Οι σωστικές ανασκαφές που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου από το καλοκαίρι του 2018 έχουν φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από την Άντισσα έως το Σίγρι.
Για την προβολή τους αναμένεται να λειτουργήσει έως το καλοκαίρι ένα μοναδικό στον κόσμο υπαίθριο μεγάλο Μουσείο κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου, με 15 θέσεις απολιθωμένων κορμών, όπως τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής, Νίκος Ζούρος.
Μεταξύ των ευρημάτων που θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων είναι ένα σπανιότατο εύρημα, ένα μεγάλο απολιθωμένο δένδρο, που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του, καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ο απολιθωμένος κορμός μήκους 9.5 μέτρων διατηρείται σχεδόν ακέραιος μέσα σε λεπτόκκοκο ορίζοντα ηφαιστειακής στάχτης. Έχει 6 μεγάλα κλαδιά καθώς και πολλά μικρότερα και πάρα πολλά φύλλα τα οποία έχουν διατηρηθεί.
Έχει μεταφερθεί σε μια παρακείμενη θέση από την αρχική εύρεσής του όπου θα παραμείνει για να παρουσιαστεί στους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους. Για την προστασία του θα κατασκευαστεί ένα στέγαστρο.
Τα λεπτόκοκκα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατηρήσαν ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου.
Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη