Εκπροσώπους των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών προσκάλεσε και φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατόπιν συνεννόησης με τον Στέφανο Τανιμανίδη, συντονιστή των φορέων (Αρμενιων, Ασσυρίων, Μικρασιατων, Ποντίων και Κύπριων) που συμμετέχουν στην προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για πρώτη φορά, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber και να του θέσουν το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Πρόεδρος Manfred Weber, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα λόγω σειράς επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανέφερε ότι είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και δήλωσε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΚ στον αγώνα τους λέγοντας τη φράση «Ποτέ Ξανά».
Η κ. Γιώτα Αμμανατίδου, εκ μέρους των φορέων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και Ευρωβουλευτής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Weber για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι πρόκειται, όχι μόνο για εθνικό, αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα.
Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής, παρουσία και των δημοσιογράφων που την συνόδευαν, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με Ευρωβουλευτές της Σουηδίας, της Γερμανίας και την Γενική Γραμματέα του κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας. Για δυο ώρες επίσης, πραγματοποίησαν δημιουργική σύσκεψη με Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Κ.Κ.Ε., καθώς και με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια προώθησης σχετικού με τα θέματα που συζητήθηκαν, μέσω ψηφίσματος στο Ε.Κ.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ιξελλών κ. Χρήστο Δουλκερίδη, από τον οποίο ζήτησαν να προώθηση το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στους 19 όμορους Δήμους των Βρυξελλών. Ο κ. Δήμαρχος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν υπόψη του εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο.
Το βράδυ ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, μέσα σε κλίμα αβρότητας και φιλίας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αποστολής στην οποία μεταξύ των αλλών, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών φορέων των Βρυξελλών.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1992 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και από την «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», με συντονιστή τον επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. κ Στέφανο Τανιμανιδη, για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 και την ανάδειξη της σημερινής πολίτικης της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες που ζουν στην επικράτειά της στέφτηκε από επιτυχία.
Γενική εντύπωση όσων συμμετείχαν και σε αυτήν την ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσπάθεια είναι ότι θα πρέπει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα υιοθετώντας τις παραπάνω θέσεις, να τα εντάξουν στα προγράμματά τους, να συμφωνήσουν να συγκροτήσουν άμεσα μια μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών να τα εντάξει στην διπλωματική και διεκδικητική ατζέντα του Υπέργειου.