ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΜΦΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

  • Χιλιάδες επισκέπτες στα οινοποιεία της περιοχής το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου στην κορύφωση των εκδηλώσεων για τη Δραμοινογνωσία
  • Ο οίνος παράγεται με αγάπη και μεράκι σε αυτόν τον τόπο και αποτελεί πλέον μέρος της τοπικής συλλογικής ταυτότητας
  • Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον συγκεκριμένο κλάδο και να σεβαστεί τους οινοποιούς της Δράμας
  • Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οινικός κλάδος στη Δράμα αφορά την αδειοδότηση και δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικής αξίας πολύ κοντά σε αμπελώνες

 

Η φετινή Δραμοινογνωσία επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο την ιδιαίτερη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα οινοποιεία της Δράμας και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος για να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής είτε με τις εξαιρετικές ποικιλίες οίνου που παράγονται στις αμπελώνες της Δράμας, είτε με τον οινοτουρισμό και την προσέλκυση επισκεπτών.

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου, στην κορύφωση των εκδηλώσεων για τη Δραμοινογνωσία, εννιά οινοποιεία της Δράμας άνοιξαν τις πύλες τους και ήταν επισκέψιμα για το κοινό, με αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής του οίνου, να επισκεφτούν εμβληματικά κτίρια και χώρους εξαιρετικής καλαισθησίας και υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής, να διασκεδάσουν με ποιοτικές πολιτιστικές δράσεις και φυσικά να μυηθούν στις γεύσεις και στα αρώματα των εξαιρετικών κρασιών που παράγονται στη Δράμα. Συγκεκριμένα, επισκέψιμα για το κοινό ήταν το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Chateau Nico Lazaridi, το Κτήμα Μανωλεσάκη, το Κτήμα Παυλίδη, το Οινοποιείο Οινογένεσις, το Κτήμα Μιχαηλίδη, το Κτήμα Τέχνη Οίνου, το OENOPS WINES στα Κοκκινόγεια και το Microwinery Eftichia.

Από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, ανάλογα και με τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνταν σε κάθε χώρο, η ροή των επισκεπτών ήταν συνεχόμενη και πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τα οινοποιεία. Μάλιστα, ιδιαίτερη σημαντική ήταν η παρουσία επισκεπτών εκτός Δράμας, καθώς η Δραμοινογνωσία εδραιώνεται ως εκδήλωση σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ παράλληλα οι ποικιλίες κρασιών της Δράμας, παρόλο που προέρχονται από μια μικρή επαρχιακή περιοχή της Ελλάδας, κατακτούν τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, κερδίζοντας την αναγνώριση από το οινόφιλο κοινό.

Η Δράμα διαθέτει πλέον οινική ταυτότητα, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του κλάδου που επενδύουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τους αμπελώνες στο χωράφι μέχρι και τις πανόμορφες ετικέτες στις φιάλες, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μεγάλα σε αναγνωρισιμότητα και υψηλά σε ποιότητα εμπορικά σήματα. Οι καλλιεργητικές τεχνικές αναπτύσσονται και νέα στοιχεία ενσωματώνονται, ενώ παράλληλα συνεχίζουν και οι παραδοσιακές προσεγγίσεις. Οι άνθρωποι που παράγουν κρασιά στη Δράμα έχουν τις δυνατότητες να στοχεύσουν ακόμη ψηλότερα και να επιτύχουν στόχους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν μεγαλεπήβολοι.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα της φετινής Δραμοινογνωσίας αποδεικνύουν τη βαθιά σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο κρασί και στις Δραμινές και στους Δραμινούς, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που παράγεται με αγάπη και μεράκι σε αυτόν τον τόπο και αποτελεί πλέον μέρος της τοπικής συλλογικής ταυτότητας. Ουσιαστικά, το κρασί αποτελεί ένα θησαυρό για τη Δράμα…

Βέβαια για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο κλάδος του κρασιού στη Δράμα και να αποτελέσει καταλύτη νέων αναπτυξιακών προοπτικών, θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από πλευράς πολιτείας και κυρίως ο σεβασμός στον μόχθο για την παραγωγή και στις επενδύσεις που γίνονται για υψηλού επιπέδου τελικό προϊόν από τους οινοποιούς.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οινικός κλάδος στη Δράμα αφορά την αδειοδότηση και δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικής αξίας, πολύ κοντά σε αμπελώνες, με τον κίνδυνο να αλλοιωθεί το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην οινοπαραγωγική διαδικασία. Οι οινοπαραγωγοί της Δράμας με ανακοίνωσή τους έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για επιχειρούμενα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε πέντε σημεία στο Νομό Δράμας (Αδριανή, Κατάφυτο, Νικηφόρος, Μικρόπολη και Κοκκινόγεια).

Μάλιστα, οι οινοποιοί της Δράμας έκαναν λόγο για «ολοκληρωτική απαλλοτρίωση και απαξίωση της τοπικής γης που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα, την αμπελουργία και τις επιχειρήσεις μας». Ακόμη επεσήμανα πως «αν όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές οι σταθμοί αυτοί εγκαθίστανται πέριξ κατοικημένων οικισμών και μάλιστα σε ζώνη ακτίνας μικρότερης των 500 μέτρων, κάτι που με βάση τη νομολογία του ΣτΕ απαγορεύεται. Κυριολεκτικά, περικυκλώνουν και στραγγαλίζουν ολόκληρα χωριά. Η εξήγηση φυσικά για αυτό είναι απλή. Εγκαθίστανται κοντά σε ήδη υπάρχοντα δίκτυα, περιορίζοντας κατά πολύ το κόστος της επένδυσης σε σχέση με το αν εγκαθίστανται σε μεγάλη απόσταση. Αχρηστεύονται τεράστιες εκτάσεις γης, συχνά υψηλής παραγωγικότητας, η οποία αντί να καλλιεργείται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι ο φυσικός προορισμός και σκοπός της, διατίθεται για αλλότριους σκοπούς, σε πολυεθνικές εταιρείες για την εγκατάσταση επικερδών Φ/Β σταθμών. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται η δυνατότητα από τους ντόπιους (οινοποιούς, αγρότες, κτηνοτρόφους) να αναπτύξουν τις δραστηριότητες, από τις οποίες βιοπορίζονται».

Στην ίδια ανακοίνωση οι οινοποιοί της Δράμας έκαναν λόγο για «ολική αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους, του περιβάλλοντος και όλης της περιοχής», καθώς «τεράστιες εκτάσεις γης θα καλυφθούν με ομοιόμορφα ηλιακά πάνελ, που πέραν της προφανούς οπτικής όχλησης, επηρεάζουν αρνητικά και το μικροκλίμα της περιοχής και οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας όχι μόνο στις εκτάσεις που είναι εγκατεστημένα τα φωτοβολταϊκά πάνελ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Παράλληλα, ανέφεραν ότι «καταστροφικές συνέπειες επιφέρουν στην χλωρίδα και την πανίδα της κάθε περιοχής».

Παραθέτοντας σημαντικά οικονομικά στοιχεία, οι οινοποιοί της Δράμας σημείωναν στην ανακοίνωσή τους: «Ειδικά δε για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτές της Δράμας απασχολούν άμεσα με πλήρη απασχόληση περί τους 400 εργαζόμενους, που αντιστοιχεί σε καταβολές για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές ποσών άνω των 7,3 εκατ. ευρώ ετησίως και παράλληλα παρέχουν έμμεσα απασχόληση σε δεκάδες άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες. Επίσης, ετησίως υλοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύσσοντας και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους». «Από την άλλη οι Φ/Β σταθμοί μετά την έναρξη λειτουργίας δεν χρειάζονται πάνω από έναν με δύο εργαζόμενους και άρα τίποτε δεν εισφέρουν στην εθνική (με ασφαλιστικές εισφορές) και την τοπική οικονομία (με ενίσχυση της απασχόλησης)», προσέθεσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ανακοίνωση των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Δράμας, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 24 Απριλίου 2024. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως «η αλόγιστη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων υπονομεύει το μέλλον αυτού του τόπου» και μετέφερε τον έντονο προβληματισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Δράμας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Δράμα δεν αντέχει άλλα “λουκέτα” στις επιχειρήσεις της. Περαιτέρω υποβάθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δώστε την αναγκαία προοπτική για ανάπτυξη με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα δραμινά κρασιά κερδίζουν το στοίχημα της καθιέρωσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν γίνεται το ίδιο το κράτος να βάζει εμπόδια σε υγιείς και ακμαίες επιχειρήσεις». Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, να μην επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές υψηλής παραγωγικής αξίας, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και δημιουργείται πρόβλημα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι στις 19 Απριλίου υπογράφηκε από το Υπουργείο η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κατάφυτο, παρά το υπόμνημα με αντιρρήσεις που κατατέθηκε από οινοποιητική επιχείρηση και παρόλο που είχε προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπου των οινοποιών της Δράμας με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή του Ν. Δράμας.