Καστράκι – Unsplash

Ανάμεσα στους θεόρατους βράχους των Μετεώρων βρίσκεται φωλιασμένο ένα μικρό γραφικό χωριό που αποτελεί σημείο συνάντησης των αναρριχητών ολόκληρης της Ευρώπης, κάθε Σαββατοκύριακο, κάθε εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή θερμοκρασίας.

Στην δυτική πλευρά των Μετεώρων, λοιπόν, θα βρεις το πανέμορφο Καστράκι, έναν παραδοσιακό οικισμό των Τρικάλων που αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρωτικές εξορμήσεις στη φύση. Το χωριό -το οποίο ζει από τον τουρισμό– επιλέγεται από παραθεριστές κυρίως για διαμονή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα.

Το Καστράκι θεωρείται το πιο ιδιαίτερο χωριό του νομού, με τη θέα στα επιβλητικά Μετέωρα να το ανεβάζει κατευθείαν επίπεδο στον τουριστικό χάρτη της χώρας κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει την τιμητική του και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τι θα συναντήσεις στο Καστράκι

Φτάνοντας στο Καστράκι και αφήνοντας το αυτοκίνητο, θα συναντήσεις ένα τοπίο που κόβει την ανάσα: ένα μέρος που μοιάζει να είναι αποκομμένο, γεμάτο χαράδρες, πλατώματα και τη φύση στην πιο άγρια εκδοχή της. Το χωριό σκεπάζεται κυριολεκτικά από τη σκιά των τεράστιων βράχων, τα οποία χαρίζουν μια πιο απόκοσμη αίσθηση στην ήδη κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

 

 

Το σκηνικό ολοκληρώνεται από σπιτάκια με κόκκινες κεραμοσκεπές, μικρά μονοπάτια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία, ξωκλήσια και πολλά γραφικά δρομάκια.

Αν και πολύ μικρό, το χωριό είναι απόλυτα ενημερωμένο και εξοπλισμένο και αν το επιλέξεις για τις ολιγοήμερες εξορμήσεις σου δεν πρόκειται να σου λείψει τίποτα. Στο Καστράκι θα βρεις πολλά φτηνά ταβερνάκια, για κάθε γούστο, όμορφα cafe, παραδοσιακούς ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και πολλά μαγαζάκια με τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα.

Αξιοθέατα

 

Η επίσκεψη στο Καστράκι είναι εμπειρία από μόνη της, όμως υπάρχουν κάποια αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψεις να εντάξεις στη λίστα των δραστηριοτήτων σου. Η επίσκεψη στον Ναό της Παναγιάς της Δούπιανης, κέντρο λατρείας των ασκητών του 11ου αιώνα, θα σου χαρίσει γνώση για πολλά ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, η Δρακοσπηλιά, τα ερείπια του Αρχαίου Κάστρου και φυσικά τα Μετέωρα αξίζουν και με το παραπάνω μια επίσκεψη (και πολλές φωτογραφίες) κατά την παραμονή σου στο δημοφιλές Καστράκι.

 

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή λειτουργούν τα εξαιρετικά μουσεία Ψηφιακής Απεικόνισης (Καλαμπάκα) και Γεωλογίας (Καστράκι). Και ναι, επιβάλλεται να τα επισκεφτείς κι αυτά!

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Καστράκι, μαζί με τη γύρω περιοχή των Μετεώρων είναι ανακηρυγμένα ως Μνημεία της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

 

Προσοχή όμως! Αν σκοπεύεις να το επισκεφτείς άμεσα, δεν πρέπει να αργήσεις να κάνεις την κράτησή σου, καθώς ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι η εποχή που η πληρότητα αγγίζει το 100%!