Νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε λατομείο συνέβη την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς 45χρονος άνδρας έχασε τη ζωή. Το τραγικό συμβάν συνέβη σε λατομείο του Βώλακα, με τον άτυχο εργαζόμενο, πατέρας δύο παιδιών, να καταπλακώνεται από μεγάλο κομμάτι βράχου, το αποκολλήθηκε χωρίς ο ίδιος να προλάβει να κάνει καμία ενέργεια.
Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου σημειώνεται πως «ο άτυχος εργαζόμενος έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα θυμάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους σε εξορυκτικές-λατομικές επιχειρήσεις της περιοχής μας». Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει πως «η ευθύνη όλων μας, αλλά κυρίως της πολιτείας και των επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας στα λατομεία και να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά», προσθέτοντας πως «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν αόριστες και ανεπαρκείς». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας» και για «η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση τους», υπογραμμίζοντας πως «απαιτούνται η άμεση ίδρυση παραρτήματος της επιθεώρησης μεταλλείων Β. Ελλάδος και στη Δράμα, μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μεταλλευτικών και λατομικών επιχειρήσεων αλλά και συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας των μεταλλευτικών επιχειρήσεων».
Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν εκδόθηκε και από την Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., η οποία σημειώνει πως «το κυνήγι του κέρδους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς τα θεωρεί κόστος η εργοδοσία, η εντατικοποίηση της εργασίας, η καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος είναι οι αιτίες που πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα στην περιοχή». Επίσης, αναφέρει πως σε επίκαιρη ερώτηση του Κ.Κ.Ε., πριν από ένα χρόνο, με αφορμή άλλο εργατικό δυστύχημα στον Νομό, «ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε με αερολογίες και ευχολόγια να μην ξαναγίνει τέτοιο περιστατικό», καθώς «δεν δεσμεύτηκε ούτε για την βελτίωση του ελλιπέστατου νομοθετικού πλαισίου για τα μέτρα ασφαλείας και την υποχρεωτική τήρησή τους από του εργοδότες», ενώ «για το αίτημα δημιουργίας παραρτήματος στην περιοχή της Επιθεώρησης Μεταλλείων απάντησε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό!». Με την ανακοίνωσή του Κ.Κ.Ε. καλεί «τους εργαζόμενους στον κλάδο του Μαρμάρου, συνολικά την εργατική τάξη του νομού, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μην συμβιβαστούν με την σημερινή κατάσταση και να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μπορούν να πηγαίνουν για το μεροκάματο και να γυρίζουν ασφαλείς στο σπίτι τους και τις οικογένειές τους».
Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ., η οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «τώρα χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς», θέτοντας το εξής πλαίσιο διεκδικήσεων:
«-Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 7ωρο, 35ωρο. Ο χρόνος μετακίνησης από και προς τα λατομεία να συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
-Έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, κάλυψη όλων των κενών των ελκτικών μηχανισμών. Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα».