ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

 

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δήμου της Βραΐλα Ρουμανίας, συμμετείχε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Η πρόσκληση υποβλήθηκε μέσω της κ. Ουρανίας Κομπορόζου, υπεύθυνης του γραφείου λαϊκού πολιτισμού του ομίλου UNESCO Νομού Πειραιά και Νήσων και της Ελληνικής Κοινότητας της Βραΐλα.

Μετά από πρόταση του Συλλόγου μας, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης συνόδεψε την 40μελή αποστολή μας, η οποία αναχώρησε οδικός για την Ρουμανία τα μεσάνυχτα της Τρίτης 8 Αυγούστου 2017.

Πρώτος μας προορισμός η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε και η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε νυχτερινή (οδική) ξενάγηση στο κέντρο της και περίπατο στην παλιά πόλη.

Το επόμενο πρωί (10/8) αναχωρήσαμε για τα Καρπάθια όρη. Επισκεφθήκαμε την πόλη Σινάϊα η οποία αποτελεί τουριστικό θέρετρο, όπου θαυμάσαμε τον πλούτο μιας άλλης εποχής (τέλη του 18ου αιώνα) στο παλάτι Πέλες του πρώτου βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου Α’. Στην πόλη Μπραν περπατήσαμε στο κάστρο της πόλης όπου ο «μύθος» αναφέρει ότι ζούσε ο Κόμης Δράκουλας, ο ηγεμόνας της Βλαχίας Βλαντ Γ’ Τσέπες. Ακολούθησε μια σύντομη ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη Μπρασώφ.

Την επόμενη ημέρα (11/8) ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα μνημεία του Βουκουρεστίου όπως ο ελληνικός ναός Σταυροπόλεως του 1724, το «Παλάτι του Λαού» όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή, το Ορθόδοξο Ρουμάνικο Πατριαρχείο, το «μουσείο του χωριού», την «Αψίδα του Θριάμβου» κ.α. Θαυμάσαμε πολλά επιβλητικά κτίρια που στέκουν εκεί αιώνες τώρα, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης η οποία φέρει πολλά ελληνικά στοιχεία αφού εκεί έζησαν και μεγαλούργησαν πολλοί Έλληνες (από τον 18ο αιώνα και μετά).

Το απόγευμα μεταβήκαμε στην παραδουνάβια πόλη Βραΐλα. Εκεί μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Καραβίας, η κ. Φωτεινή Γκανέσκου και πολλά από τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας που αριθμεί περί τα 1.000 άτομα. Ξεναγηθήκαμε στην Ελληνική Εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (του 1872) και στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας.

Την επόμενη ημέρα (12/8) ξεναγηθήκαμε σε ελληνικά κτίρια της πόλης όπως το θέατρο «Μαρία Φιλώτι», στα γραφεία της οικογένειας Εμπειρίκου και το Μουσείο του συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτη. Επίσης, πραγματοποιήσαμε βαρκάδα στον Δούναβη βλέποντας την πόλη από το ποτάμι που κάποτε ήταν η πηγή του πλούτου της.

Το βράδυ συμμετείχαμε στο πολυήμερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στις όχθες του Δούναβη. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χορούς από ρουμάνικα συγκροτήματα, ενώ έκλεισαν με την παράσταση μας που περιλάμβανε χορούς της Μακεδονίας και βέβαια έκλεισε με συρτάκι που συγκίνησε τους Έλληνες και ξεσήκωσε τους Ρουμάνους που μπήκαν στον κύκλο όλοι μαζί για να χορέψουν.

Το πρωί της Κυριακής 13 Αυγούστου άρχισε η επιστροφή για την Ελλάδα. Φτάσαμε στην Προσοτσάνη μετά τα μεσάνυχτα, κουρασμένοι αλλά γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες από αυτά που ζήσαμε. Τέλος, ο Σύλλογός μας και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης προσκάλεσαν τον Δήμαρχο της πόλης Βραΐλα κ. Viorel Marian Dragomir με ένα χορευτικό συγκρότημα να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας τις ημέρες του Προφήτη Ηλία του επόμενου έτους, ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία τους.

 

Από το Δ.Σ.