ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 32 ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
- Θα επιχειρηθεί να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα με βάση τη νομιμότητα
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συζήτηση σχετικά με την κοπή ή όχι 32 πλατάνων επί των οδών Πατριάρχου Διονυσίου, Γ. Σεφέρη και Κ. Βάρναλη, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Αν και το σώμα κλήθηκε να λάβει αποφάσεις συνολικά για 65 θέματα (59 τακτικά και 6 έκτακτα), το ζήτημα με τα πλατάνια στην προημερησίας διάταξη συζήτηση ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον με την αίθουσα συνεδριάσεων να είναι κατάμεστη από εκπροσώπους φορέων και πολίτες (ένα γεγονός όχι και τόσο συχνό, το οποίο σημειώνεται κυρίως όταν συζητιούνται θέματα με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον). Άλλωστε σχετικό κάλεσμα συμμετοχής είχε γίνει από την Οικολογική Κίνηση Δράμας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα κράτησαν για περίπου 3 ώρες με τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της προημερησίας διάταξης συζήτηση η αίθουσα άδειασε από το κοινό.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις, με τους τόνους να ανεβαίνουν και να καταγράφονται έντονοι διάλογοι ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης και στον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, ανάμεσα σε Δημοτικούς Συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε Δημοτικούς Συμβούλους και πολίτες, ακόμη και μεταξύ πολιτών. Μάλιστα, ένταση καταγράφηκε και για διαδικαστικά ζητήματα, καθώς δεν έγινε δεκτό, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το γραπτό αίτημα από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης για να εισαχθεί το ζήτημα ως κατεπείγον στον κατάλογο των προς συζήτηση θεμάτων. Έτσι τελικά αυτό συζητήθηκε στα προημερησίας διάταξης θέματα.
Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, το Νοέμβριο του 2016 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας αποφάσισε ομόφωνα (Αριθμός απόφασης 79/2016, ΑΔΑ: 6ΚΙΘΩ9Μ-6ΘΣ) να εγκρίνει την κοπή 41 δέντρων σε τρία σημεία του Δήμου Δράμας, μεταξύ των οποίων και των 32 πλατάνων στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην απόφαση υπάρχει η παρατήρηση όλων των μελών της Επιτροπής ότι «θα παρουσιάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μελλοντικά το σχέδιο αποκατάστασης του χώρου και της νέας δενδροφύτευσης, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου».
Από τότε μέχρι σήμερα η εν λόγω απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ το θέμα τέθηκε στο δημόσιο διάλογο μετά από δημοσιεύματα σχετικά με τις δράσεις που σχεδιάζονται από πλευράς Δημοτικής Αρχής, οι οποίες περιλαμβάνουν την συνολική ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι αντιδράσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για την κοπή των πλατάνων ήταν έντονες, ενώ στο δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε τέθηκε και το ζήτημα σχετικά με τη δυνατότητα που υπάρχει για να κινηθούν στο συγκεκριμένο σημείο άτομα με προβλήματα κινητικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ημέρας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 25 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Μπακιρτζή και άλλα μέλη του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης, όπου και αναφέρθηκε ότι θα σχηματισθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει το πρόβλημα και θα διαπιστώσει αν είναι απαραίτητη η κοπή όλων ή μέρους των 32 δέντρων ή αν τα προβλήματα που δημιουργούνται (κυρίως φουσκωμένα πεζοδρόμια λόγω των ριζών, έλλειψη οδηγού τυφλών και επαρκούς χώρου για την κίνηση ατόμων με αναπηρία) μπορούν να επιλυθούν με διαφορετικό τρόπο.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός από τον Πρόεδρο της Οικολογικής κ. Μπακιρτζή, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Θόδωρος Χατζόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίας κ. Δημήτρης Μπόσκος.
Από την πλευρά των συλλόγων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, αυτό που τέθηκε είναι η ισότιμη, ασφαλής και αξιοπρεπής πρόσβαση για όλους, χωρίς βέβαια να υιοθετείται η λογική κοψίματος των δέντρων. Για άλλες λύσεις, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν και να προταχθούν έκανε, άλλωστε, λόγο και η Οικολογική Κίνηση Δράμας. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «εμείς είμαστε η φωνή αυτών των πλατανιών που δεν πρέπει να κοπούν». Γενικά, ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν έντονος, με κατάθεση επιχειρημάτων ένθεν και ένθεν, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από τραυματισμούς πολιτών λόγω της κατάστασης των πεζοδρομίων στην περιοχή. Παράλληλα, από πλευράς Δημοτικής Αρχής υπήρξε αναφορά και στην κοπή δέντρων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (παράταξη «πόλη+ζωή») στην οδό Γούναρη. Ως πρόταση, στη τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης πρότεινε να δημιουργηθεί ένας υπερυψωμένος ξύλινος διάδρομος, όπως συνέβη με τους ξύλινους διαδρόμους στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ούτως ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση των πεζών από τις ρίζες των δέντρων.
Συναινετικός ήταν στην τοποθέτησή του Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι προβληματισμός για το θέμα της κοπής των δέντρων υπάρχει και στη Δημοτική Αρχή και για αυτό άλλωστε δεν προχώρησε άμεσα η κοπή μετά την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Μαμσάκος ζήτησε συνεργασία από όλους για να εξευρεθεί η κατάλληλη λύση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα (προσπελασιμότητα, φουσκωμένα πεζοδρόμια – ατυχήματα και νομιμότητα). Μάλιστα, τόνισε ότι σέβεται το ρόλο της Οικολογικής Κίνησης και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα, μέσω της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε.
Σε γραπτή τοποθέτησή του για το ζήτημα των πλατάνων ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Επειδή το τελευταίο διάστημα διαστρεβλώνεται η αλήθεια και παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι εις βάρος μου από την αντιπολίτευση, οφείλω να ξεκαθαρίσω προς τους συμπολίτες μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κοπεί αναίτια κανένα δέντρο. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός πως ενώ υπάρχει ειλημμένη ομόφωνη απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής από τον Νοέμβριο του 2016 για την κοπή των δένδρων, η Δημοτική μας Αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την πρόσβαση όλων των πολιτών στα πεζοδρόμια. Σε αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνω υπεύθυνα να συστήσω μια επιτροπή που θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες, φορείς και συλλόγους, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας και το Σωματείο ΑΜεΑ Δράμας, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα αναδείξει και θα σεβαστεί το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους μας. Τέλος, συστήνω σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των συμπολιτών μας για το πράσινο, να μην προτρέχουν και να μην ξεσηκώνουν άδικα τους συνδημότες μας, καθώς η Δημοτική Αρχή εξετάζει με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης το θέμα, γιατί ο δραμινός λαός και κρίση έχει και γνωρίζει ότι η δημοτική αρχή είναι σοβαρή, με εμπειρία, αρχές και ήθος. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες δεν οδηγούν σε λύσεις, αλλά διχάζουν και καρατομούν τον κοινωνικό ιστό».
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συσταθεί επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, εκπροσώπους της Οικολογικής Κίνησης, του Συλλόγου Παραπληγικών και του Σωματείου ΑμεΑ, ούτως ώστε να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.