Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας πραγματοποίησε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2020, με μοναδικό θέμα την «Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς στην οδό Χελμού».

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των μέτρων προστασίας για τον COVID-19, υπήρξε διάσπαση και μετακίνηση μέρους της Λαϊκής αγοράς στην περιοχή της ανάπλασης. Ήδη αυτήν την χρονική περίοδο παρατηρήθηκε μια πτώση της επισκεψιμότητας των καταναλωτών προς το κέντρο της πόλης της Δράμας και ταυτόχρονα μια κόπωση του αγοραστικού κοινού να μετακινηθεί και στις δύο Λαϊκές αγορές.

Είναι γνωστό, ότι το κέντρο της Δράμας καλύπτει πολύπλευρα, με πληθώρα καταστημάτων κι επιχειρήσεων (εμπορικών, υγειον. ενδιαφέροντος, ψυχαγωγίας, φαρμακείων, καθώς και παροχής υπηρεσιών όπως τηλεφωνίας, ρεύματος, κτλ.) και σε συνδυασμό με τη Λαϊκή αγορά της Πέμπτης, τις ανάγκες των καταναλωτών της πόλης και του Νομού Δράμας.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι αφενός οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω μνημονίων και 10ετους ύφεσης και αφετέρου ότι χάθηκε η σημαντική περίοδος του Πάσχα λόγω COVID-19, αλλά και την συλλογή υπογραφών 425 καταστημάτων που αντιδρούν στη μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Είναι αντίθετη στην μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς
  2. Δύναται να συζητήσει τον χώρο της μετακίνησής της σε περίπτωση και όταν υπάρξει ανάπλαση της 19ης Μαΐου, από Βενιζέλου και βόρεια
  3. Προτείνει για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας του τόπου, αλλά και προς όφελος των καταναλωτών και για όσο διάστημα υπάρχουν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω κορωνοϊού, την πραγματοποίηση δύο Λαϊκών αγορών στον καθιερωμένο χώρο της 19ης Μαΐου. Η μία από τις δύο να περιλαμβάνει μόνο οτιδήποτε είναι σχετικό με τρόφιμα (προϊόντα γης και θάλασσας) και να οριστεί ημέρα Πέμπτη και η δεύτερη να περιλαμβάνει τα βιομηχανικά προϊόντα και να οριστεί ημέρα Σάββατο.

Επίσης τέθηκε εκτάκτως και ψηφίστηκε ομόφωνα, ότι είναι πλέον υποχρέωση του Δήμου Δράμας να βοηθήσει και να στηρίξει με έμπρακτα μέσα τους αυτοαπασχολούμενους και τις εμπορικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να απαλύνουν τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Έτσι ζητούμε:

α) απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων από δημοτικά τέλη για έναν χρόνο (με ισχύ αναδρομικά από 1η Μαρτίου 2020)

β) σημαντική μείωση των ενοικίων για όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μισθώνουν δημοτικά ακίνητα

γ) αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τον Δήμο

δ) επαναφορά της ρύθμισης 100 δόσεων, για οφειλές, τόσο ως προς τον Δήμο, όσο και προς τις Δημοτικές επιχειρήσεις.

Στα ήδη οξυμένα οικονομικά προβλήματα του Εμπορικού κλάδου δεν είναι φρόνιμο να προστεθούν κι άλλα. Εξάλλου είναι υποχρέωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου να στηρίξουν και να προωθήσουν κατά πρώτον τη βιωσιμότητα των Δραμινών επιχειρήσεων και κατά δεύτερον να οδηγήσουν τον τόπο στην προσδοκώμενη από όλους ανάπτυξη. Είτε το θέλουμε είτε όχι, το Εμπορικό κέντρο της Δράμας αποτελεί τον πνεύμονα της ζωής και της οικονομίας της πόλης μας.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ