Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΟΣΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ

  • «Με τη ψήφο 14 υπευθύνων ανθρώπων και με τη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας των κατοίκων του Αγ. Αθανασίου, έχουμε τη δυνατότητα να λέμε πως έχουμε το δικαίωμα να στήσουμε Πράσινο Σημείο στον Δήμο και αν υπάρξουν προϋποθέσεις από τις υπηρεσίες και από τον φορέα, ο οποίος χρηματοδοτεί το Πράσινο Σημείο, να το αλλάξουμε, θα το αλλάξουμε»
  • «Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι, κάποια άτομα με υπευθυνότητα, οι οποίοι αν και είναι από τον Άγιο Αθανάσιο, σήκωσαν το βάρος να πουν “ναι στο Πράσινο Σημείο”, να αποκτήσουμε δικαίωμα για Πράσινο Σημείο και αν μπορούμε να βρούμε καλύτερο σημείο, το βρίσκουμε»
  • Για το τι προηγήθηκε: «Ομόφωνη άποψη του κοινοτικού συμβουλίου ήταν ότι θέλουμε να εγκατασταθεί στον χώρο που έχει υποδείξει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος… Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει θετική ψήφος από το σύνολο σχεδόν όσων ψήφισαν… Ο Δαλακάκης άρχισε να μυρίζεται ότι υπάρχει κάποια πολιτική χροιά στο θέμα, η οποία θα μπορούσε να του επιφέρει κάποια κέρδη…»
  • Για την ανάκληση από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καγγελίδη των αρμοδιοτήτων του Αντιδημάρχου: «Ούτε αποκεφαλισμούς είχαμε, ούτε καρατομήσεις είχαμε… Δεν τον διέγραψα… Τον άφησα στην Οικονομική, που είναι η βασική επιτροπή, ως κανονικό μέλος… Τον έβγαλα μόνο από Αντιδήμαρχο, μια θέση στην οποία δεν απέδωσε αυτά που ήθελα»
  • Για την επικείμενη αλλαγή στη διοίκηση του Νομικού Προσώπου με την κ. Χορόζογλου να αναλαμβάνει Πρόεδρος στη θέση του κ. Παπαδόπουλου: «Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να προχωρήσει και ο ένας και ο άλλος»
  • Για τα νέα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν στη διοίκηση του Δήμου: «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος υποχρεωτικά συνδιοικείται από κάποιους από την παρέα που ξεκινήσαμε εμείς και ίσως από το σύνολο της παρέας με την οποία ξεκίνησε η κυρία Παπαζώτου. Θεώρησα ότι δίκαιο θα ήταν να τους αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα και τους είπα ότι εκεί θα ψάξω να βρω τις απαντήσεις για το τι θα κάνω»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Στο ζήτημα δημιουργίας Πράσινου Σημείου στο Δήμο Δοξάτου αναφέρεται σε μια χειμαρρώδη συνέντευξή του στην «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και για το αν υπάρχουν σκέψεις αλλαγής χωροθέτησης. Παράλληλα, ο κ. Ζεκερίδης αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν να ανακαλέσει τον ορισμό του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Καγγελίδη ως Αντιδημάρχου, καθώς και για την απόφασή του να αντικατασταθεί από Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πάρης Παπαδόπουλος. Επιπλέον αποκαλύπτει πως θα αξιοποιηθούν στη διοίκηση του Δήμου πρόσωπα από την παράταξη της Αντιδημάρχου κ. Κυριακής Παπαζώτου.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο καλοκαίρι το θέμα της δημιουργίας Πράσινου Σημείου σε αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Αγίου Αθανασίου απασχόλησε αρκετές φορές τα θεσμικά όργανα του Δήμου. Υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων και επιχειρηματιών του Αγίου Αθανασίου, ενώ το συμβούλιο της Κοινότητας κατέληξε στο να μη συναινεί στη δημιουργία, αν και με παλαιότερη απόφασή του συμφωνούσε. Μάλιστα υπήρξε προσπάθεια από πλευράς αντιπολίτευσης και μικρής μερίδας μελών της συμπολίτευσης να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στον συγκεκριμένο χώρο. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση.

Έτσι, ο Δήμος Δοξάτου προχωρά το σχεδιασμό του, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για τη «Δημιουργία Πράσινου Σημείου και Εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης στο Δήμο Δοξάτου Ν. Δράμας». Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2.800.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο η «Κατασκευή υποδομής Πράσινου Σημείου Δήμου Δοξάτου Ν. Δράμας» όσο και η «Προμήθεια εξοπλισμού Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Δοξάτου Ν. Δράμας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, Α.Η.Η.Ε.), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών και τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Μάλιστα, η δημιουργία Πράσινου Σημείου στον Δήμο Δοξάτου προβλέπεται και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πράσινο Σημείο Δήμου Τρικκαίων (Πηγή φωτογραφίας: Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. / www.padyth.gr)

Στη συνέντευξή του, ξεκινώντας από όσα προηγήθηκαν πριν από περίπου 6 μήνες σχετικά με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στον Δήμο Δοξάτου, ο Δήμαρχος κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Ήταν μια επιλογή να εγκατασταθεί στον Δήμο μας και των 27 Δημοτικών Συμβούλων. Γενικώς να αποκτήσουμε Πράσινο Σημείο. Αυτό που κάναμε ήταν να πούμε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος που ήταν υπεύθυνη, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο για το Πράσινο Σημείο, να υποδείξει ένα σημείο, στο οποίο θα το βάλουμε. Να είναι σε Κοινότητες που είναι στο κέντρο του Δήμου για να μη γίνονται μεγάλες μετακινήσεις, να έχει πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, να μπορούν να μπουν μεγάλα οχήματα κλπ. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από κανέναν. Πήγαμε, λοιπόν, στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ο Διευθυντής της πρότεινε, σε συνεννόηση και με την Τεχνική Υπηρεσία ένα χώρο στον Άγιο Αθανάσιο». «Όταν μας υπέδειξαν αυτό το σημείο και θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να πάρουμε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό που κάνουμε πάντα και το κάναμε και τώρα, ήταν να πάμε στην Κοινότητα και να τους πούμε ότι “προτάθηκε αυτό στον Άγιο Αθανάσιο, ποια είναι η άποψή σας; Θέλετε ή δεν θέλετε;”. Ομόφωνη άποψη του κοινοτικού συμβουλίου ήταν ότι θέλουμε να εγκατασταθεί στον χώρο που έχει υποδείξει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Ζεκερίδης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δοξάτου αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει θετική ψήφος από το σύνολο σχεδόν όσων ψήφισαν. Γιατί ο Δαλακάκης δεν σηκώθηκε να πει “δεν το θέλω εκεί”. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε το που θα μπει το Πράσινο Σημείο. Ξέραμε. Είχε γίνει η πρόταση. Και είχαμε και την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου. Ο Δαλακάκης δεν σηκώθηκε να πει “δεν το θέλω εκεί, δεν πρέπει εκεί, δεν κάνει εκεί”. Προτίμησε το “παρών” ή το… “απών”. Κανένας αντίλογος. Οι άλλοι ψηφίσαν όλοι. Και ο Παπαδόπουλος και ο Καγγελίδης. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Αφού είχαμε θετική ψήφο, τι έπρεπε να κάνουμε; Να προχωρήσουμε με τις ενέργειες οι οποίες προβλεπόταν, προς το Υπουργείο, προς την Αποκεντρωμένη, να πάρουμε κάποιες ειδικές άδειες, για να προχωρήσουμε το θέμα αυτό».

Ερωτώμενος για το πώς προέκυψαν αντιδράσεις, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε πως «κάποιες ημέρες μετά τη ψηφοφορία, η πρώτη η οποία αντέδρασε, γιατί λέει πως δεν διάβασε, παρότι είχαμε δώσει όλες τις εισηγήσεις σε όλους, ήταν η κυρία Μιχαηλίδου». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δοξάτου, «αυτό που είπα τότε είναι ότι εμείς έχουμε την ανάγκη να κάνουμε Πράσινο Σημείο και θα το κάνουμε. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για να δούμε πού και πώς, θα το δούμε στην πορεία».

Πράσινο Σημείο Δήμου Λαρισαίων (Πηγή φωτογραφίας: φορέας ε.ε. / www.foreas.gr)

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Δοξάτου εξηγεί τι επακολούθησε και γιατί υπήρξαν μεγαλύτερες αντιδράσεις: «Νομίζω ότι ο Δαλακάκης άρχισε να μυρίζεται ότι υπάρχει κάποια πολιτική χροιά στο θέμα, η οποία θα μπορούσε να του επιφέρει κάποια κέρδη. Συντάχθηκε με την άποψη της κυρίας Μιχαηλίδου και άρχισαν τον πόλεμο εναντίον του Πράσινου Σημείου και όχι του συγκεκριμένου Πράσινου Σημείου. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί όταν πήγε και ζήτησε να κάνει καινούργιο Δημοτικό Συμβούλιο, με το δικαίωμα που του δίνεται, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην αποκτήσουμε Πράσινο Σημείο. Είχε τις δέκα υπογραφές. Έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο περνούσε η άποψη να μην κάνουμε το Πράσινο Σημείο –αυτοί βέβαια λέγανε να μην το κάνουμε στον Άγιο Αθανάσιο-, για μένα σήμαινε ότι δεν θα κάνουμε Πράσινο Σημείο. Ποτέ. Πουθενά. Επειδή δεν θα είχαμε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για να το προχωρήσουμε. Κι είχαμε άλλες 3-4 ημέρες προθεσμία, η οποία τελείωνε. Άρα, λοιπόν, ενώ αυτοί λέγανε πως “δεν θέλουμε το Πράσινο Σημείο εκεί”, για μένα ψηφίσαν “δεν θέλαμε Πράσινο Σημείο στον Δήμο”. Γιατί αυτό θα γινόταν. Με τη δυνατότητα που μας δώσανε άνθρωποι, οι οποίοι είναι νουνεχείς και δεν είχαν πολιτικές σκοπιμότητες, να πάρουμε θετική ψήφο, εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε στον Δήμο μας Πράσινο Σημείο. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Για εμένα αυτό ψηφιζόταν. Αν θα το κάνουμε στον Δήμο ή όχι. Το αν θα ήταν στον Άγιο Αθανάσιο ή δεν θα ήταν, ήταν ένα δεύτερο σημείο. Το σημαντικό είναι να κάνουμε. Κι αυτό το δικαίωμα μάς το έδωσε η ψήφος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, καθώς ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Σάκης Μπερμπερίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενος αλλαγής χώρου για δημιουργία Πράσινου Σημείου, ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Εγώ δεν έχω εμμονές. Αν η υπηρεσία μού πει ότι “ξέρεις, με την πίεση που είχαμε να κερδίσουμε το Πράσινο Σημείο, προτείναμε αυτό το σημείο, αλλά θεωρούμε ένα άλλο σημείο καλύτερο” και αν κυρίως ο χρηματοδοτικός φορέας μου δώσει τη δυνατότητα να αλλάξω τον χώρο –γιατί έχουμε μια πρόταση με συγκεκριμένο χώρο- τότε εγώ θα το κάνω. Δεν έχω κανένα λόγο να μην το κάνω. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το αλλάξουμε, επειδή το ζητάνε όσοι το ζητάνε, με κίνδυνο να χάσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε Πράσινο Σημείο. Δεν υπάρχει περίπτωση. Το έχω ξεκαθαρίσει και για αυτό φωνάζουν».

Πράσινο Σημείο Δήμου Πύργου (Πηγή φωτογραφίας: www.patrisnews.gr)

Μιλώντας για όσους στήριξαν την επιλογή δημιουργίας Πράσινου Σημείου σε αγροτεμάχιο του Αγίου Αθανασίου, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε: «Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι, κάποια άτομα με υπευθυνότητα, οι οποίοι αν και είναι από τον Άγιο Αθανάσιο, σήκωσαν το βάρος να πουν “ναι στο Πράσινο Σημείο”, να αποκτήσουμε δικαίωμα για Πράσινο Σημείο και αν μπορούμε να βρούμε καλύτερο σημείο, το βρίσκουμε. Πρόκειται για τους Κιτσουκάκη, Παπαζώτου, Δραγουδάκη, Ανδρεάκη, Φωτιάδη και Φιρινίδη».

Σχετικά με τη στάση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Αθανασίου, ο Δήμαρχος Δοξάτου ανέφερε: «Εκεί παίχτηκε η κωμωδία του παραλόγου. Να μαζέψουν το κοινοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την πρώτη του απόφαση, με 4-3 δεν την ανακάλεσαν και την άλλη ημέρα με 4-3 ζήτησαν να την ανακαλέσουν. Το θεωρώ γελοιότητα. Το είπα και στον Πρόεδρο που μου είπε ότι τον λέω γελοίο. Του είπα πως ούτε γελοίο τον λέω ούτε ο,τιδήποτε. Ενέργειες χαρακτηρίζω και τίποτα άλλο. Κανένα δεν λέω γελοίο».

Κλείνοντας τη συζήτηση για τη χωροθέτηση και δημιουργία Πράσινου Σημείου και για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Ζεκερίδης επεσήμανε: «Με τη ψήφο 14 υπευθύνων ανθρώπων και με τη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας των κατοίκων του Αγ. Αθανασίου, έχουμε τη δυνατότητα να λέμε πως έχουμε το δικαίωμα να στήσουμε Πράσινο Σημείο στον Δήμο και αν υπάρξουν προϋποθέσεις από τις υπηρεσίες και από τον φορέα, ο οποίος χρηματοδοτεί το Πράσινο Σημείο, να το αλλάξουμε, θα το αλλάξουμε. Εγώ δεν θα αναλάβω καμία πρωτοβουλία. Ξεκάθαρα. Ακούω τον κόσμο, έχω τις ευαισθησίες μου, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουμε Πράσινο Σημείο. Και τέλος πάντων, ίσως κάποια στιγμή καταλάβουν τι είναι το Πράσινο Σημείο –γιατί είπανε ένα σωρό ανοησίες για το τι είναι το Πράσινο Σημείο. Αν δουν πως είναι πρόταση, η οποία θα επιβλεφθεί από τον φορέα που θα μας χρηματοδοτήσει, είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορείς να κάτσεις και να πιείς καφέ χωρίς κανένα πρόβλημα. Ας δούνε τις προτάσεις όπου γίνανε Πράσινα Σημεία και ας μας πούνε τι θα γίνει».

Πράσινο Σημείο (Πηγή www.greenadgenda.gr)

Στη συνέχεια της συνέντευξης με τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, τέθηκε το ζήτημα με την ανάκληση ορισμού του κ. Καγγελίδη από τη θέση του Αντιδημάρχου. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Ούτε αποκεφαλισμούς είχαμε, ούτε καρατομήσεις είχαμε, τίποτα δεν είχαμε από όλα αυτά. Εγώ στον Καγγελίδη, ο οποίος το ψήφισε αρχικά και το καταψήφισε στη συνέχεια, με κίνδυνο να χάσουμε το Πράσινο Σημείο, του είπα ότι τον απαλλάσσω από τις ευθύνες ως Αντιδήμαρχος. Αυτό έκανα. Όχι από την παράταξη. Η άποψή μου ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ισχύει. Θεωρώ ότι υπάρχουν 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό. Δεν τον διέγραψα. Προεκλογικά είχα πει πως αν φύγει κάποιος από την παράταξη που κάναμε, θα ήμουν εγώ. Κανένας άλλος. Τον άφησα στην Οικονομική, τον άφησα αναπληρωτή στη ΔΗΚΕΔΗΔ, τον άφησα στο Νομικό Πρόσωπο. Κυρίως τον άφησα στην Οικονομική, που είναι η βασική επιτροπή, ως κανονικό μέλος. Γιατί ήταν εκπρόσωπος της παράταξης, όπως προβλεπόταν από το νόμο. Άρα, λοιπόν, τον έβγαλα μόνο από Αντιδήμαρχο, μια θέση στην οποία δεν απέδωσε αυτά που ήθελα. Τώρα, τι λέει, είναι δικό του θέμα. Εγώ τον σέβομαι. Κι επειδή λέει και διάφορα για τον τρόπο που έγινε, εγώ μίλησα μαζί του, γιατί τον ξέρω 60 χρόνια, και του είπα “Γιάννη θέλω να σε δω να συζητήσουμε” και η απάντηση ήταν “τι θέλετε;”. Στον πληθυντικό. Και συνέχισε λέγοντας “όποτε θέλετε, εγώ τα απογεύματα δεν δουλεύω, ελάτε στο χωριό να με βρείτε”. Και του έστειλα την επιστολή ότι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ως Αντιδήμαρχος. Κράτησα εγώ τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι τότε και θα αναθέσω άμεσα σε άλλον το θέμα της Αντιδημαρχίας».

Σχετικά με τη συνεργασία με τον κ. Πάρη Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατέχει τη θέση του Προέδρου του Νομικού Προσώπου, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε: «Το ίδιο έγινε και με τον Πάρη Παπαδόπουλο. Δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε να έχει ξεχωριστή αντίδραση. Ο Πάρης είναι αλήθεια ότι με πήρε και μου είπε πριν ψηφίσει ότι “Θέμη εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω. Είμαι εναντίον του Πράσινου Σημείου”. Και του είπα “Πάρη κι εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους στη διοίκηση οι οποίοι σε ένα καίριο ζήτημα έχουν αυτή τη θέση. Θα σου κάνω ένα χαρτί για την πολύ καλή συνεργασία μας μέχρι τώρα και θα πω ότι στο κρίσιμο σημείο δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε”. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να προχωρήσει και ο ένας και ο άλλος. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι τελείως διαφορετικές οι διαδικασίες που προβλέπονται για αντικατάσταση. Έτσι, λοιπόν, του είπα πως θα αντικατασταθεί. Του έστειλα και το γράμμα, στο οποίο τον ευχαρίστησα για τη συνεργασία του και του είπα ότι θα αναθέσω στην κ. Χορόζογλου την Προεδρία, η οποία ήταν Αντιπρόεδρος, και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αναμορφωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου». Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Δοξάτου επεσήμανε: «Υπάρχει μια υφέρπουσα άποψη ότι δεν μπορώ και δεν έχω το δικαίωμα να τον αντικαταστήσω. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν ισχύουν αυτά που ίσχυαν μέχρι πριν το 2019. Με την κυβερνησιμότητα, που έδωσε ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκης, αυτοί που διορίστηκαν από τον Δήμαρχο, μπορούν να ανακληθούν από τον Δήμαρχο αιτιολογημένα. Και τον είχα διορίσει και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως Πρόεδρο. Κι αφού τον διόρισα εγώ, μπορώ να τον ανακαλέσω. Το έχω δει με τη νομική σύμβουλο και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα την επόμενη εβδομάδα».

Πράσινο Σημείο στον Δήμο Πύργου (Πηγή: www.eleftheriaonline.gr)

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το ποιοι θα είναι ο νέος Αντιδήμαρχος και ο νέος Αντιπρόεδρος στο Νομικό Πρόσωπο, ο κ. Ζεκερίδης απάντησε: «Αυτό που είπα στα μέλη τα δικά μας, αυτοί που ήμασταν υποψήφιοι παρέα και τους οποίους τους μάζεψα πριν αποφασίσω όλα αυτά για να συζητήσουμε, όχι σαν παράταξη, σαν διοίκηση, γιατί όλοι είναι μέλη της διοίκησης του Δήμου, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, τους είπα “σας ευχαριστώ πολύ, άκουσα τις απόψεις. Υπάρχει σεβασμός σε αυτά που λέτε, εγώ όμως θα αποφασίσω με τελείως διαφορετική λογική”. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος υποχρεωτικά συνδιοικείται από κάποιους από την παρέα που ξεκινήσαμε εμείς και ίσως από το σύνολο της παρέας με την οποία ξεκίνησε η κυρία Παπαζώτου. Θεώρησα ότι δίκαιο θα ήταν να τους αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα και τους είπα ότι εκεί θα ψάξω να βρω τις απαντήσεις για το τι θα κάνω. Έκανα μερικές ερωτήσεις. Ρώτησα μερικούς ανθρώπους αν δέχονται ή δεν δέχονται τις θέσεις του Αντιπρόεδρου του Νομικού Προσώπου και του Αντιδημάρχου, πήρα θετικές και αρνητικές απαντήσεις, θα τις εκτιμήσω».

Μετά από διευκρινιστική ερώτηση για το αν θα προέρχονται από την παράταξη της κυρίας Παπαζώτου τα νέα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν στη διοίκηση του Δήμου, ο κ. Ζεκερίδης ανέφερε: «Θα είναι πιθανόν από την παράταξη της κ. Παπαζώτου. Αν και θεωρώ ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις, αφού όπως σας είπα, για μένα όλοι είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ανεξάρτητα ο καθένας αποφασίζει».