ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «LA STRATEGIA» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

  •  «Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι αυτό το πολύ μεγάλο σκάνδαλο πάει να παρουσιαστεί ως μια σκευωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης εναντίον αθώων πολιτικών, γιατρών και παραγόντων στο χώρο της υγείας»

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ «La strategia» («Η στρατηγική») πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, στον Κινηματογράφο Ολύμπια, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιο Κούλογλου σε συνεργασία με τη Ν.Ε. Δράμας του κόμματος. Ο κ. Κούλογλου έχει αναλάβει πρωτοβουλία παρουσίασης του ντοκιμαντέρ σε πολλές περιοχές της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η Δράμα ήταν ο πρώτος σταθμός διήμερης περιοδείας του σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιουργήθηκε από την Μαρία Ροζέλι και τον Μάρκο Ταλιαμπούε, παρουσιάζονται αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία Novartis. Με γυρίσματα σε Ελλάδα, Ελβετία και ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει στοιχεία για το χώρο των τιμών του φαρμάκου, ενώ σε αυτό μιλούν και οι 3 προστατευόμενοι από την αμερικανική Δικαιοσύνη μάρτυρες της υπόθεσης, καθώς και ο δικηγόρος τους κ. Παύλος Σαράκης. Επίσης, παρουσιάζονται βίντεο με ομιλίες στελεχών της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η εκδήλωση στη Δράμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Βουλευτή κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Κούλογλου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εργασία… συν» Σπύρος Λάτσας. Ο κ. Λάτσας αναφέρθηκε στην παρουσία του στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκε εκεί και ζήτησε από τον κ. Κούλογλου να παρουσιάσει όσα νέα στοιχεία υπάρχουν για την υπόθεση. Επίσης, πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επεσήμανε πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, ζητώντας από το κοινό να είναι φειδωλό στους χαρακτηρισμούς του.

Ο κ. Κούλογλου, απευθυνόμενος στο κοινό της εκδήλωσης, εισαγωγικά ανέφερε: «Έχουμε καλά και κακά νέα να σας πω. Τα κακά νέα είναι ότι καμία ελληνική τηλεόραση, που μεταδίδεται σε εθνική μετάδοση, δεν πήρε να προβάλλει αυτό το ντοκιμαντέρ. Τα καλά νέα είναι ότι λόγω αυτής της έμμεσης λογοκρισίας, είμαστε μαζί εδώ, διότι αν το είχατε δει κι εσείς στην τηλεόραση, δεν θα υπήρχε λόγος να το προβάλλουμε.

Η δική μου συμμετοχή σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μικρή. Απλώς έφερα σε επαφή τους πρωταγωνιστές με τους παραγωγούς και τους Ελβετούς δημοσιογράφους κι από εκεί και πέρα κάνανε όλη τη δουλειά.

Επειδή είμαι στο Προεδρείο μιας διακομματικής επιτροπής της Ευρωβουλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και θεωρώ ότι η περίπτωση Novartis είναι μια κατ’ εξοχήν περίπτωση μεγάλης διαφθοράς, έχω πάρει αυτό το ντοκιμαντέρ και το γυρνάω σε όσα μέρη της Ελλάδας δεν μπόρεσαν να το δουν. Στην Αθήνα μπόρεσαν να το δουν γιατί το μετέδωσε ένα τοπικό κανάλι.

Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι αυτό το πολύ μεγάλο σκάνδαλο πάει να παρουσιαστεί ως μια σκευωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης εναντίον αθώων πολιτικών, γιατρών και παραγόντων στο χώρο της υγείας. Και είναι εξοργιστικό αυτό, διότι –θα σας πω μόνο ένα αριθμό για να κάνουμε μετά κουβέντα- το 2011 η χώρα βρισκόταν στη μεγαλύτερη κρίση που είχε περάσει τα τελευταία 50 χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τη δουλειά τους. Όσοι είχαν χάσει τη δουλειά τους δεν είχαν καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίσης υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για να αγοράσουν φάρμακα, ακόμα κι αν εξακολουθούσαν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αυτά γίνονται το 2011. Το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι τρίτη σε όλο τον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη. Δηλαδή έχουμε την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη το 2011 από όλες τις χώρες της Ευρώπης και είμαστε τρίτοι στον κόσμο. Είναι οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία και η Ελλάδα τρίτη σε αυτά που πληρώνουν για φάρμακα. Το διανοείστε αυτό; Δηλαδή αυτό που έχει σημασία να δούμε, ένα είναι ότι αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις για την υγεία ήταν τόσο κυνικοί που δεν τους ενδιέφερε καθόλου ότι ο κόσμος υπέφερε τότε παρά πολύ. Και το άλλο θέμα είναι ότι πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα, ώστε αυτά τα φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Κι αυτός ακριβώς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να πήρε φάρμακα ο ίδιος και η οικογένειά του που να μην τα χρειαζότανε. Και τα φάρμακα αυτά, όπως ξέρετε, έχουν παρενέργειες όπως όλα τα φάρμακα. Άρα και σε εσάς μπορεί να σας έχει γράψει ένας γιατρός φάρμακα τα οποία δεν τα χρειαζόσασταν, αλλά τα αγοράσατε, τα πληρώσατε και τα πήρατε κιόλας. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Και πρέπει να διδαχτούμε από αυτή την ιστορία. Όπως επίσης πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι για αυτό το σκάνδαλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των απαντήσεών του στις ερωτήσεις – τοποθετήσεις του κοινού, ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η υπόθεση Novartis στην αμερικανική Δικαιοσύνη οδεύει προς συμβιβασμό.