Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.700 δονήσεις, στη Θήβα με μεγαλύτερη τα 4.3 Ρίχτερ, με τους ειδικούς τα στρέφουν την προσοχή τους στο ρήγμα της περιοχής.

Το Σεπτέμβριο μόνο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 950 σεισμούς.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

O καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μίλησε στο Mega για το φαινόμενο.

«Η επιτροπή συνεκλήθη και συμμετείχα ως μέλος. Δεν πήγαν σεισμολόγοι στη Θήβα, απλά στείλαμε κάποια πορίσματα. Στη Θήβα έχουμε ένα ρήγμα με διεύθυνση ανατολή – δύση. Αυτό το ρήγμα είναι μικρό, και δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έδωσε αυτό το ρήγμα ήταν 4,3 Ρίχτερ. Τα στατιστικά αυτής της ακολουθίας, δεν είναι στατιστικά προσεισμικής ακολουθίας. Επομένως η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα οδηγηθούμε σε μεγάλο γεγονός από εκεί», εξήγησε ο κ. Τσελέντης.

«Από τις χειρότερα δομημένες πόλεις στην Ελλάδα η Θήβα»

«Ωστόσο, η Θήβα είναι από τις χειρότερα δομημένες πόλεις στην Ελλάδα. Υπάρχουν κτίρια που έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις. Για αυτό είπαμε στο δήμαρχο να γίνει έλεγχος όλων των κτηρίων της Θήβας», τόνισε ο ίδιος.

«Είχα προειδοποιήσει να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια στο Αρκαλοχώρι»

«Στο Αρκαλοχώρι είχαμε μια δράση που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε το καθεστώς του τι αναμέναμε. Υπήρχαν επικίνδυνες παράμετροι. Είχαμε εξηγήσει στους κατοίκους ότι η ακολουθία θα διαρκέσει για πολύ καιρό και τους είχαμε ζητήσει να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια», ανέφερε ο κ. Τσελέντης για την Κρήτη.

Λέκκας: Δεν αποκλείεται σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τη Θήβα, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί στην περιοχή μεγάλος σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ. ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, είναι υπαρκτό το σενάριο να γίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή αυτή, αν και καθησύχασε λέγοντας ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες.

«Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα. Το συγκεκριμένο ρήγμα πάντως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ» είπε χτες ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε, το ρήγμα της Θήβας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μέγεθος από εκείνα της Αταλάντης και των Αλκυονίδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι πολλά μικρά ρήγματα μαζί, τα οποία έχουν δώσει τους σεισμούς που έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τους τελευταίους 4 μήνες.

Πάντως, εκτίμησε ότι η Αττική και η Λαμία δεν θα κινδύνευαν από ένα σεισμό στη Θήβα, ενώ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς δεν έχει κομβική θέση στο ελληνικό τόξο.

Μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για όλη τη χώρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε όλη την Ελλάδα.

Εφιαλτικό παρελθόν

Ιστορικά, πάντως, η «ζώνη» της Θήβας», είναι μία περιοχή η οποία έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς.

Το 1853 είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το 1893 6,3 Ρίχτερ, το 1914 6 Ρίχτερ και το 1938 6 Ρίχτερ επίσης. Ο δε, σεισμός στην Αταλάντη το 1894 μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, άφησε πίσω του 225 νεκρούς.

«Οι σεισμοί αυτοί έγιναν όλοι σε ρήγματα που είναι ανατολικά και δυτικά της Θήβας σε αποστάσεις άνω των 15χλμ. Εδώ μιλάμε για μια πάρα πολύ τοπική δομή. Δεν έχει καμία σχέση με την Αταλάντη, καμία σχέση με κανένα ρήγμα γνωστό και μεγάλο» συμπλήρωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Πηγή: cnn.gr