Ο λογαριασμός του Ιουλίου περιλαμβάνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τη τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τρέχει ο ΦΠΑ του μήνα, την ώρα που τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας είναι στην τελική ευθεία να αναρτηθούν.

Με υψηλές θερμοκρασίες κινούνται οι φορολογικές υποχρεώσεις εν μέσω καλοκαιριού, με το φορολογικό λογαριασμό να αγγίζει τα 4 δισ ευρώ.

Αναλυτικότερα ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος: Ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας πήρε παράταση ενός μηνός με την καταληκτική ημερομηνία να είναι πλέον η 29η Ιουλίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που λήγει και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου. Οι δόσεις φέτος είναι 8 μηνιαίες ισόποσες με την πρώτη να ξεκινά τον Ιούλιο και η τελευταία να λήγει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Πέρα από τις ορισμένες 8 δόσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου και να εποφεληθούν της έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας των έως 24 δόσεων. Οι τράπεζες δίνουν πάντα τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

ΕΝΦΙΑ: Ραντεβού με το ταμείο της εφορίας έχουν και αυτό τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου να τακτοποιήσουν την καταβολή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του φόρου, με τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Η δυνατότητα τακτοποίησης της οφειλής μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων δίνεται και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, οι 24 μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το ποσό των 2,25 δις. ευρώ ενώ ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει πάνω από 1 δις. ευρώ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε και πλέον οι δικαιούχοι γνωρίζουν αναλυτικά την οφειλή τους, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 29 Ιουλίου 2022. Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τους 7 κύκλους του προγράμματος, μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 605.530 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού

ΦΠΑ: Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πηγή: dikaiologitika.gr