Τις γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και το νοσηλευτή, οι οποίοι από το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” ήρθαν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας , για να συνδράμουν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω Covid-19, ευχαρίστησαν η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι σχετικές δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Παρόντες, εκτός από την κ. Καρατζόγλου ήταν η κ. Σακαλέρου, Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας και ο κ. Ναζάρογλου, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθώς και από το “Ερρικός Ντινάν” η Ειδική Παθολόγος κ. Ελένη Πέντσιου, η Ειδική Παθολόγος κ. Αναστασία Κουτσούρη, ο νοσηλευτής κ. Πέτρος Παπαϊωάννου και οι νοσηλεύτριες Χριστίνα Κίκερη και Παναγιώτα Αθανασίου.

Στις δηλώσεις της, η κ. Καρατζόγλου σημείωσε πως “απεδείχθη η λειτουργικότητα του συστήματος και το διαχειριστικό σχέδιο του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Έχουν γίνει οι αντίστοιχες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το κύμα εθελοντισμού, είτε το κύμα των ανθρώπων που μετακινήθηκαν από Κέντρα Υγείας ή από άλλα δημόσια Νοσοκομεία για να συνδράμουν το Νοσοκομείο μας, τα προβλήματα που έχει για να αντιμετωπίσει, λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού” και πρόσθεσε πως “κάποιοι από τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές θα αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και θα επιστρέψουν στη βάση τους, αφού παρείχαν την καλύτερη υπηρεσία που μπορούσαν να παρέχουν το διάστημα που ήταν εδώ, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Πολιτείας”.

Η κ. Καρατζόγλου παρουσίασε το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό από το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” και ανέφερε: “Θα ήθελα κάτω από διαφορετικές συνθήκες να επισκεφτούν τον τόπο μας, γιατί δεν τους αξίζει να τους μείνει μόνο η εικόνα ενός Νοσοκομείου, το οποίο ναι μεν ανταποκρίνεται με πολύ γενναιότητα και ηρωισμό, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομορφιές τους, να χαρούν άλλα πράγματα, τη φιλοξενία ή ό,τι άλλο έχει να προσφέρει”.

Όπως είπε η Διοικήτρια του Γ.Ν. Δράμας, “μέσα από τη ψυχή μας ευχαριστούμε θερμά για το ότι ήρθαν, μας στήριξαν, έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό για το διάστημα που έμειναν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι προπομποί για να ευαισθητοποιηθούν κι άλλοι συνάδελφοι τους, να έρθουν να συνδράμουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστούμε τη συνδρομή. Γιατί στη Δράμα δεν τελειώσαμε και δεν τελειώνουμε σύντομα. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν άλλα 70 θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν όχι όλα, ένας μεγάλος αριθμός αυτών, το επόμενο διάστημα, 15-20 ημέρες, θα χρειαστεί να ‘ρθουν στο Νοσοκομείο είτε να νοσηλευτούν είτε να πάρουν τη δέουσα αγωγή, οδηγίες κλπ. Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλη πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα στο Νομό μας δυστυχώς. Αυτό που με χαρά μας βλέπουμε είναι ότι στις τελευταίες μέρες έχουμε μια ελαφριά κάμψη, μείωση, στην προσέλευση στα ΤΕΠ Covid. Παρόλα αυτά, από αυτούς που έρχονται, οι περισσότεροι, δυστυχώς χρειάζονται νοσηλεία. Και είναι περιστατικά, τα οποία προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είτε στο σπίτι τους είτε εκτίμησαν λάθος την κατάσταση και δεν προσήλθαν πιο μπροστά. Δεν πρέπει να αγνοούν οι συνάνθρωποί μας ότι όταν αντιμετωπίζουμε τον Covid, πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε παρέα με τους ειδικούς ανθρώπους που είναι εδώ, να τους συνδράμουν και να τους εξετάσουν στο σύνολο και να τους δώσουν σε επίπεδο νοσηλείας, αλλά και σε επίπεδο οδηγιών ό,τι χρειάζεται”.

Η κ. Κουτσούρη, Ειδική Παθολόγος από το “Ερρίκος Ντυνάν”, στις δηλώσεις της, επεσήμανε: “Εμείς ήρθαμε για να κάνουμε τη δουλειά μας και είδαμε ανθρώπους με ηρωισμό, ανθρώπους που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για αυτό που πραγματικά ζείτε στη Δράμα και είναι απερίγραπτο. Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό καταβάλουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου, ελάτε να βοηθήσετε, γιατί χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται υποστήριξη, χρειάζεται εθελοντισμός, μα πάνω από όλα χρειάζονται χέρια. Η Δράμα και το Νοσοκομείο Δράμας έχουν ανταπεξέλθει θεματικά σε όλο αυτό το κύμα που έχει έρθει. 140 κλίνες Covid. Δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός. Όποιοι γιατροί ακούσουν, όποιοι άνθρωποι διοικητικοί ακούσουν, αυτό είναι ένα νούμερο αδιανόητο ακόμη και για τα αθηναϊκά δεδομένα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς. Έχουν εξαντληθεί όλες τους οι δυνάμεις, έχουν προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Εμείς βρήκαμε εξαιρετικούς συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα. Και οι νοσηλευτές μας το ίδιο είπανε. Θαυμασμό για τα μέτρα, για τα όλα. Πολλοί άνθρωποι αρρωστήσανε εδώ, γιατί οι αριθμοί ήταν απίστευτοι και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλουν τρομακτική. Χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζονται υποστήριξη. Χρειάζονται υποστήριξη από τους όμορους Νομούς. Είναι σημαντικό όλα τα Νοσοκομεία να συμβάλλουν. Θα δώσουμε από καρδιάς συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας. Ειδικά στην κ. Σακαλέρου που την βρήκαμε και μας αγκαλιάσανε. Βρήκαμε φοβερή αγάπη και φροντίδα, πού θα φάμε, πού θα κοιμηθούμε. Ελπίζω να βοηθήσαμε. Θα ξανάρθουμε στη Δράμα, ακόμη κι αν συνεχιστεί ο Covid. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλου σας. Βοηθήστε. Χρειάζεται βοήθεια το Νοσοκομείο, γιατί οι αριθμοί είναι μεγάλοι και για όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει εθελοντισμός και συνεργασία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει συνεργασία. Γκρίνιες μπορεί να υπάρξουν παντού. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν υπάρχουν γκρίνιες. Στο τέλος της ημέρας έχει γίνει ένας άθλος στη Δράμα. Συγχαρητήρια σε όλους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη φιλοξενία.

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., η κ. Πέντσιου, Ειδική Παθολόγος από το “Ερρίκος Ντυνάν” ανέφερε πως “Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στη συγκεκριμένη πανδημία η πρόληψη έχει δύο σκέλη. Το ένα κομμάτι είναι φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις και να πλένουμε τα χέρια μας. Το δεύτερο κομμάτι είναι το εμβόλιο, που ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο κοντά μας”. Ειδικά για το Νοσοκομείο της Δράμας, η κ. Πέντσιου υπογράμμισε: “Είναι πραγματικά υπερήρωες οι συνάδελφοι που δουλεύουν εδώ πέρα και τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία”.

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ναζάρογλου εξέφρασε “ενα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και στους συναδέλφους που μας ήρθαν από άλλα μέρη” και υπογράμμισε πως “πρώτα από όλα αποδείξαμε ότι είναι άνθρωποι και ότι το επάγγελμα της ιατρικής και της νοσηλευτικής δεν είναι επάγγελμα. Είναι λειτούργημα”.

Στις δηλώσεις της, η κ. Σακαλέρου, Διευθύντρια της Παθολογικής του Νοσοκομείου, ανέφερε: “Περάσαμε δύσκολα και φαίνεται ότι θα περάσουμε δύσκολα. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που ήρθαν από το «Ερρίκος Ντυνάν», τον αναισθησιολόγο κ. Τόφα από την Ευρωκλινική. Πραγματικά μας βοήθησαν πάρα πολύ. Προσαρμόστηκαν σαν να δούλευαν χρόνια στο Νοσοκομείο μας. Είναι πολύ συγκινητικό. Οφείλω να σας πω ότι εμείς είμαστε αποδεκατισμένοι και συνέχεια έχουμε αυτό το πρόβλημα. Είμαστε 3 Παθολόγοι και 2 Πνευμονολόγοι. Οπότε καταλαβαίνετε ότι από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Θα ελαττώσουμε τις Κλινικές και θα προσπαθήσουμε να μας βοηθήσουν Σέρρες, Καβάλα και τα πιο κοντινά Νοσοκομεία. Δεν μπορούμε 3 Παθολόγοι και 2 Πνευμονολόγοι, οι μόνιμοι, επικουρικός και ο ιδιώτης, να κρατήσουμε αυτές τις Κλινικές. Τώρα που μειώθηκε η προσέλευση να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις Κλινικές για να ανταπεξέλθουμε”.