Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Στις 25/10/2023 και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, με θέμα την καταγραφή των προβλημάτων υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Η συμμετοχή σε αυτή ήταν μεγάλη.

Τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας το τελευταίο έτος αφορούν στην υποστελέχωση και οριακή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και πλέον στην υποστελέχωση και κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από το διάστημα 1/8/23 – 10/9/23, όπου έκλεισε για λόγους ανακαίνισης και απολύμανσης, όμως έως σήμερα παραμένει κλειστή.

Η Παθολογική Κλινική παραμένει με δύο μόνιμους ιατρούς και έναν ιατρό σε παράταση προ της συνταξιοδότησής του, αντί για 11 ιατρούς (όπως ορίζεται από το οργανόγραμμα) και μόλις 5 εναπομείναντες ειδικευόμενους ιατρούς, με κενή τη λίστα αναμονής για ειδικότητα παθολογίας το τελευταίο εξάμηνο. Η υποστήριξη της λειτουργίας αυτής γίνεται με μετακινήσεις στρατιωτικών ιατρών και ιατρών ΕΣΥ από νοσοκομεία της ΥΠΕ ανά δεκαπενθήμερο, με ανάγκη από πλευράς των ιατρών μας να βρίσκονται σε συνεχή και ανά μήνα έκκληση για ενίσχυση, χωρίς υπαρκτό σχέδιο για μακροπρόθεσμες λύσεις.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απέμεινε ήδη από τον Μάρτιο του 2023 με δύο ιατρούς, μετά από την αποχώρηση δύο ιατρών ΜΕΘ, όμως στη 1/8/23 έκλεισε για λόγους ανακαίνισης και απολύμανσης και έκτοτε δεν επανεκκινήθηκε η λειτουργία της, δεδομένου ότι η ασφαλής λειτουργία της χρήζει την ύπαρξη τουλάχιστον 4 ιατρών (με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις να είναι 6). Η απλήρωτη εφημέρευση των αναισθησιολόγων ιατρών του νοσοκομείου σε μία προσπάθεια στήριξης της ΜΕΘ στο διάστημα 3/2023 – 6/2023 έρχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό, δεδομένου ότι το αναισθησιολογικό τμήμα, ως ανεξάρτητο από τη ΜΕΘ, λειτουργεί με αυξημένο αριθμό εφημερίων ανά ιατρό, έπειτα από μια περίοδο διετίας στην πανδημία, όπου λειτουργούσε με δύο ιατρούς και από 14 μέχρι 16 εφημερίες ανά άτομο και χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό. Η ανακοίνωση της επανεκκίνησης της ΜΕΘ από 1/11/2023, παρά τις ελλείψεις ιατρών ΜΕΘ, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τον τρόπο εφημεριακής κάλυψης και λειτουργίας.

Συναπτά με τα ανωτέρω, οριακή κρίνεται και η λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, με τρεις ιατρούς (αντί για 5 του οργανογράμματος) συν τη συνδρομή ενός εξωτερικού ιατρού με παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι». Το εν λόγω τμήμα υποστηρίζει την λειτουργία του ΤΕΠ παθολογίας και χειρουργικής καθώς και όλων των κλινικών, έχει δε και πρωινή λειτουργία για τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, με τον όγκο εργασίας να είναι δυσανάλογος με το πλήθος των υπαρχόντων ιατρών. Η επικειμένη αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου με νέο και η τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου οδηγεί στην ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον 6 ιατρών για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας του τμήματος αυτού, που συνδράμει σημαντικά στο τιτάνιο έργο των λίγων ιατρών παθολόγων και στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών.

Στην παιδιατρική κλινική επίκειται εντός διμήνου η αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, δύο ιατρών από τους υπάρχοντες 5 και κρίνεται αναγκαία η άμεση κάλυψη των θέσεων αυτών, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του παιδιατρικού πληθυσμού.

Στη χειρουργική κλινική, από τους 8 εργαζόμενους ιατρούς, ένας διορισμένος στο Γ.Ν. Δράμας είναι με μετακίνηση από το καλοκαίρι του 2023 στο Γ.Ν. Καβάλας, ένας βρίσκεται με απόσπαση από το Γ.Ν. Σερρών στη δύναμη της κλινικής και ένας εργάζεται με σύμβαση COVID, η οποία λύεται στο τέλος του έτους.

Από τα λοιπά αναφερθέντα ζητήματα, το παθολογοανατομικό εργαστήριο, παρά την ύπαρξη ιατρού παθολογοανατόμου, δεν λειτουργεί λόγω της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού (παρασκευαστές). Υπάρχουν ελλείψεις ειδικοτήτων όπως ογκολόγου και γαστρεντερολόγου, μονήρεις ειδικότητες (1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 νευρολόγος, 1 ψυχίατρος). Οι δομές ψυχικής υγείας δεν έχουν άλλο ιατρό. Στον εργαστηριακό τομέα επίκειται η μείωση του αριθμού των τεχνολόγων και παρασκευαστών και ένα σημαντικό μέρος αυτών αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτούμενες βάρδιες για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Εκ των ανωτέρω, κρίνεται η ανάγκη για άμεση επίλυση των ζητημάτων αυτών. Ως σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Δράμας, με ομόφωνη στάση των παρευρισκομένων:

-Ζητούμε την άμεση κάλυψη της ΜΕΘ από ιατρούς ΜΕΘ και ταυτόχρονα την άμεση προκήρυξη των κενών της θέσεων.

-Στηρίζουμε τη στάση του αναισθησιολογικού τμήματος στη ΜΗ ανάμιξή τους στο εφημεριακό πρόγραμμα της ΜΕΘ, δεδομένου του μεγάλου όγκου εργασίας τους και την πρόσφατη απλήρωτη εφημέρευση στη ΜΕΘ.

-Ζητούμε την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής Κλινικής.

-Ζητούμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του οργανογράμματος.

-Ζητούμε την αυτόματη επαναπροκήρυξη των κενών και κενούμενων θέσεων όλων των κλινικών σε κάθε επόμενη προκήρυξη.

-Ζητούμε την αναγνώριση του ΓΝ Δράμας ως ΑΓΟΝΟ, που αποτελεί οικονομικό και επαγγελματικό κίνητρο για κάθε νέο ιατρό αλλά και για τους εναπομείναντες ιατρούς, ως μέσο προσέλκυσης νέων συναδέλφων.

-Ζητούμε τροποποίηση του οργανογράμματος και προσθήκη νέων θέσεων σε τμήματα που επεκτείνουν τον εξοπλισμό τους, όπως στο ακτινολογικό, με συνακόλουθη προκήρυξη αυτών.

-Ζητούμε οι υπερβάλλουσες του πλαφόν εφημερίες των ιατρών να απαλλαχθούν από φορολόγηση, ως ένα οικονομικό κίνητρο, καθώς η έλλειψη ιατρών οδηγεί νομοτελειακά στην υπερεργασία και τη μακροπρόθεσμη (αν όχι ήδη υπάρχουσα) εξάντλησή τους.

-Οι Δήμοι του Νομού, η Περιφέρεια, οι εκλεγμένοι του τόπου μας να μεριμνήσουν για οικονομική ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου (επίδομα στέγης σε όλους τους ιατρούς), ως επιπλέον κίνητρο για την προσέλκυση νέων συναδέλφων.

-Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, τους Βουλευτές μας και τον Υπουργό Υγείας για άμεση και κεντρική επίλυση των αιτημάτων μας.

 

Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Δράμας