Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του φετινού 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

της Πολύνας Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ.

του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

 

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας δηλώνει το «παρών» και συμμετέχει κάθε χρόνο, την τελευταία δεκαετία, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, επιδιώκοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να στηρίζει, εμπράκτως, τον εξ ορισμού σημαντικότερο, πολιτιστικό θεσμό που η πόλη μας διαθέτει.

Φέτος (και μετά από ένα υποχρεωτικό διάλειμμα, για το γνωστό σε όλους, παγκόσμιο λόγο ανωτέρας βίας, κατά το προηγούμενο καλοκαίρι του 2020), ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας επανακάμπτει και συμμετέχει στον κύκλο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την από μέρους του διοργάνωση τριών (3) συνολικά λογοτεχνικών βραδιών.

Μετά δε, την ιδιαίτερα επιτυχημένη διεξαγωγή της πρώτης λογοτεχνικής βραδιάς την περασμένη Τετάρτη (25/08), η δεύτερη κατά σειρά προγραμματισμένη λογοτεχνική βραδιά του Συλλόγου, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, είναι αύριο Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30, στον εξωτερικό χώρο του καφέ «ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΪ».

Φιλοξενούμενος της εν λόγω λογοτεχνικής βραδιάς είναι ο συγγραφέας και κριτικός, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στη Δράμα, ειδικά για τη βραδιά και ο οποίος θα παρουσιάσει το συλλογικό τόμο διηγημάτων με τίτλο «1821: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ» (εκδόσεις 24γράμματα, Αθήνα), ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020 (Νοέμβριος 2020) σε επιμέλεια του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και περιλαμβάνει είκοσι επτά (27) συνολικά διηγήματα ισάριθμων συγγραφέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 27 συγγραφείς που φιλοξενούνται στην εν λόγω ανθολογία (μεταξύ αυτών, και ο ίδιος ο φιλοξενούμενος ομιλητής καθώς και η υποφαινόμενη), ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης του ‘21 και, πιο συγκεκριμένα, για να φωτίσουν άγνωστες πτυχές και όψεις της -και- για να αναδείξουν ανώνυμους μέχρι σήμερα ήρωές της.

Στα πλαίσια της λογοτεχνικής βραδιάς, ο φιλοξενούμενος Κωνσταντίνος Μπούρας, πέραν αυτής καθαυτής της παρουσιάσεως του τόμου, θα μιλήσει, επίσης, για την εξέλιξη και την πορεία του διηγήματος και του αφηγήματος (ή, εάν θέλετε, μικρο-διηγήματος) στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο των τελευταίων ετών και, ειδικότερα, θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η σύντομη λογοτεχνική φόρμα έχει κερδίσει πολύ έδαφος, τα τελευταία χρόνια, στο ελληνικό λογοτεχνικό τοπίο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει σήμερα.

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω λογοτεχνική εκδήλωση θα έχει και το γνωστό, τελικό μέρος της, δηλαδή το «διαλογικό μέρος», το οποίο δίνει την εξαιρετική ευκαιρία στους παρισταμένους να έρθουν σε ευθεία επαφή και να συνομιλήσουν με τον φιλοξενούμενο συγγραφέα, θέτοντας του ερωτήσεις ή/και ανταλλάσσοντας μαζί του ιδέες και απόψεις, όπως ενδείκνυται στο όνομα της ενεργότερης συμμετοχής του κοινού στην εκδήλωση και, σε τελική αναγωγή, στο όνομα της επιδιωκόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτού και του ιδίου του φιλοξενούμενου και όπως, εξάλλου, συνηθίζεται ευρέως στις συγκεκριμένες θερινές λογοτεχνικές βραδιές του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας σας καλεί και σας αναμένει για να μοιραστείτε, μαζί με τα μέλη και όλους τους φίλους του, αυτή την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά, σε μία χαλαρή και παρεϊστικη ατμόσφαιρα και κάτω από τις ειδυλλιακές, καλοκαιρινές συνθήκες που επικρατούν στον κήπο του καφέ “ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΙ”, όπου έχει, με μεγάλη επιτυχία, καθιερωθεί, ήδη από τα καλοκαίρια του 2018 και του 2019, να πραγματοποιούνται οι εν λόγω θερινές λογοτεχνικές βραδιές του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας (τις οποίες όλοι οι βιβλιόφιλοι δραμινοί έχουμε επιθυμήσει, μετά από δύο καλοκαίρια), δίπλα στα υποβλητικά -και υποβλητικώς φωτισμένα- βυζαντινά τείχη της πόλης & με το αεράκι να μας τυλίγει και δροσίζει.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δρ Κωνσταντίνου Μπούρα

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962, στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 40 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Αριστούχος διδάκτωρ τού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας τού Ιονίου Πανεπιστημίου (2019). Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου ParisIII – LanouvelleSorbonne (D.E.A.EtudesThéâtrales).Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διδάσκει θεατρική κριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτιστική διαχείριση, καθώς και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά. Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα και για την Κρίση έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού.