Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της Δράμας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοσίων φορέων, σχετικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των ελέγχων τήρησης των μέτρων πρόληψης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δράμα επισκέπτονται ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διοικητής της 4η Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΠΕ Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία).

Η επίσκεψη του πολυμελούς κλιμακίου των δημοσίων φορέων στη Δράμα εντάσσεται σε σειρά αντίστοιχων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Β. Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης ανέφερε: «Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στο Ν. Δράμας όσον αφορά την κρίση της πανδημίας είναι ο βασικός σκοπός για τον οποίον έχουμε έρθει, μαζί με τους συναδέλφους σήμερα και από την Περιφερειακή Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Σέρρες, αλλά και μια μεγάλη ομάδα από το Υπουργείο Υγείας, τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, έτσι ώστε να ακούσουμε τις τοπικές αρχές για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μάχη αυτή, να δούμε εμείς πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε με εργαλεία, να δούμε το συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για να μην υπάρχουν επικαλύψεις, έτσι ώστε να μην κουράζονται και οι ελεγχόμενοι, να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας και να καταλάβουμε όλοι πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές. Είναι μια από τις περιοχές, όπου πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να βάλουμε πλάτη, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς γκρίνιες, χωρίς να συζητάμε σήμερα για το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, αλλά για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τις επόμενες δέκα ημέρες, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τους γιατρούς μας και το προσωπικό στα νοσοκομεία που δίνουν καθημερινά τη μάχη. Να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει στοχευμένους ελέγχους, εκεί που υπάρχουν εστίες διακινδύνευσης και διασποράς του ιού και όλοι μαζί να δουλέψουμε για να έχουμε την ταχύτερη δυνατή έξοδο από τα μέτρα, να υπάρξει γρήγορα χαλάρωση, να μην υπάρξει ανάγκη να πάρουμε σκληρότερα μέτρα και, αν πάμε καλά, να έχουμε όσο το δυνατόν πιο κανονικά Χριστούγεννα».

Σχετικά με το τι συνέβη και παρουσιάστηκε έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Β. Ελλάδα, ο κ. Μπίνης επεσήμανε: «Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μια μη επιτρεπτή χαλάρωση των μέτρων και μια αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να αναλύουμε τι δεν πήγε καλά ή τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα, αλλά εδώ που είμαστε τι μπορούμε να διορθώσουμε άμεσα, ώστε ο καθένας να βάλει από ένα μικρό λιθαράκι και να πάμε μπροστά. Σε όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδας που έχουμε επισκεφτεί από την Παρασκευή, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν περιστάσεις που νομίζουμε ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση ή τα μέτρα είναι υπερβολικά σκληρά. Αυτά θα τα συζητήσουμε εκ των υστέρων. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι μαζί, και οι πολίτες ιδιαίτερα και οι κρατικές αρχές και οι τοπικές αρχές, να κινητοποιηθούν με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να κατεβάσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως να ξεκουράσουμε το ΕΣΥ που καταπονείται και να έχουμε γρήγορα καλύτερα αποτελέσματα».

Όσον αφορά αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει νέα παράταση του lockdown, ο κ. Μπίνης δήλωσε: «Τις επόμενες δέκα ημέρες ο στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών είναι να πιάσουμε πολύ συγκεκριμένα νούμερα όσον αφορά και τους διενεργούμενους ελέγχους και τις παραβάσεις, ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και τους επιχειρηματίες, αλλά και τους πολίτες για την κρισιμότητα και ελπίζουμε ότι αν οι έλεγχοι αυτοί κινηθούν με βάση το επιχειρησιακό μας πλάνο, θα έχουμε τη δυνατότητα γρήγορης αποκλιμάκωσης».