Νέες εξελίξεις έρχονται στο… σήριαλ με τους βυθιζόμενους κάδους, μετά τη χθεσινή (28/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το σώμα και εισήχθη ως έκτακτο στην ημερήσια διάταξη αφορούσε την έγκριση προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου σχετικά με την επιλογή 8 σημείων για την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων.

Τελικά το θέμα αποσύρθηκε και η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Να αποφασίσει δηλαδή εκ νέου η Κοινότητα Δράμας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για να επιστρέψει στη συνέχεια το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο λόγος της απόσυρσης, όπως ειπώθηκε, αφορούσε την επιλογή κάποιων νέων σημείων, καθώς στα ήδη επιλεχθέντα υπήρξαν τεχνικά προβλήματα.

Αυτή η νέα εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων πραγματικά εξωφρενικών γεγονότων που  αποτελούν δείγματα πρωτοφανούς ανικανότητας. Πρώτα από όλα, υπήρξαν ανοίγματα τεράστιων τρυπών (επικίνδυνων για τους διερχόμενους πολίτες), χωρίς να υπάρχουν εκ των προτέρων οι σχετικές εγκρίσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση στο παρκάκι των Πέντε Δρόμων, όπου ανοίχτηκαν δύο τρύπες, αλλά τελικά δεν είναι σε επιλεγμένα σημεία και οι τρύπες έκλεισαν.

Ένα άλλο θέμα, αφορά την τοποθέτηση βυθιζόμενου κάδου λίγα μόλις μέτρα μακριά από την προτομή του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη, το οποίο έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνίας. Η διαδικασία τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων στο συγκεκριμένο σημείο έχει προχωρήσει και είναι άγνωστο αν στην επαναεισαγωγή του θέματος θα περιλαμβάνεται και αυτός ο χώρος ή όχι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τα σημεία τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ειπώθηκε πως εξετάζονται νέα σημεία για τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων όπως το η περιοχή στο «Δ. Κραχτίδης» ή το Δημοτικό Ωδείο. Όμως, πραγματικά γεννώνται τεράστια ερωτηματικά για το αν στους συγκεκριμένους χώρους καλύπτεται η λογική τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ερωτηματικά έχει να κάνει και με την πληρωμή των εργασιών για τις τρύπες που ανοίχτηκαν και είτε έκλεισαν είτε δεν θα χρησιμοποιηθούν τελικά. Θα είχε ενδιαφέρον μια επίσημη απάντηση για το πώς, με ποιον τρόπο και από ποιόν, θα πληρωθούν οι συγκεκριμένες εργασίες.

Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Δήμαρχο Δράμας ο Αντιδήμαρχός του

Οι ευθύνες του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Χρήστου Κυριακίδη για το θέμα είναι τεράστιες. Και μάλιστα με τις κινήσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος δεν έχει περιθώριο για να λάβει δραστικά μέτρα.

Η απλή αναλογική με την οποία διεξήχθησαν οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές κρατάει «δέσμιο» τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, ο οποίος αναγκάζεται να διατηρεί στη θέση του έναν αποδεδειγμένα αποτυχημένο Αντιδήμαρχο. Κι αυτό γιατί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής είναι ακριβώς όσες και οι θέσεις ευθύνης στο δημοτικό οργανόγραμμα και δεν υπάρχει στον κ. Μαμσάκο το περιθώριο αλλαγής προσώπου στη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας.