Πώς οι Παγαί από την αγκαλιά των Σπαρτιατών έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων και τι σχέση είχαν με αυτό οι Κορίνθιοι.

Το Αλεποχώρι βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιόμετρων από τα Βίλια και ο επισκέπτης συνδυάζει το μπάνιο στις παράλιες του Αλεποχωρίου με τα κρυστάλλινα νερά το καλό ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής, και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος χάνεται μέσα στα νησάκια των Αλκυονίδων. Στο λιμάνι έχει τις εγκαταστάσεις του και ο Ναυταθλητικός όμιλος Αλεποχωρίου. Ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κορινθία.

Το σημερινό Αλεποχώρι κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Πηγαί ή δωρικώς Παγαί. Οι Παγαί άνηκαν στους Μεγαρείς οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων. Το έτος 459 π.χ οι Μεγαρείς απεσπάθησαν από τους Λακεδαιμονίους και έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων επειδή οι Κορίνθιοι τους έκαναν συνεχή πόλεμο για συνοριακές διαφορές. Οι Αθηναίοι εγκαταστάθηκαν στα Μέγαρα και στις Παγές και έκτισαν τα μακρά τείχη μεταξύ των Μεγάρων και Νισαιας όπου και τοποθέτησαν φρουρά.

Στις Παγές όπως αναφέρει Παυσανίας υπήρχε το άγαλμα της θεάς Αρτεμις της επικαλούμενης Σωτείρας. Υπήρχε ακόμη και το ηρώον του Αιγιαλέως, υιού του Αδράστου και ονομάζονταν Αιγιαλείο. Κατά την δεύτερη εκστρατεία των Αργείων εναντίον των Θηβαίων ο Αιγιαλεύς εφονεύθη κατά την μάχη του Γλισάντος οι συγγενείς του τον έφεραν στις Παγές όπου και τον έθαψαν.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ