κεντρική Σκηνή. Τα τμήματα του «Λυκείου Ελληνίδων Δράμας» παρουσιάζουν κάλαντα, χορούς, τραγούδια του Δωδεκαημέρου και το έθιμο της

Καμήλας.

14:30 Κεντρική Σκηνή. Street Dance Festival 2022. Street Dance είναι μια οικογένεια χορών οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στον δρόμο, σε πάρτι και οποιοδήποτε διαθέσιμο ανοιχτό χώρο. Συχνά είναι αυτοσχεδιαστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους θεατές και άλλους χορευτές. Κάποιοι από αυτούς τους χορούς είναι: hiphop, breaking, popping, locking, house & krump. Για ακόμη μια χρονιά το αθλητικό σωματείο «Επίτευξη Στόχου» – Ram the Spot διοργανώνει ένα πρόγραμμα με χορευτικά show, χορευτικές μάχες Dance Battles και πολλά άλλα σε συνεργασία με διάφορες σχολές χορού από Δράμα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.

18:30 Κεντρική Σκηνή. Η Ονειρούπολη γίνεται 19 ετών και μας προσκαλεί στο πάρτι γενεθλίων της για να σβήσουμε μαζί τα κεράκια της τούρτας, να της ευχηθούμε για ακόμα μια χρονιά και να μεγαλώσει κι άλλο η χριστουγεννιάτικη παρέα μας! Σας περιμένουμε όλους για να μοιραστούμε τις πιο γλυκές εκπλήξεις!

20:00 Κεντρική Σκηνή. Classic Rock Concert In Drama «Rocking under the stars». Μια συναυλία με έργα των Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Queen, Scorpions, Metallica, White Stripes… από την Συμφωνική Ορχήστρα των Νέων και της Rock μπάντας του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

11:00 Κεντρική Σκηνή. Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» πραγματοποιεί το «7ο Αντάμωμα Εβρίτικων συλλόγων» Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών. Οι Εβρίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανταμώνουν στη Δράμα και μέσα από τον χορό, το τραγούδι και την αφήγηση παρουσιάζουν στους επισκέπτες της Ονειρούπολης την παράδοση της περήφανης Θράκης. Ιστορία και πολιτισμός, κέφι και μεράκι. Θράκη και Εβρίτες συνδέονται αρμονικά στην ξεχωριστή Ονειρούπολη.

13:30 Κεντρική Σκηνή. Τα παιδικά τμήματα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αλιστράτης Σερρών» και του «Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Καβάλας» χορεύουν με στεφάνια και κορδέλες στους ρυθμούς των Χριστουγέννων, σε ένα πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής και μοντέρνου χορού.

15:00 Κεντρική Σκηνή. Οι χορευτές της αναγνωρισμένης Σχολής Χορού της Κωνσταντίνας Μεσονύχτη με έδρα το Δοξάτο Δράμας έρχονται κοντά μας και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε θεματικές χορογραφίες κλασσικού, μοντέρνου jazz και σύγχρονου χορού. Η μαγεία της Frozen, τα σκανδαλιάρικα καλικαντζαράκια, τα ζαχαρωτά, τα έξυπνα ελαφάκια αλλά και οι μικρές αγιο-βασιλίτσες θα συναντηθούν επί σκηνής ώστε να μας καταπλήξουν και να μας ταξιδέψουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

16:10 Κεντρική Σκηνή. Ο «Κοινωνικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Παναγίας Θάσου» παρουσιάζει παραδοσιακούς Θασίτικους χορούς του δωδεκαημέρου.

16:40 Κεντρική Σκηνή. Ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ιερισσού «Καγκελευτός» παρουσιάζει χορούς από το παιδικό χορευτικό του.

17:15 Κεντρική Σκηνή. Ταξίδι στην Ελλάδα με χορούς, έθιμα και κάλαντα των Χριστουγέννων από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δράμας «Οι Ρίζες μας».

18:00 Κεντρική Σκηνή. Το παιδικό – εφηβικό τμήμα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερών Καβάλας» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

19:00 Κεντρική Σκηνή. Τα χορευτικά τμήματα της Σχολής χορού «Dance Academy» μας ξεσηκώνει με ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα σε ρυθμούς latin, hip-hop, μπαλέτου και μοντέρνου χορού

19:30 Σπιτάκι κοινωνικών δομών. Η «Χορωδία Μουσείο Τρένων Δράμας» του συλλόγου «Μ.Ε.Α.Σ. Ήφαιστος Σιδηροδρόμων & φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας» μας ταξιδεύει με το μελωδικό της τραίνο σε όμορφες εποχές μέσα από τα τραγούδια της.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

11:00 Κεντρική Σκηνή. Οι λιλιπούτειοι τραγουδιστές από τις Μαθητικές Χορωδίες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας ανεβαίνουν στην σκηνή για να μας καταπλήξουν.

12.30 Το Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας με το «Τμήμα Τουρισμού» έρχεται στην Ονειρούπολη για να μας διασκεδάσει με «Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού».

17:00 Κεντρική Σκηνή. Ο Σύλλογος «Ακρίτες» Ν. Κρώμνης έρχεται με τα παιδιά του να μας πει τα ποντιακά κάλαντα και να μας διασκεδάσει με ένα Stand up comedy στα ποντιακά από την Νεοκρωμνήτισα φιλόλογο κ. Γεωργιάδου Γιούλη, καθώς και με ένα γλέντι γεμάτο μουσική και χορό… και ζεστή ποντιακή σούπα «τανομένο σορβά».

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

16:30 Κεντρική Σκηνή. Η σκηνή μας γεμίζει ενέργεια και δυναμισμός αφού ο αθλητικός σύλλογος TaeKwonDo «Ζen» Δράμας παρουσιάζει το ολυμπιακό άθλημα TaeKwonDo.

18:00 Κεντρική Σκηνή. «Χριστούγεννα στη Μολυβοπαρέα, Χριστούγεννα στην καρδιά μας». Τι κι αν όλες οι προετοιμασίες πάνε στραβά; Τα παιδιά στη Μολυβοπαρέα ξέρουν πως άλλου βρίσκεται το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων! Μια μουσικοχορευτική χριστουγεννιάτικη παράσταση από τα παιδιά και τους δασκάλους των ΚΔΑΠ «Μολυβοπαρέα» Αγίου Αθανασίου και Καλαμπακίου.

20:00 Κεντρική Σκηνή. Οι 3gens έρχονται στην σκηνή της Ονειρούπολης. Χριστουγεννιάτικοι, ροκ και απολαυστικοί! Μην τους χάσετε!

19:00 Πλατεία «Ελευθερίας». Ο «Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας», το Πολυθέαμα «Κρόκο και Λίνο» και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, γινόμαστε μια μεγάλη παρέα, γεμίζουμε την πόλη με ευχές για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και τις αφήνουμε να ταξιδέψουν μέσα από τα φαναράκια των ευχών για να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

17.30 Κεντρική Σκηνή. Η «Ένωση Κυριών Δράμας – ΣΑΦ» σε μια παράσταση από την παιδική όπερα που διαθέτει μέσω του προγράμματος «Carmen4all», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη «Βασιλική Όπερα»του Λονδίνου. Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον άγνωστο και μαγικό κόσμο της όπερας και να αντιληφθούν ότι μπορούν και τα ίδια να μάθουν να τραγουδούν.

19:15 Κεντρική Σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Ο Ορφέας» παρουσιάζει χορούς της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αλμωπίας.

20:00 Κεντρική Σκηνή. Το χορευτικό τμήμα του «Λαογραφικού Συλλόγου Θρακιωτών Νεροφράκτη» παρουσιάζει χορούς της Θράκης.