Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενόψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου 2022-2023, αναφορικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων που προέρχονται από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Προέδρου του οργάνου κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Στυλιανός Ταμβακίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, o Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Δοξάτου κ. Ιπποκράτης Χατζηπροδρόμου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωποι του Δήμου Δράμας και του Δήμου Προσοτσάνης, η Προϊστάμενη Διεύθυνσης Δασών Δράμας κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των Τ.Ο.Ε.Β., εκπρόσωπος του Ε.Κ.Α.Β., εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εκπόνηση των απαραίτητων δράσεων, έργων και μέτρων πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προέρχονται από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν προηγούμενου προγραμματισμού.
Το όργανο επικαιροποίησε τα μνημόνια συνεργασίας-ενημέρωση και καταγραφή των μέσων και του προσωπικού που διαθέτει η κάθε υπηρεσία ή φορέας και κατέγραψε την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων κάθε εμπλεκόμενου φορέα και υπηρεσίας, στο πλαίσιο του τομέα αρμοδιότητας και παρέμβασης του καθενός, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Νομού Δράμας να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε η σημασία της ενημέρωσης του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας και αυτοπροστασίας και η ανάγκη κατάλληλης – πιστοποιημένης εκπαίδευσης των Εθελοντικών Οργανώσεων.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ τόνισε: «Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, την προετοιμασία και τον συντονισμό όλων μας, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες και χιονοπτώσεις-παγετό κατά την χειμερινή περίοδο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πλήθος εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που έχουν γίνει σε όλη την χωρική επικράτεια του Νομού και η μέριμνα για συντήρησή τους, με στόχο την πρόληψη και την μέγιστη θωράκιση. Υπάρχει, επίσης, μέριμνα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο όλου του Νομού, από τις κεντρικές περιοχές έως τις πιο απομακρυσμένες, πέρα από το Κ. Νευροκόπι και το Παρανέστι. Σε μία περίοδο που, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα επικίνδυνα φαινόμενα από πλημμύρες και χιονοπτώσεις είναι συχνά και έντονα, αυτό που χρήζει είναι η προσαρμοστικότητα της Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις καταστάσεις».