ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

  • Στον «αέρα» η πραγματοποίηση του εθίμου με τα «Καραβάκια των ευχών» την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων, ανήμερα των Θεοφανείων
  • Γιάννης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την προστασία του οικοσυστήματος»

 

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και η ανομβρία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, καθώς στην κεντρική λίμνη η στάθμη των υδάτων έχει κατέβει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εικόνες πρωτοφανείς τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μη διεξαχθεί το καθιερωμένο έθιμο με τα «Καραβάκια των ευχών», στις 3 Δεκεμβρίου την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, Πολιούχου της Δράμας, όπως επίσης και να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας για τον καθαγιασμό των υδάτων, ανήμερα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου.

Με γεωτρήσεις ο Δήμος Δράμας προσπαθεί να διατηρήσει τον βιότοπο σε τέτοια κατάσταση ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των ζωντανών οργανισμών στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, όμως η κατάσταση είναι σοκαριστική, καθώς ολοένα και χαμηλώνει η στάθμη των υδάτων.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται να γίνουν από πλευράς Δήμου Δράμας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Πραγματικά για την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, μιλώντας ως πολίτης της Δράμας, πρώτη φορά την βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Δεν εκπλήσσομαι όμως, γιατί από το καλοκαίρι ξεκίνησε η κατάσταση με τη λειψυδρία και γίνομαι αποδέκτης λόγω θέσης πάρα πολλών παραπόνων από κτηνοτρόφους, αλλά και από κατοίκους οικισμών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα για τον Δήμο μας τα Δενδράκια, όπου κάναμε μεταφορά νερού για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους του χωριού. Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα όσον αφορά το κομμάτι που λέγεται λειψυδρία, διότι με την παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί, καθώς έχει μήνες να βρέξει ουσιαστικά, νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ λογικά. Ό,τι βιώνουμε είναι πολύ λογικό. Με μια πρώτη ανάγνωση το θέμα είναι θλιβερό. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε να ρίξουμε Σταυρό, δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να κάνουμε φέτος το έθιμο με τα “Καραβάκια” που κάθε χρόνο μαζεύει τόσο πολύ κόσμο μέσα στην πόλη. Δεν έχουμε σύμμαχο κανέναν δυστυχώς σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Εννοώ τον καιρό, γιατί ουσιαστικά ο μοναδικός σύμμαχος που θα μπορούσαμε να έχουμε είναι ο καιρός. Αρνείται πεισματικά να βρέξει. Οι θερμοκρασίες ακόμη είναι πάρα πολύ υψηλές. Είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και ακόμη γυρνάμε με τα κοντομάνικα. Δεν βλέπω στον ορίζοντα κάποιες βροχοπτώσεις και αν κρίνω από τις περσινές χιονοπτώσεις που ήταν ελάχιστες, εύχομαι να είναι περισσότερες φέτος, αλλά αν είναι ίδιες με τις περσινές, θα περάσουμε ένα καλοκαίρι το οποίο θα μείνει στην ιστορία, δηλαδή θα είναι τόσο δύσκολο. Εμείς ξεκινήσαμε ως ΔΕΥΑΔ και ως Δήμος την προετοιμασία από τώρα για αυτό το φαινόμενο. Πως θα καταφέρουμε κυρίως να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους, τους πολίτες του Δήμου μας, για την ύδρευση πρωτίστως.

Για το κομμάτι της Αγίας Βαρβάρας, φανταστείτε ότι όλο αυτό το οικοσύστημα και ο βιότοπος που υπάρχει, που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, έχει εναποθέσει ελπίδες στον ανθρώπινο παράγοντα. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, κάναμε δύο γεωτρήσεις. Αντλούμε νερό δηλαδή από τον υδροφόρο ορίζοντα, το οποίο το φέρνουμε στην επιφάνεια με μηχανικό τρόπο. Εξαντλώντας τις δυνάμεις μας, καταφέρνουμε και συντηρούμε την ζωή που έχει αναπτυχθεί γύρω από την Αγία Βαρβάρα, όλο το οικοσύστημα».

Για το ενδεχόμενο να γίνουν περισσότερες γεωτρήσεις για να διοχετεύεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Για να γίνει μια γεώτρηση είναι μια διαδικασία που από γραφειοκρατικής άποψης θέλει πάρα πολύ χρόνο. Άρα, αν μιλάμε για κάτι άμεσο, όχι. Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε ότι θα ξαναγεμίσει η Αγία Βαρβάρα με φυσικό τρόπο, με την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επεξεργαστούμε σενάρια τύπου γεωτρήσεων για να γεμίσουμε τις λίμνες που υπάρχουν. Δεν ξέρω αν και αυτό θα μπορούσε να δώσει μια λύση ή θα ήταν ένα “παυσίπονο” στο όλο αποκρουστικό θέαμα που υπάρχει. Από την άλλη, δεν σας κρύβω ότι δεν ξέρω αν μία γεώτρηση, δηλαδή το να δώσουμε τόσα πολλά λεφτά για να κάνουμε μια γεώτρηση για λόγους αισθητικούς, σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα έχει, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να κάνουμε μια γεώτρηση σε ένα σημείο όπου θα πάει αυτό το νερό για ύδρευση. Επειδή και οι δυνατότητες μας οι οικονομικές είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες. Θα το δούμε. Έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε κάποιες ενέργειες και κάποιες συναντήσεις γύρω από την Αγία Βαρβάρα με κάποιους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από μένα. Αν υπάρχει μια σχέση τιμής που θα φέρει ένα αποτέλεσμα, γιατί όχι να το συζητήσουμε».

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ο σκοπός μας και φάνηκε αυτό, ήταν να διατηρήσουμε, να συντηρήσουμε το οικοσύστημα ως έχει. Δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητο κάτι. Το ότι ενδεχομένως να γίνει μια τεράστια γεώτρηση και να κάνουμε απλά ένα ρυάκι, το οποίο θα φεύγει και δεν θα μπορεί να είναι ουσιαστικό ούτε για τα πτηνά ούτε για τα ψάρια ούτε για τίποτα, νομίζω δεν έχει νόημα. Για αυτό μίλησα νωρίτερα για την ύδρευση. Αλλά σε κάθε περίπτωση το κομμάτι που λέγεται προστασία του οικοσυστήματος, θα το εξαντλήσουμε μέχρι τέλους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα «Καραβάκια των ευχών» ή τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια σύσκεψη για αυτό το θέμα και νομίζω ότι θα σχεδιάσουμε αυτό το plan b, γιατί δυστυχώς πρέπει να το υπολογίσουμε και αυτό, καθώς ήταν εκτός του σχεδιασμού μας, αλλά μιας και πλησιάζουν αυτές οι ημέρες, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το νερό της Αγίας Βαρβάρας είναι νερό τρεχούμενο» και πρόσθεσε: «Η μοναδική σωτήρια είναι ο καιρός».