ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Παρουσία του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Αλεξανδρόπουλου

 

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 09:30 π.μ., στην Αίθουσα Αυτοδιοίκησης «Ανδρέας Παπανδρέου» της Π.Ε. Δράμας (3ος όροφος, Διοικητήριο), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου, παρουσία του Διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη, με τους εμπλεκόμενους φορείς του Νομού, με θέμα την πορεία διαχείρισης του προβλήματος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στα όρια της επικράτειας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συναντήσεων του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος και εισηγήθηκε σε αυτήν τρόπους βελτίωσης του σχεδιασμού και της αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής των χοίρων, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και κατευθυντήριες οδηγίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Α.Μ.Θ. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, η Διευθύντρια Δασών Δράμας κ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Δασάρχης Δράμας κ. Σοφία Θεοδωρίδου, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας κ. Θάλεια Αιναλίδου, οι υπεύθυνοι Γραφείων Θήρας Δασαρχείων Δράμας και Κ. Νευροκοπίου, εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, προϊστάμενοι και διευθυντές υπηρεσιών, o Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων-χοιροτρόφων και κυνηγετικών συλλόγων του Νομού.

Καταρχήν, στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η εκστρατεία αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης στα όρια του Νομού Δράμας έχει προς το παρόν και σε αυτή την φάση, θετική έκβαση, καθώς δεν αναφέρθηκαν συμβάντα νεκρών αγριόχοιρων.

Ωστόσο, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη συνεχούς ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε περίπτωση αναφοράς κρούσματος.

Αναφέρθηκε ότι το θέμα αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης αποτελεί εθνικό ζήτημα και ήδη η ανάσχεση του νοσήματος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ρουμανία, αποδεκατίστηκε ο χοιροτροφικός κλάδος, ενώ και στην Βουλγαρία είναι σημαντικές οι ζημιές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπως και άλλες Περιφερειακές Ενότητες στην Μακεδονία και την Θράκη, συμπεριλαμβανομένων των «Καταφυγίων Άγριας Ζωής», πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και άμεσης προτεραιότητας, λόγω της γειτνίασης με την Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί εστίες της νόσου. Ως προς αυτό, τονίστηκε η ανάγκη δράσης σε στοχευμένες περιοχές πλησίον των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και σε βάθος 20 χιλιομέτρων από αυτά, όπως για παράδειγμα στο σημείο εισόδου της Εξοχής, σε ορεινές κοινότητες, σε συλλογές υδάτων.

Τέλος, στη σύσκεψη έγινε μία σκιαγράφηση πιθανών μέτρων βελτίωσης της λειτουργίας των συνεργείων δίωξης, τα οποία έχουν συγκροτηθεί από την Δασική Υπηρεσία, έτσι ώστε να δρουν σε κάθε περίπτωση έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι υπέρβασης του προβλήματος χρηματοδότησης και της έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού των υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη συμμετοχής έμπειρων κυνηγών στα συνεργεία, στο ζήτημα της παροχής κινήτρων σε αυτούς, καθώς στο θέμα της πρόσθετης ασφάλισής τους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε: «Στόχος είναι, με τον απαραίτητο συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να δρομολογήσουμε πρακτικές λύσεις με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά σε ενδεχόμενο περιστατικό. Η προστασία της τοπικής κτηνοτροφικής-χοιροτροφικής οικονομίας και συνολικά, του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί για εμάς πρωταρχικό μέλημα».