Οι δύο πλανήτες θα προσφέρουν ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο 

Την Δευτέρα, στις 21 Δεκεμβρίου ο Δίας και ο Κρόνος, φαινομενικά θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν ένας πλανήτης.

Το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα. Η φετινή συνάντηση θα εναρμονιστεί με το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), όταν σημειώνεται η μικρότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα.

Οι αστρονόμοι είναι ήδη έτοιμοι για την παρατήρηση του «ουράνιου εξωκοσμικού φαινομένου», από ποτέ τα τελευταία 400 χρόνια.

Παλαιότερα, οι «συγκλίσεις» πλανητών θεωρούνταν προάγγελοι και οιωνοί επερχόμενων γεγονότων, είτε αυτό ήταν μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες ή ακόμη και η γέννηση του Χριστού, ή ο αφανισμός του ανθρώπινου πολιτισμού.   Το φαινόμενο θα κλιμακωθεί γύρω στις 20:37 και θα είναι ορατή από όλα τα σημεία του κόσμου στο σημείο πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, και πιο έντονα σε όσες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού.   Μάλιστα, η φετινή σύγκλιση θα είναι η πιο κοντινή από το 1623. Μάλιστα, οι πλανήτες θα φτάσουν τόσο κοντά μεταξύ τους που ενδέχεται να μοιάζουν με ένα πολύ φωτεινό αστέρι. Η μεταξύ τους κοντινή προσέγγιση δεν προβλέπεται να ξανασυμβεί μέχρι το 2080.

Ειδικά το φετινό φαινόμενο διατηρεί την ιδιαίτερη σημασία του, επειδή δεν υπάρχει άλλο καταγεγραμμένο συμβάν σαν αυτό, με τηλεσκόπιο, στην ιστορία της επιστήμης. Ενδιαφέρον έχει ότι, ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Δία και τον Κρόνο το 1610, 13 χρόνια πριν την τελευταία μεγάλη σύγκλισή τους. Παρόλα αυτά, εκείνη δεν καταγράφηκε ποτέ.

Πηγή: www.lifo.gr