Συντάξεις Νοεμβρίου: Σήμερα νέα πληρωμή. Οι δύο ημερομηνίες και τι ώρα θα δείτε τα χρήματα στο ΑΤΜ.

Ο σχετικός προγραμματισμός για την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου έχει γίνει, όμως και πάλι τα χρήματα φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς νωρίτερα από το προσδοκώμενο.

Οι μισοί συνταξιούχοι πληρώθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη, και οι υπόλοιποι του Δημοσίου, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 και μετά, ενώ ανέμεναν να τους μπουν τα λεφτά το βράδυ της Κυριακής, θα πληρωθούν τελικά σήμερα, Παρασκευή.

Ο ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει ότι οι συντάξεις θα πληρωθούν Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, είθισται όμως οι συντάξεις να φαίνονται στα ΑΤΜ από την προηγούμενη μέρα.

Εκτός από τις νέες αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων, έχει αλλάξει και η ώρα που φαίνονται τα λεφτά. Τα τελευταία χρόνια, φαίνονταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Όμως πλέον αυτό έχει αλλάξει.

Στη μετά-πανδημίας εποχή, οι συντάξεις φαίνονται στα ΑΤΜ γύρω στις 7 ή 8 το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες αργότερα.

Οι αλλαγές στην πληρωμή των συντάξεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

 • Την Πέμπτη 26η/10/2023 (τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016). Οι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων θα δουν από σήμερα το απόγευμα (μετά τις 19:00), τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
 • Την Δευτέρα 30η/10/2023 (προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα) θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων θα δουν από την Παρασκευή ο απόγευμα (μετά τις 19:00), τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Νέα πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ για εφάπαξ

Ο e-EΦΚΑ καταβάλει έως σήμερα, Παρασκευή  27 Οκτωβρίου το συνολικό ποσό των 21,7 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Υπενθυμίζεται δε πως το  εφάπαξ δεν έχει κρατήσεις, καταβάλλεται στο ακέραιο. Ωστόσο παρακράτηση γίνεται όταν υπάρχουν:

 • οφειλές στην εφορία (παρακράτηση μέχρι ποσοστού 50% της παροχής),
 • δανείου στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ (ποσό, σύμφωνα με την σχετική σύμβαση χορήγησης του δανείου και
 • οφειλής εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ.

Επίδομα Χριστουγέννων για συνταξιούχους – Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Μέσα στον Δεκέμβριο θα λάβουν τελικά οι συνταξιούχοι την προσωπική διαφορά όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση το 2024 θα τους δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που αποτελεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα είναι κλιμακούμενο σε 3 κλίμακες:

 • 200 ευρώ
 • 150 ευρώ
 • 100 ευρώ

Όπως συνέβη και πέρσι, έτσι και φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επίδομα προσωπικής διαφοράς, σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στα χρήματα που θα μπουν στους λογαριασμούς τους.

Η διάταξη για το επίδομα προσωπικής διαφοράς προβλέπει… διπλό «κόφτη». Συγκεκριμένα, για να πάρει ένας συνταξιούχος το επίδομα:

 • Δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ
 • Η προσωπική διαφορά μετά την αναπροσαρμογή του 7,75% θα πρέπει να είναι πάνω από 10 ευρώ

Όσοι συνταξιούχοι, λοιπόν, δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια δεν θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Όσοι, ωστόσο, έχουν προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ, θα πάρουν κανονικά αυξήσεις.

Οι δικαιούχοι θα είναι στα περυσινά επίπεδα. Αυτές τις ημέρες γίνεται διασταύρωση με τα αρχεία του ΕΦΚΑ, ώστε να αφαιρεθούν οι αποβιώσαντες και οι μη δικαιούχοι. Κάθε χρόνο, περίπου 150.000 συνταξιούχοι περιορίζουν ή εξαλείφουν την προσωπική τους διαφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Το επίδομα θα είναι χαμηλότερο από πέρυσι, πέριπου στα 100 – 200 ευρώ, αφού και η αύξηση θα είναι μικρότερη.

Αναλυτικά:

 • Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ, θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ.
 • Για σύνταξη από 701 ευρώ έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί επίδομα 150 ευρώ.
 • Για άθροισμα συντάξεων από 1.101 ευρώ έως 1.600 ευρώ, θα μοιρασθεί επίδομα 100 ευρώ.

Αναπροσαρμογή της σύνταξης 2024

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ανέλθει στο άθροισμα:

 • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2023
 • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2023

Η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δυο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσού για όλους θα επηρεάσει:

 • τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν – όπως προβλέπει ο νόμος και έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – από 1/1/2023,
 • και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά την βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους.

Έτσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2024 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά και φυσικά την αυξημένη Εθνική σύνταξη.

Για παράδειγμα, αν η αύξηση των συντάξεων οριστικοποιηθεί στο εκτιμούμενο (πίνακας 1 παρακάτω)  3,1%, τότε θα αυξηθεί:

 • 3,1% η Εθνική Σύνταξη
 • 3,1% η ανταποδοτική σύνταξη

Ποιοι δεν θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις

Υπάρχει σημαντικός αριθμός δικαιούχων, ανάλογα με το ύψος της προσωπικής των διαφοράς, που:

 • θα εισπράξει μικρή αύξηση ή
 • δεν θα λάβει αύξηση
 • η όποια διαφορά, θα συμψηφιστεί με την αύξηση.

Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν  θετική «προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) ήτοι η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 3,1% της σύνταξης τους έχουν δηλαδή υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης, από 1/1/2024 και ουσιαστικά οι αυξήσεις αυτών  θα είναι μόνο λογιστικές.

Πηγή: xristika.gr