ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Όπως συμβαίνει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι συναντήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του. Πρόκειται για τον δέκατο πέμπτο κατά σειρά κύκλο και τρίτο υπό την αιγίδα της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Συντονιστής, όπως πάντα, θα είναι ο δάσκαλος Δημήτρης Καζάκης.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη, μέχρι και την 28η Μαρτίου, στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου», Χατζηανέστη 13, και θα ξεκινούν στις 8:15 το βράδυ.

Επειδή γίνεται πάντοτε μια προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, φέτος οι συναντήσεις θα έχουν ως θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι στα δίσεκτα χρόνια της δεκαετίας του 1940, η οποία περιλαμβάνει τον πόλεμο, την κατοχή και, στη συνέχεια, τον εμφύλιο. Μιλάμε για μια περίοδο που σημάδεψε βαθύτατα όλα τις μετέπειτα δεκαετίες και οι συνέπειές της φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Πώς επηρεάστηκε το αστικό λαϊκό τραγούδι από το κλίμα των χρόνων εκείνων, αλλά και πώς κατέγραψε -με δημοσιογραφικό κάποιες φορέα τρόπο- τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου; Ποιοι μεγάλοι δημιουργοί χάθηκαν στα χρόνια της κατοχής και ποια νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στη δισκογραφία και στα πάλκα των λαϊκών κέντρων; Ποιες αλλαγές συντελέστηκαν στον τρόπο γραφής και εκτέλεσης των τραγουδιών και με ποιο τρόπο η παραγωγή εκείνης της περιόδου οδήγησε σε νέους δρόμους το αστικό λαϊκό τραγούδι στα χρόνια που ακολούθησαν; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν, στο μέτρο του δυνατού, κατά τη διάρκεια των πέντε φετινών συναντήσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις καλό είναι να το δηλώσουν στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, στο τηλέφωνο 25210 46423, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 η ώρα μ.μ. ή στο μέιλ [email protected]