«Άγος για τη χώρα και ήττα των αρχών του κράτους δικαίου η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Φαρμακονήσι»

 

«Άγος» χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θ. Ξανθόπουλος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γα το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, τονίζοντας ότι «δεν ηττήθηκε απλώς η χώρα, δεν καταδικασθήκαμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους για όσα πέρασαν από τις πλημμέλειες των μηχανισμών του ελληνικής πολιτείας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ήττα των αρχών του κράτους δικαίου».

Μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου σχετικά με τη θεσμοθέτηση Εθνικού συστήματος επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος με αναφορά τον πυρήνα του κράτους δικαίου, που οφείλει να λάβει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των προσφύγων. «Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους όχι απλά τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες. Για μας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ευρωπαϊκή Αριστερά, κορυφαίο είναι το ζήτημα της υποχρεωτικής επανεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, σημείωσε μεταξύ άλλων:

-Γιατί ενώ προ μηνός ψηφίσατε νόμο για την επιτροπεία, ξαναφέρνετε καινούργιο νόμο; Κάνατε τσαπαστσουλιές;

-Για μας η επιτροπεία πρέπει να είναι ενιαία και για τα ξένα και τα ιθαγενή παιδιά. Το ΕΚΚΑ έχει την εμπειρία και έπρεπε να έχει αυτό την ευθύνη. Τώρα την διαχέετε σε διάφορα σωματεία, ΜΚΟ και φορείς χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε εμπειρία.. Το κράτος απεκδύεται μια πολύ σημαντική ευθύνη που έχει και την εκχωρεί με κερδοσκοπικά κίνητρα.

-Δεν καθορίζεται αριθμός και δεν ξέρουμε πόσα παιδιά θα μπορεί να διαχειρίζεται κάθε φορέας.

-Υπάρχει κίνδυνος πολλοί ανήλικοι να χαθούν λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας με την ανάμιξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

«Γενικά είναι νομοσχέδιο που διακινεί χρήμα και δεν ενδιαφέρεται για τα ανήλικα παιδιά», κατέληξε.