ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Σε κοινή ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Καβάλας και Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα εξής:

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού προχώρησε στη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, διαχωρίζοντας έτσι την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και απομονώνοντας την Ανατολική Μακεδονία.

Σε μια Περιφέρεια που η ενδοπεριφερειακή συνοχή είναι ζητούμενο, που υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στο εσωτερικό της, που είναι στις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έχει την μεγαλύτερη μείωση στο ΑΕΠ σε όλη τη χώρα λόγω της ύφεσης, η Κυβέρνηση επιλέγει τον διαχωρισμό.

Σίγουρα η Α.Μ.Θ. έχει ανάγκη από ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, το έργο όμως της διάσπασης της Περιφέρειας το έχουμε ξαναδεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές με καταστροφικά αποτελέσματα κυρίως για την Ανατολική Μακεδονία. Δυστυχώς οι ενδείξεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα για μεθοδευμένη υποβάθμιση της περιοχής μας γίνονται πλέον αποδείξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ενιαία την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και για το λόγο αυτό ζήτησε από την Κυβέρνηση στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το έργο της επιτροπής να την αφορά συνολικά.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους κυβερνητικούς Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.

Επίσης με πραγματικό ενδιαφέρον αναμένουμε την άποψη του Περιφερειάρχη, αλλά και όλων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος όλων των φορέων και των πολιτών στην Ανατολική Μακεδονία για να αποφασίσουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και να αντιδράσουμε στις μεθοδεύσεις που μας εξωθούν στο περιθώριο, πριν είναι αργά.