ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα τη «Θέσπιση Ενδίκου Μέσου για παραβιάσεις λόγω συνθηκών κράτησης στις φυλακές». Η ερώτηση συνυπογράφεται από 24 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου και Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου.

Όπως αναφέρεται, η χώρα μας ετησίως καταβάλλει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις, λόγω παραβίασης άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως εξαιτίας των κακών συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του γεγονότος, συγκρότησε τον Ιανουάριο του 2019 ομάδα Εργασίας για τη θέσπιση αποτελεσματικού ενδίκου βοηθήματος για τους κρατουμένους, ώστε αυτοί να μπορούν να προβάλουν τα παράπονά τους για τις συνθήκες κράτησής τους και να αποφεύγεται η προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πράγματι, η Επιτροπή, ολοκλήρωσε το έργο της και παρέδωσε σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων, το οποίο ακολούθως παραδόθηκε και στον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα για την ολοκλήρωση του έργου. Ακολούθως, τον Ιούλιο του 2020 κατατίθεται στη Βουλή, κατόπιν Εισηγήσεως του Ν.Σ.Κ. και σε κλίμα πρωτοφανούς συναινέσεως διακομματική Πρόταση Νόμου για τη θέσπιση-μεταξύ άλλων- και του ειδικού αυτού ενδίκου μέσου. Έκτοτε, η απόλυτη σιωπή.

Κατόπιν τούτων, οι Βουλευτές, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ολοκληρώθηκε η ψήφιση της από Ιουλίου 2020 κατατεθείσας Πρότασης Νόμου, πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση καθώς και πόσα χρήματα θα καταβάλλει η χώρα μας ακόμη λόγω των συγκεκριμένων, σοβαρότατων παραλείψεων;