ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί της αρχής, όσον αφορά τον διορισμό των επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απευθείας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Θ. Ξανθόπουλος, κατά την εισήγησή του, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αναφερόμενος στους ανώτατους εισαγγελείς Χαρ.. Βουρλιώτη και Παν. Καραγιάννη, που πρότεινε ο Υπουργός και οι οποίοι αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία στις 30 Ιουνίου, δηλ. μόλις πριν 6 ημέρες, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι η παρουσία τους είναι θετική, έχουν χειριστεί υποθέσεις με ουσιαστικό και βαθύ αποτύπωμα στη δημόσια ζωή και με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια δεν θα υπήρχε αντίθεση. «Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση που επικαλύπτει τα λαμπρά βιογραφικά και τις σπουδαίες προσωπικότητες των συγκεκριμένων προσώπων», συμπλήρωσε, «ακριβώς, διότι ο κύριος Υπουργός, προ διμήνου περίπου, τροποποίησε το άρθρο 47 του Ν 4557 και διεύρυνε το πλαίσιο επιλογής των προσώπων τα οποία μπορούν να στελεχώσουν την Αρχή για το ξέπλυμα».

Όπως τόνισε, με την συγκεκριμένη τροποποίηση, εκτός των ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επιβλήθηκε και η επιλογή επί τιμή Δικαστών, δηλαδή συνταξιούχων, ως επικεφαλής της Αρχής. «Με το τρόπο ξεπερνιέται η γνώμη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που είναι αναγκαία για τους ενεργεία δικαστές-εισαγγελείς και η επιλογή εναπόκειται πλέον απόλυτα στον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης. Είχαμε διαφωνήσει πλήρως με αυτήν την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού και αυτή η θεσμική διαφορά εξακολουθεί και υφίσταται», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «πρόκειται για μια δραματική επιβεβαίωση των επιφυλάξεων που είχαμε εκφράσει τότε», ενώ έκανε αναφορά και στη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία διαφωνεί με την επιλογή συνταξιούχων δικαστών σε δημόσιες θέσεις, αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους.