• Αναλυτικά οι κυριότερες παρεμβάσεις σε Αγ. Αθανάσιο, Αγ. Παρασκευή, Αγορά, Αίγειρο, Δοξάτο, Καλαμπάκι, Καλαμώνα, Κεφαλάρι, Κύργια, Περιστεριά, Πηγάδια, Νεροφράκτη και Φτελιά
  • «Γεγονός είναι ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση και στα μικρά έργα και φυσικά στην καθημερινότητα»
  • «Εξωραΐζουμε κάθε γωνιά του Δήμου και σιγά σιγά ο Δήμος μας αλλάζει όψη»
  • «Όρεξη και θέληση είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε για να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Δοξάτου»
  • «Δόθηκε έμφαση σε έργα που είναι πολύ σημαντικά ώστε να βελτιώνεται καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα σχολεία, οι χώροι άθλησης των παιδιών μας κ.α.»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η κ. Κυριακή Παπαζώτου, υποψήφια Δήμαρχος Δοξάτου, επικεφαλής της παράταξης «συνΕργάζομαι» και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου.

Στη συνέντευξή της, η κ. Παπαζώτου αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο Δοξάτου σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, παρουσιάζοντας τόσο μεγάλα έργα όσο και μικρότερα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα των δημοτών.

Κυρία Παπαζώτου βρισκόμαστε λίγο πριν από τις αυτοδικοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και ο Δήμος σας, ο Δήμος Δοξάτου θυμίζει ή μάλλον είναι ένα εργοτάξιο. Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα έργα για τα οποία έχετε δώσει άμεση προτεραιότητα σε όλο τον Δήμο, αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε ιδιαίτερη αναφορά και στα δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να γίνει ακόμα καλύτερη η ποιότητα ζωής των συμπολιτών σας;

Κύριε Λάτσα, κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να παρουσιάσουμε το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται σε όλο τον Δήμο Δοξάτου. Δώσαμε έμφαση σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία.

Επίσης, δόθηκε έμφαση σε έργα που είναι πολύ σημαντικά ώστε να βελτιώνεται καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα σχολεία, οι χώροι άθλησης των παιδιών μας κ.α. Επίσης, οι αύλειοι χώροι των σχολείων μας θα αλλάξουν μορφή μέσω τριών χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε από το Πράσινο Ταμείο.

Ένα εμβληματικό έργο για το μέλλον αυτού του τόπου είναι η δημιουργία ενός νέου σχολείου στο Καλαμπάκι κατεδαφίζοντας το παλιό που είχε πρόβλημα στατικότητας.

Ένα άλλο μεγάλο έργο είναι η ανακαίνιση του γυμναστηρίου του Δοξάτου. Ένα έργο που οι δημότες μας περιμένουν πολλά χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν επιτέλους επίσημοι αγώνες και να αθλούνται τα παιδιά κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Λοιπόν επειδή πραγματικά ο Δήμος σας έχει εξελιχθεί σε ένα εργοτάξιο, θέλω να πάρουμε ένα – ένα τα διαμερίσματα και να ξεκινήσουμε από τα Κύργια. Τι γίνεται εκεί; Τι έχετε κάνει και γενικώς πώς βλέπετε την όλη εξέλιξη των έργων στο κομμάτι αυτό του Δήμου σας;

Στα Κύργια αυτή την περίοδο εκτελείται το έργο της αντικατάστασης του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Έργα που είναι υψίστης σημασίας, γιατί ουσιαστικά δημιουργούν συνθήκες βελτίωσης και συνθήκες για την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ασφάλεια όσον αφορά την υγεία των δημοτών μας. Η αντικατάσταση αφορά την αλλαγή του αμιάντου που υπάρχει σήμερα.

Ξεκινά τις επόμενες μέρες το αθλητικό κέντρο στην είσοδο των Κυργίων, ένα έργο που περίμεναν επίσης χρόνια στο χωριό. Ακόμη, έχουμε κάνει έργα οδοποιίας τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ήδη και αυτήν την περίοδο εκτελούνται νέα έργα οδοποιίας εντός των οικισμών.

Εκτελείται και μέχρι τέλος του Ιουνίου θα έχει σίγουρα ολοκληρωθεί η αγροτική οδοποιία για την περιοχή, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του μεγάλου έργου με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 6,2 εκ. € που υλοποιούμε στον Δήμο μας.

Το τοπικό συμβούλιο δίνοντας έμφαση στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων πρότεινε έργα αποχέτευσης, για τα οποία κάναμε ό,τι είναι δυνατό και τα εκτελέσαμε.

Έχουν γίνει παρεμβάσεις σε γεφυράκια, κατασκευάσαμε τεχνικά και κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση ιδιοκτησιών στα Πηγάδια, στο Ευρύπεδο, στο Βαθυχώρι και στο Βαθύσπηλο. Τέλος, προς αυτήν την κατεύθυνση εκτελέσαμε έργο καθαρισμού ρεμάτων.

Εκτελέσαμε το έργο δημιουργίας του νέου βρεφικού σταθμού που ιδρύθηκε μετά από πολύ σημαντική παρέμβαση του Δημάρχου κ. Ζεκερίδη. Ακόμη, εκτελέσαμε έργο για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον παιδικό σταθμό ώστε να αδειοδοτηθεί και να μην κλείσει. Εγκαταστήσαμε μερικά παιχνίδια στην αυλή και είναι ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης ένα καινούργιο έργο προκειμένου να εγκατασταθούν και άλλα παιχνίδια.

Όλοι παρατηρούμε πάρα πολύ έντονα ότι και στις παιδικές χαρές έχετε κάνει μια σημαντική παρέμβαση σε όλο τον Δήμο σας βασικά, αλλά και στα Κύργια. Εκτελέσατε πρόγραμμα Ευρωπαϊκό ή είναι από ιδίους πόρους;

Ένα μέρος εξασφαλίστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από την προηγούμενη περίοδο και μέχρι την αρχή αυτής της περιόδου και το άλλο μέρος το τεχνικό έργο γίνεται με χρήματα από ίδιους πόρους.

Έχει γίνει καινούργια παιδική χαρά στην περιοχή «Αγάπη» των Κυργίων.

Επίσης, εξωραΐστηκε το ιατρείο των Κυργίων, βάψαμε το ΚΕΠ, σύντομα θα τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός, ενώ προχωρά και έργο για τον εκσυγχρονισμό τους και την οπτική τους αναβάθμιση.

Έγινε μία ανακαίνιση στο δημοτικό κτίριο των Κυργίων και επίσης ένα αίτημα χρόνων, που δεν καταλαβαίνω γιατί ήταν τόσο δύσκολο τόσα χρόνια να διορθωθούν, οι τουαλέτες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Βαθύσπηλο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν ένα χωριό χωρίς φωτισμό στο κέντρο του και εκτελέσαμε έργο για την επισκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Προχωρήσαμε σε τοποθέτηση μεγαφωνικής εγκατάστασης, έχουν βαφεί οι κολώνες στην είσοδο που ήταν σκουριασμένες, αλλάζουμε σταδιακά τις λάμπες σε led.

Προχωρήσαμε επίσης σε σημαντική αναβάθμιση στο γήπεδο της Α.Ε. Κυργίων. Κυρίως είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια ανακατασκευή του γηπέδου και επίσης έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις για να αδειοδοτηθεί και να μπορούν να γίνονται αγώνες και να μην κλείσει και σταματήσουν οι αθλητικές δραστηριότητες της ομάδας.

Υλοποιήσαμε το έργο της περίφραξης των νεκροταφείων σε μήκος που μπορούσαμε βάσει των διαθέσιμων χρημάτων.

Γεγονός είναι κ. Λάτσα ότι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση και στα μικρά έργα και φυσικά στην καθημερινότητα.

Είδα πως και στα Κύργια έχετε κάνει «μικρά» τεχνικά έργα προκειμένου να μην μπαίνουν τα νερά στα σπίτια και να υπάρχει διαφυγή στο περιβάλλον (στα ποτάμια και στους χειμάρρους). Θέλω να μου πείτε κ. Παπαζώτου όλα αυτά πόσο έχουν ικανοποιήσει τους κατοίκους και αν το εισπράττετε αυτό ως Δημοτική Αρχή.

Λύσαμε προβλήματα πολύ σημαντικά για τον αγροτικό κόσμο αλλά και για τους κατοίκους των χωριών μας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα που κόστιζαν πολύ στους αγρότες μας ή τους κτηνοτρόφους μας, σε εγκαταστάσεις τους και λύθηκαν. Επίσης, σε κάποια άλλα σημεία που υπήρχαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επηρέαζαν και κατοικίες, λύθηκε το πρόβλημα. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο της θητείας μας τα τηλεφωνήματα παραπόνων ήταν πάρα πολλά και τώρα πλέον κανείς από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα δεν διαμαρτύρεται, γεγονός που σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Από ότι μας είπε ο Διευθυντής Περιβάλλοντος, ήταν κλασικές περιπτώσεις χρόνιες και εμείς τις λύσαμε ως οφείλαμε.

Έχει γίνει ένα γηπεδάκι μπάσκετ μέσα στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου των Κύργιων και ταυτόχρονα δημοπρατείται μέσα σε αυτό το μήνα ο εξωραϊσμός και του υπόλοιπου μέρους της αυλής του. Για το σχολείο κάνουμε κινήσεις σοβαρές για να γίνει καλλιτεχνικό, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τα παιδιά, αλλά για να διατηρηθεί το σχολείο.

Στα Πηγάδια και στην Αγορά, εκτελούνται έργα οδοποιίας. Μάλιστα στην Αγορά μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει και ένας δρόμος ο οποίος ουσιαστικά κλείνει περιμετρικά το χωριό. Έχουν κατασκευαστεί παιδικές χαρές και στα δύο χωριά. Έγινε ανάπλαση μιας πλατείας στα Πηγάδια. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε χρηματοδότηση για να εγκαταστήσουμε εκ νέου το κέντρο ψηφιακής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά στο νέο ΕΣΠΑ, γιατί πετύχαμε το παλιό στο κλείσιμό του, έχουμε την ετοιμότητα να το καταθέσουμε. Το έχουμε καταθέσει ήδη μια φορά στο Υπουργείο Μακεδονίας, αλλά δεν πήραμε θετική απάντηση.

Σε συνεργασία με ανθρώπους που παραμένουν και επιμένουν να κρατούν ζωντανά τα χωριά μας, Αίγειρο και Περιστεριά, κάναμε παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εκεί. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα, καθαρισμό ρεμάτων, ελαιοχρωματισμούς, οδοποιίες. Δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια λύση για τον δρόμο Αίγειρος – Περιστεριά λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων, παρά το γεγονός ότι το αναδείξαμε στην Περιφέρεια αλλά και κεντρικά.

Ετοιμάζουμε την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κοινότητας των Κυργίων, ενώ έχουμε καταθέσει και προτάσεις για ένα γήπεδο 5Χ5, για παρεμβάσεις στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο.

Στο αθλητικό κέντρο θα γίνει ένα γήπεδο, μια παιδική χαρά ή περίφραξη;

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών και μπαίνοντας στην είσοδο των Κυργίων να γίνει αθλητικό κέντρο.

Επίσης καταθέσαμε προτάσεις για τους αύλειους χώρους του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, αλλά καθυστερούν πάρα πολύ οι εγκρίσεις.

Κάναμε ένα αίτημα καταθέτοντας μια μελέτη για μια δωρεά σε ένα ίδρυμα που ασχολείται με τις σχολικές δομές και συγκεκριμένα με το Ίδρυμα «Βασιλείου Μελά» και έτσι έχουμε ακόμα άλλη μια χρηματοδότηση. Αυτό αφορά όλα τα χωριά μας.

Αυτά σε μια γενική κατεύθυνση με τα Κύργια. Υπάρχουν όμως και άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Να πάμε στο Δοξάτο, να πάμε στον Άγιο Αθανάσιο;

Στον Άγιο Αθανάσιο δόθηκε πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα στους αγροτικούς δρόμους και μάλιστα σε δρόμους που εξυπηρετούν συνδημότες μας επαγγελματίες, γεωργούς, κτηνοτρόφους και συχνά διερχόμενους από αυτούς. Με το έργο αυτό κλείνουμε περιμετρικά το χωριό.

Δώσαμε έμφαση και στην εσωτερική οδοποιία υλοποιώντας δύο έργα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα εκτελείται ένα έργο που δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ανακατασκευάστηκε ο δρόμος των εργατικών κατοικιών όπου εμφανιζόταν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δρομολογήσαμε και θα έχουμε ανάδοχο σύντομα για την αλλαγή στον ηλεκτροφωτισμό των εργατικών κατοικιών. Ένα μεγάλο έργο για τον εν λόγω οικισμό μας. Εκεί, ανακαινίσαμε και τον βρεφικό σταθμό στα πρότυπα που απαιτεί η αδειοδότησή του και σύντομα θα εγκαταστήσουμε και παιδικές χαρές.

Γίνεται η ενεργειακή αναβάθμιση – ανακαίνιση ουσιαστικά των κτιρίων μέσα στο πρώτο δημοτικό σχολείο (δημοτικό, δεύτερο νηπιαγωγείο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Καταθέσαμε και εγκρίθηκε στο Πράσινο Ταμείο η διαμόρφωση του αύλειου χώρου με γηπεδάκια, εξοπλισμό και παιχνίδια και ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το έργο.

Ένα άλλο έργο που υλοποιήσαμε είναι η πλατεία του Αγίου Αθανασίου, όπου χρειάζονται βέβαια και περαιτέρω παρεμβάσεις.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και η ανάπλαση του πάρκου του Αγίου Αθανασίου δίπλα στην Κοινότητα με ίδιους πόρους και ίδια μέσα, γιατί δυστυχώς δεν προχώρησε η χρηματοδότηση της μελέτης που καταθέσαμε. Ωστόσο, μέχρι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουμε κάποιες βασικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο αυτής της μελέτης.

Δημιουργήσαμε μια παιδική χαρά και τώρα έχει εγκριθεί πάλι από το Πράσινο Ταμείο η δημιουργία και η ολοκλήρωση ουσιαστικά εκεί του χώρου που είναι παιδική χαρά με χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης για μεγαλύτερες ηλικίες.

Ανακατασκευάσαμε ένα γήπεδο τένις στο γυμνάσιο του Αγίου Αθανασίου. Η αλήθεια είναι κ. Λάτσα πως κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία. Υλοποιήσαμε την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ στο 2ο Δημοτικό, βάψαμε τα κάγκελα, καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου και παιχνιδιών στον αύλειο χώρο.

Δημοπρατείται μέσα στον μήνα η εγκατάσταση παιδικών χαρών και στα δύο νηπιαγωγεία.

Στο γήπεδο του Αγίου Αθανασίου κάναμε τον ηλεκτροφωτισμό και παρεμβάσεις στο βοηθητικό γήπεδο, καθώς και παρεμβάσεις περιμετρικά στον χώρο γύρω από το γήπεδο.

Τοποθετήσαμε πινακίδες για τις οδούς, μία δραστηριότητα που συνεχίζεται και πινακίδες οδοσήμανσης και αναλάμποντες φανούς.

Κυρία Παπαζώτου, τι άλλα έργα κάνατε στον Άγιο Αθανάσιο;

Εξωραΐζουμε κάθε γωνιά του Δήμου και σιγά σιγά ο Δήμος μας αλλάζει όψη. Εδώ λοιπόν βάψαμε τις κολώνες φωτισμού στην Ε.Ο. και περιποιηθήκαμε τις νησίδες, οι οποίες ωστόσο θέλουν δουλειά και παρόλο που ζητήσαμε τη συνδρομή της Περιφέρειας δεν την είχαμε.

Ανακαινίσαμε τον παιδικό σταθμό του Αγίου Αθανασίου, ώστε να εκδοθεί άδεια λειτουργίας στο πλαίσιο του νέου νόμου, ενώ το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της παιδικής χαράς στον αύλειο χώρο.

Επιπλέον καταθέσαμε μια πρόταση για το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αγίου Αθανασίου.

Μία άλλη σημαντική τακτοποίηση ήταν αυτή με μερίδα του προσωπικού μας.

Με τα συστήματα αυτοματισμού που εγκαταστήσαμε στα αντλιοστάσια, καθώς και τις περιφράξεις και άλλα μέτρα αυξημένης ασφάλειας, καταφέραμε να μετακινήσουμε τους φύλακες που τόσα χρόνια περιορίζονταν εκεί.

Επιπρόσθετα, να πούμε ότι εγκρίθηκε ένα ακόμα έργο που δεν είναι άλλο από την τηλεμετρία στο Δήμο μας. Αυτό είναι ένα έργο πραγματικά πνοής γιατί και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, περιορισμό των βλαβών, ακριβή θέση και άμεση ενημέρωση όταν συμβαίνουν, εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του φυσικού αγαθού, του νερού. Εξαιρετικά σημαντικό αυτό για την οικονομία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Να συνεχίσω λέγοντας πως κάναμε τον δρόμο που συνδέει το Δοξάτο με τον Άγιο Αθανάσιο και το Κεφαλάρι, το δρόμο των εργατικών κατοικιών και ένα τεχνικό (γεφυράκι).

Καθαρίσαμε το ρέμα που ξεκινά από τον Άγιο Αθανάσιο και καταλήγει στο Δοξάτο.

Αποκαταστήσαμε τα προβλήματα φωτισμού με πιο σημαντικό αυτό του φωτισμού του κέντρου του χωριού που παρέμενε χρόνια σκοτεινό.

Ξεκίνησε μόλις έργο ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος στα παλιά νεκροταφεία, αρχικά με την αποκατάσταση του χώρου μετά από τις πάνω από 100 εκταφές που πραγματοποιήσαμε μέσα από μια ομολογουμένως δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Να πάμε και στο Δοξάτο κ. Παπαζώτου… Τι έργα έχουν γίνει στο Δοξάτο;

Όπως προανέφερα, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας είναι η ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου. Μία «κολλημένη» κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.

Έχουμε προχωρήσει σε ανακατασκευή του γηπέδου και των αποδυτηρίων, στο πλαίσιο του ίδιου έργου έχει γίνει βοηθητικό γήπεδο και ο φωτισμός. Κάναμε παρεμβάσεις σημαντικές στον στίβο, κατασκευάζοντας ταρτάν. Συνδέσαμε το γήπεδο με το 5Χ5 με μια ανάπλαση του χώρου. Υλοποιήσαμε το έργο της δημιουργίας γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ. Αναβαθμίσαμε και ουσιαστικά πλέον είναι λειτουργικό το γυμναστήριο πίσω από το σχολικό συγκρότημα.

Υλοποιήσαμε το έργο της ασφαλτόστρωσης της εισόδου του Δοξάτου και γίνεται ο δρόμος για το νηπιαγωγείο. Καταθέσαμε μια μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων και ομβρίων της επέκτασης του Δοξάτου.

Εκτελείται το πολύ σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού.

Προχωρήσαμε σε τρία έργα ύδρευσης, τα οποία υλοποιήσαμε άμεσα.

Κάναμε δύο εσωτερικές οδοποιίες, τώρα εκτελούμε το τρίτο έργο οδοποιίας μέσα στο χωριό. Ένα μεγάλο μέρος του αντιπλημμυρικού έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μεταφορών, υλοποιήθηκε εντός του Δοξάτου.

Ανακατασκευάσαμε μια αίθουσα εκδηλώσεων πίσω από το σχολείο. Γίνεται ενεργειακή αναβάθμιση του ιστορικού Δημαρχείου του Δοξάτου. Λύσαμε το θέμα με το πάρκο και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να λειτουργεί κάτω από καθαρές συνθήκες.

Στείλαμε επίσης και μια μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου της Αστυνομίας αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα χρηματοδότηση.

Έχουμε στείλει επίσης και πήραμε χρηματοδότηση για το έργο της ανακατασκευής στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου, το οποίο έργο δημοπρατείται αυτές τις μέρες.

Μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει και η αγροτική οδοποιία στο Δοξάτο με πολλούς δρόμους που θα εξυπηρετήσουν αρκετούς συνδημότες μας.

Αυτές τις μέρες γίνεται μια συντήρηση των μνημείων.

Πραγματοποιήσαμε έργο για τον φωτισμό του χωριού στην είσοδό του.

Καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης, ενώ κατασκευάζουμε το έργο της εγκατάστασης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Δημιουργήσαμε μία νέα παιδική χαρά, έναν χώρο αναψυχής στην περιοχή Χειμμάρα και ανακαινίσαμε ολοκληρωτικά τον παιδικό σταθμό του Δοξάτου.

Παιδικές χαρές θα εγκατασταθούν σύντομα και στα δυο νηπιαγωγεία και στον παιδικό σταθμό.

Πάμε λοιπόν στην άλλη πλευρά του κάμπου και συγκεκριμένα στο Καλαμπάκι με το εμβληματικό έργο του σχολείου. Το ζήσαμε μαζί σας, ήμουνα εκεί την πρώτη μέρα και αποτυπώσαμε τις εικόνες της κατεδάφισης. Τώρα που μιλάμε έχουν πάρει όλα τα μπάζα από εκεί και έχουν προχωρήσει στα θεμέλια και ίσως να έχουν περάσει και από εκείνο το στάδιο. Τι γίνεται λοιπόν, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ποιο είναι αυτό για να αρχίσει να θεμελιώνεται το νέο σχολείο και να αρχίσει να ανεγείρεται;

Ξεκίνησε μέσα στον Απρίλιο όπως είδατε και εσείς. Το έργο είναι προγραμματισμένο να τελειώσει σε 24 μήνες, ωστόσο μετά με συζητήσεις που έχουμε κάνει με την εργολάβο και δεδομένου ότι πάρα πολύ γρήγορα οργανώνεται, πολύ γρήγορα προχωρά και η επιλογή των συνεργατών γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συντομεύουν οι χρόνοι, νομίζω ότι αυτός ο χρόνος θα μειωθεί πάρα πολύ.

Ωραία λοιπόν, μπορούμε να δούμε τι γίνεται στο Καλαμπάκι; Να πούμε ότι και στο παλιό Δημαρχείο ξεκίνησε να γίνεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ξεκίνησε και θα αλλάξει την εικόνα του κέντρου του χωριού, όπως έγινε και με τα δύο νηπιαγωγεία του Καλαμπακίου τα οποία αναβαθμίσαμε. Οι μηχανολογικές εργασίες (θέρμανση, εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου) θα γίνουν το καλοκαίρι.

Μέσα στο καλοκαίρι, για λόγους ασφαλείας θα γίνει και η ενεργειακή αναβάθμιση του πρώτου δημοτικού σχολείου του Καλαμπακίου.

Ξεκίνησε ήδη ο εργολάβος για την ανακαίνιση του γυμναστηρίου του Καλαμπακίου με παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικά τα κουφώματα, έτσι ώστε να είναι λειτουργικό, με τα χρήματα που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Έχει γίνει ανακατασκευή του γηπέδου και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αδειοδότησή του.

Κατασκευάζουμε, επίσης, ένα γήπεδο τένις, ενώ ήδη έχουμε κατασκευάσει ένα γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ στον αύλειο χώρο του δεύτερου δημοτικού και έχουμε κάνει διαγράμμιση και όλο τον εξοπλισμό για γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ στο πρώτο δημοτικό.

Έχουν δημιουργηθεί χώροι άθλησης με όργανα γυμναστικής.

Έχουν γίνει αρκετά χιλιόμετρα οδοποιίας αγροτικής αλλά και εσωτερική οδοποιία.

Επίσης, εξωραΐσαμε την περιοχή της γιορτής Καλαμποκιού.

Καταθέσαμε μια μελέτη στην Περιφέρεια για να δημιουργηθεί ένας χώρος για την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, αλλά ακόμη δεν προχώρησε η χρηματοδότηση.

Καταθέσαμε προτάσεις για τους αύλειους χώρους. Δεν έχουμε πάρει ακόμα τη χρηματοδότηση και εκεί, αλλά είναι δύο αναπλάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα των σχολείων.

Δημιουργήσαμε παιδικές χαρές στο πρώτο και στο δεύτερο νηπιαγωγείο. Σύντομα θα ξεκινήσει το έργο για την παιδική χαρά στον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες για την αδειοδότησή του.

Εγκαταστήσαμε δύο παιδικές χαρές στα δυο νηπιαγωγεία και δημιουργήσαμε εκ νέου μία παιδική χαρά.

Ολοκληρώσαμε το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Καλαμπακίου και είναι σε λειτουργία πλέον.

Υλοποιήθηκε έργο για τον φωτισμό του χωριού.

Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στα νεκροταφεία και την αίθουσα εκεί.

Νεροφράκτης, Καλαμώνας, Φτελιά, Αγ. Παρασκευή. Τι έχει γίνει στις συγκεκριμένες κοινότητες του Δήμου;

Εκτελέσαμε το έργο της ανακαίνισης της Κοινότητας του Νεροφράκτη, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και στο κτίριο της Φτελιάς. Στον Νεροφράκτη ολοκληρώνεται και η ανάπλαση του αύλειου χώρου της Κοινότητας. Μαζί με την παιδική χαρά που κατασκευάσαμε και το πλακόστρωτο στην είσοδο της εκκλησίας δημιουργήθηκε ένας πανέμορφος χώρος. Γίνονται παρεμβάσεις και στο δημοτικό σχολείο του Νεροφράκτη.

Στον Καλαμώνα, υλοποιήσαμε μια ανάπλαση με ένα πολύ ωραίο πέτρινο τοιχίο, αυτόματο πότισμα, φωτιστικά και δημιουργήθηκε ένας πραγματικά πολύ όμορφος χώρος και απέναντι από αυτό τον χώρο είναι η παιδική χαρά και δίπλα ακριβώς ανακαινίσαμε και το αναψυκτήριο το οποίο και δημοπρατείται αυτό το διάστημα.

Επίσης πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής οδοποιίας και εσωτερικής οδοποιίας αφορά τα τέσσερα χωριά που αναφέρατε και θα υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ έχει ήδη γίνει η προετοιμασία για τα ασφαλτικά.

Στην Φτελιά ξεκινά η ανάπλαση στο κέντρο του χωριού, ενώ κατασκευάσαμε ένα τεχνικό για την εξυπηρέτηση των αγροτών.

Στην Αγία Παρασκευή, προχωρήσαμε σε ένα αντιπλημμυρικό έργο που έλυσε το πρόβλημα, ενώ έγινε ακόμη επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού προς τα κοιμητήρια. Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις στο γήπεδο και έγινε η παιδική χαρά.

Δημοπρατήθηκε το αναψυκτήριο της Αγίας Παρασκευής, ενώ σε στάδιο δημοπράτησης είναι και του Καλαμώνα.

Άφησα τελευταίο και όχι τυχαία το Κεφαλάρι, ένα εμβληματικό μέρος, όπου μπορεί ο επισκέπτης και ο κάτοικος να πάει να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί να απολαύσει τον καφέ, το φαγητό του κλπ. Εκεί σχεδιάζονται από όσο ξέρω και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, όπως τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Πείτε μας λοιπόν για το Κεφαλάρι. Τι έχετε κάνει και τι σκέφτεστε για το Κεφαλάρι;

Στο Κεφαλάρι συναντήσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, υπήρχαν θέματα στο Κτηματολόγιο σε πολλές περιοχές του Κεφαλαρίου και δεν ήταν εύκολο να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα λυθεί το πρόβλημα και σύντομα.

Δεν μείναμε έτσι, λύσαμε προβλήματα που υπήρχαν σε διάφορα σπίτια κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα. Κάναμε ήδη έργα οδοποιίας και τώρα συνεχίζουμε με ένα ακόμα μεγάλο έργο οδοποιίας. Σημαντική ήταν η παρέμβασή μας με την ασφαλτόστρωση της εισόδου του χωριού. Δώσαμε βαρύτητα στο αγρόκτημα του Κεφαλαρίου, γιατί ήταν ιδιαίτερα παραμελημένο και βελτιώνουμε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου.

Ταυτόχρονα εκτελείται τώρα ένα έργο για τον εξωραϊσμό της πλατείας με πολύ μικρές παρεμβάσεις μέχρι εκεί που μπορούμε, γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας πολλά χρήματα. Αυτό έγινε με πρότασή μας στην οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο, διότι το ποσό που αντιστοιχεί ετησίως στο χωριό είναι πολύ μικρό.

Το μεγάλο για εμάς στοίχημα είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα προσελκύει ακόμα περισσότερους τουρίστες, αξιοποιώντας την κοίτη του ποταμού σε όλη την έκταση από τις πηγές μέχρι και κάτω στο χωριό.

Όσον αφορά τις Πηγές, αξιοποιούμε το μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτο συνεδριακό κέντρο εξοπλίζοντάς το επιτέλους. Θα είναι ένας υπέροχος χώρος για μουσική, θέατρο, συνέδρια, εκδηλώσεις κ.α.

Καταθέσαμε πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2021» για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται γύρω στον Αύγουστο να ξεκινήσει. Στοχεύουμε κυρίως στον θρησκευτικό τουρισμό και στον εκπαιδευτικό τουρισμό.

Κύριε Λάτσα, θέλω να ξέρετε και εσείς αλλά και οι συνδημότες μας ότι όρεξη και θέληση είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε για να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Δοξάτου. Πολλές φορές οι δημότες με το δίκιο τους διαμαρτύρονται, γιατί πολλά πράγματα που εξαγγέλλονται αργούν να ξεκινήσουν.

Δεν γίνεται αυτό επειδή εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε τις εργασίες. Έχω την τύχη και την ευλογία να έχω μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών στην Τεχνική Υπηρεσία οι οποίοι έχουνε υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να κατατίθενται προτάσεις.

Η γραφειοκρατία όμως μας δυσκολεύει πολύ τη ζωή, η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε πολλές καθυστερήσεις και έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα μας δώσει ο κόσμος τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το έργο μας, δίνοντάς μου και τη δυνατότητα να δημιουργήσω για τον τόπο μας από τη θέση της Δημάρχου.

Κυρία Παπαζώτου σας ευχαριστώ πολύ και θα χαρώ να πούμε και άλλα που ίσως σήμερα δεν χώρεσαν σήμερα στις σελίδες της εφημερίδας μας.

Ειλικρινά σας ευχαριστούμε πολύ για τη σημαντική αυτή δυνατότητα που μας δίνετε. Ελπίζω κι εγώ να μην ξέχασα κάτι, αν και είναι το πιθανότερο.