Το «Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021» της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» καθώς και το νέο τεύχος του περιοδικού λόγου και τέχνης «Δίοδος 66100», απασχόλησαν την πρώτη μέρα των λογοτεχνικών εκδηλώσεων της 44ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που από πέρσι μετονομάστηκαν σε «Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα» και πραγματοποιούνται καθημερινά στις 7 το απόγευμα.
Φέτος, τη σκυτάλη από τον καταξιωμένο συγγραφέα και δημοσιογράφο Παύλο Μεθενίτη, ο οποίος την τελευταία δεκαετία επιμελούνταν και παρουσίαζε την πολύ επιτυχημένη παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Δράμας, πήρε η συγγραφέας και πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας» Πολύνα Μπανά. Ταυτόχρονα, οι βιβλιοπαρουσιάσεις δεν γίνονται πλέον στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ με φόντο τα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, αλλά στον αίθριο χώρο του Πολυχώρου «Ελευθερία» στο κέντρο της Δράμας. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι παρουσιάσεις των βιβλίων παρουσιάστηκαν –και λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων – στο θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος».
Ανοίγοντας την πρώτη κατά σειρά εκδήλωση των βιβλιοπαρουσιάσεων στη Δράμα η κα Μπανά έκανε μία αναδρομή στην πορεία του θεσμού σημειώνοντας πως ήταν μια ιδέα του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, την οποία υλοποίησε αρχικά ο αξέχαστος ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος και στη συνέχεια ο Παύλος Μεθενίτης. Παράλληλα, η κα Μπανά δίνοντας το στίγμα του φετινού προγράμματος των λογοτεχνικών εκδηλώσεων υπογράμμισε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί, και οι οποίοι είναι:
– Ανάδειξη του νεοελληνικού λογοτεχνικού τοπίου στους χώρους της ποίησης και της λογοτεχνίας.
– Προβολή του δραμινού λογοτεχνικού δυναμικού.
– Παρουσίαση εκδόσεων που ανήκουν σε άλλους, πλην της λογοτεχνίας τομείς.
– Παρουσίαση εκδόσεων που αφορούν και αναφέρονται στον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο.
– Παρουσίαση εκδόσεων άλλων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων.
– Διαλέξεις και ομιλίες.
Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του «Ημερολογίου Φωτογραφίας 2021» της «Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης Ο Μέγας Βασίλειος», από τον Πρόεδρο του Δ.Σ της Μονάδας Ιωάννη Παπαχρόνη και τον υπεύθυνο της καλλιτεχνικής Ομάδας Φωτογραφίας «Εργαστηρίου Φωτογραφίας» (2019-2020) του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης Γρηγόρη Λεοντιάδη. Ο κ. Παπαχρόνης παρουσίασε στο κοινό τη Μονάδα Φροντίδας μιλώντας για την ιστορία και τις δράσεις της, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη διαδικασία της δημιουργίας της έκδοσης και ανέφερε ότι το αποτέλεσμα χαίρει μεγάλης αποδοχής όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς. Από την πλευρά του ο κ. Λεοντιάδης αναφερόμενος στην «καινοτόμα πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης», όπως χαρακτήρισε το εγχείρημα, «που στοχεύει κατά της περιθωριοποίησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας», υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε η ομάδα τους φιλοξενούμενους του ιδρύματος σημειώνοντας πως η αρχική τους άρνηση για συμμετοχή στο εργαστήριο μεταφράστηκε εν τέλει σε μία ευρύτερη αποδοχή.
Για το εξαμηνιαίο περιοδικό «Δίοδος 66100» μίλησαν ο διευθυντής σύνταξης και συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης και δύο μέλη της συντακτικής επιτροπής, ο φωτογράφος Σάκης Γαλόπουλος και ο ποιητής Γιώργος Κασαπίδης. Ο Β. Τσιαμπούσης μετά από μία αναδρομή στην ιστορία της έκδοσης και σχολίασε ότι «πλέον το περιοδικό αναγκάζεται να επιλέγει αυστηρά τα κείμενα και τις φωτογραφίες που θα φιλοξενήσει λόγω της πληθώρας των θεμάτων που καταφθάνουν στα γραφεία του». Από την πλευρά του ο Σάκης Γαλόπουλος αναφέρθηκε στα φωτογραφικά αφιερώματα του περιοδικού καθώς και στις δράσεις που πραγματοποιούνται με δημιουργούς από τη Δράμα και ολόκληρη τη χώρα. Ο ποιητής Γιώργος Κασαπίδης μετά από αναφορές σε ποιητές, έργα των οποίων φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του περιοδικού, σημείωσε πως «όλα αυτά τα χρόνια που εκδίδεται το περιοδικό έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 110 ποιητές». Τέλος κοινός τόπος των τοποθετήσεων και των τριών ήταν η σημαντική προσφορά της εταιρίας Raycap για την έκδοση του περιοδικού «Δίοδος 66100».