Στη σημερινή ενημερωτική συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, για τρίτη συνεχόμενη φορά, αναφέρθηκε ονομαστικά στη Δράμα για τρίτη συνεχόμενη φορά, εντάσσοντάς την στις περιοχές που έχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο δεν υποχωρεί. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων σε Περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για Δράμα και Ανατολική Μακεδονία ήταν τα εξής:

“…Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617. Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.

Δηλαδή, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα, το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.

Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις.

Ανάμεσα στις περιοχές που μας δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Για αυτό και σήμερα το μεσημέρι μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον κύριο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον κύριο Παπαγεωργίου, τον Καθηγητή μας, τον κύριο Τσιόδρα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κύριο Παπαστεργίου και όλους τους Δημάρχους των περιοχών αυτών, των 6 δηλαδή Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με τους 22 Δημάρχους, είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών μας ,με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής: 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80, 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84, 486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103, 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83, 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.

Να σημειωθεί επίσης ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά. Κάνουμε έκκληση, λοιπόν, στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς και οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Οι παραπάνω 6 περιοχές βεβαίως δεν είναι οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά μια και οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης με 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται, των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται, της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται, της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται, της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται, του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται, της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται, των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται, των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή, είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, για να αποδώσουν τα μέτρα είναι απαραίτητο να τα εφαρμόζουμε όλοι με συνέπεια. Για αυτό και από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, σας ενημερώνω ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς 1.783.429 έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, έχουν εντοπιστεί 46.383 περιπτώσεις παράβασης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 1.426 συνολικά αθροιστικά ημερών.

Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές. Είναι η ώρα οι περιοχές αυτές, οι αγαπημένοι μας συμπολίτες σε αυτές να δείξουν για ακόμη μια φορά επιμονή, υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων, είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο…”.