ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

Σύσκεψη με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ και υπηρεσιακούς παράγοντες για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών

 

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 στην Π.Ε. Δράμας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ανάργυρου Πατακάκη και παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Τερτσούδη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, αρμόδιου για θέματα αεροψεκασμών, κ. Κινατζίδη Κωνσταντίνου, του Γενικού Δ/ντη Δημόσιας Υγείας κ. Λουκά Γεωργίου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπου του Δήμου Παρανεστίου, του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και ο συντονισμός των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, ώστε, με τη συμβολή όλων, να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των εργασιών του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις, ανθρωπογενείς και μη, εστίες αναπαραγωγής και συγκέντρωσης των κουνουπιών, στους κινδύνους μετάδοσης διάφορων ασθενειών τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο ζωικό κεφάλαιο, στις ιδιαιτερότητες της επικράτειας του Νομού Δράμας, στο τρέχον πρόγραμμα καταπολέμησης σε επίπεδο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (δειγματοληψίες, αεροψεκασμοί, δορυφορικό σύστημα εντοπισμού κ.α.), το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, η διακήρυξη του οποίου, ενδέχεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης τόνισε ότι «Το ζήτημα των κουνουπιών κατά την θερινή περίοδο αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και για αυτό αποτελεί υποχρέωσή μας να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος που εκτελεί η Π.Α.Μ.Θ. με δειγματοληψίες και αεροψεκασμούς, στην Δράμα λειτουργούν πέντε συνεργεία, τα οποία καλύπτουν αποτελεσματικά την περιοχή. Όλη αυτή η προσπάθεια και ο συντονισμός είχαν ως αποτέλεσμα τα έτη από το 2012 και μετά, να έχουμε μηδενικά κρούσματα προσβολής από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, αντιμετωπίζοντας σήμερα ως Π.Ε. Δράμας τα λιγότερα προβλήματα».