Την Πέμπτη 8-4-20201 οι Πρόεδροι των Ενώσεων Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου συμμετείχαν σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες εφημερίδων σχετικά με την ένταξη τους στον Οργανισμό.

Την Ε.Ι.Ε.Τ. εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Μουντάκης, τον ΣΗΠΕ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Κατσαΐτης και την ΕΔΙΠΤ ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Σαββάκης, ενώ εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Καπάκος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κουμπιάς και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μανώλης Κουταλάς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από τους Προέδρους των Ενώσεων δόθηκε:

1. Στο φλέγον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 12/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Προτάθηκε στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να συμβάλλει όσο μπορεί από την πλευρά της ούτως ώστε να γίνει ένας (δίκαιος) συμψηφισμός, ούτως ώστε να μην κληθούν οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν για δεύτερη φορά χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει στον ΕΦΚΑ.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκης, «τα χρήματα αυτά δεν είναι στο συρτάρι μας και αρνούμαστε να τα καταβάλλουμε, αλλά τα έχουμε πληρώσει και τώρα βρισκόμαστε να οφείλουμε χιλιάδες ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία να βρεθούμε ξαφνικά με χρέη κι αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις τύπου στην κατάρρευση. Ζητάμε το αυτονόητο: να βρεθεί ένας τρόπος για να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και το ΕΔΟΕΑΠ που θα βάλει στο ταμείο του χρήματα τα οποία θα δυσκολευτεί να εισπράξει με άλλον τρόπο».

2. Από τους Προέδρους της ΕΙΕΤ και την ΕΔΙΠΤ κ.κ. Μουντάκη και Σαββάκη επισημάνθηκε μια ακόμη κατάφωρη αδικία που πλήττει ιδιαίτερα τον εβδομαδιαίο και περιοδικό τύπο. Ο λόγος για την εξαίρεση από την υγειονομική περίθαλψη των ιδιοκτητών εφημερίδων που απασχολούν λιγότερους από πέντε (5) εργαζόμενους. Δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εβδομαδιαίων και περιοδικών εντύπων. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες εφημερίδες – μέλη της ΕΙΕΤ και της ΕΔΙΠΤ απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να έχει τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ, παρ’ ότι θα καταβάλει το 2% από τον τζίρο του στον Οργανισμό!

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καπάκος, θα αναζητηθεί λύση για το θέμα αυτό, όμως θα απαιτηθεί αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού.

3. Ένα άλλο θέμα που καταδεικνύει ότι κακώς εντάχθηκε ο Περιφερειακός Τύπος στην ΕΔΟΕΑΠ είναι το ότι οι συμβάσεις γιατρών και διαγνωστικών κέντρων με τον Οργανισμό είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν τις παροχές που θα ‘πρεπε οι εργαζόμενοι στην περιοχή τους.

Καλείται δηλαδή όλη η Περιφέρεια να πληρώσει χρήματα που θα ωφελήσουν μόνο τους ασφαλισμένους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σε περίπτωση ασθένειας πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας και σε περίπτωση νοσηλείας μας μοναδική τους διέξοδος είναι τα κρατικά νοσοκομεία.

Μια ματιά στη λίστα με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένος ο ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τα λέει όλα…

Ενώ λοιπόν καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ… απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκη, που έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ κ. Κουμπιάς υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες για να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα σε όλους τους Νομούς. Κάλεσε μάλιστα τις Ενώσεις να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

4. Και οι τρεις Πρόεδροι των Ενώσεων εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του συνόλου του κλάδου που είναι η καθολική εξαίρεση του Περιφερειακού Τύπου από τον ΕΔΟΕΑΠ με τον οποίο άλλωστε, ουδεμία σχέση είχε εδώ και χρόνια. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Κατσαϊτης υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Λιβάνιος όσο και ο προκάτοχος του κ. Πέτσας, αλλά και ο πρώην Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, είχαν τονίσει σε τηλεδιασκέψεις με τους Προέδρους των Ενώσεων, ότι η εργοδοτική εισφορά του 2% δεν είναι βιώσιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ!

5. Επίσης, έγινε αναφορά στο ότι πολλά από τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από εφημερίδες προς Δήμους, Περιφέρειες και Υπηρεσίες δεν έχουν πληρωθεί, όμως εμείς καλούμαστε να καταβάλουμε το 2%.

Οι προσπάθειές μας για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρους του κλάδου και των επιχειρήσεών μας, με την ένταξή μας στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κυρίως με τον τρόπο που αυτή έγινε, συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι, από κοινού με τις άλλες Ενώσεις, να παλέψουμε για να διορθωθούν οι «ανορθογραφίες» ενός νόμου που μας ενέπλεξε όλους σε μια μεγάλη περιπέτεια τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας, μέχρι να αποκατασταθούν οι καταφανείς αδικίες σε βάρος μας.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Μουντάκης

Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Αμβροσίου