Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος» αναφέρονται τα εξής:

Η Επιτροπή του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος» την Τρίτη 7-11-2017 έγινε δεκτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η περεταίρω ενημέρωση για το θέμα της ονομασίας της νέας περιοχής, η οποία βρίσκεται Nοτιοανατολικά της Δράμας, σε Οικισμό «Άγιος Παύλος» καθώς επίσης να ακουσθούν σκέψεις και προτάσεις πάνω στο από το 2011 αίτημα των κατοίκων για ανέγερση στην περιοχή ενός μνημειώδους, μεγαλοπρεπούς ναού, του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο για την συναίνεση και την μεγάλη στήριξή του αναφορικά με τις πρωτοβουλίες, τους στόχους και τα οράματα αυτής, που μοναδικό σκοπό έχουν το κοινωνικό όφελος και ζήτησαν την ευχή και τις ευλογίες του.

Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος», κ. Χριστόδουλου Μιχαηλόπουλου, περί των ανωτέρω θεμάτων, η οποία παρατίθεται και έχει ως εξής:

Σεβασμιώτατε,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς το γεγονός που το αίτημά μας να μας δεχθείτε, έγινε δεκτό.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συναίνεση και την υποστήριξή σας στην πρωτοβουλία μας να ονομαστεί η περιοχή, Νοτιανατολικά της Δράμας, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος». Η συναίνεσή σας είναι σημαντική, σεβαστή και εξαιρετικής βαρύτητας η δε στήριξή σας αποτελεί κίνητρο για να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Αυτό που ζητήθηκε και ζητείται είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας που μας δίνει προδιαγραφές για ένα καλύτερο μέλλον.

Η δράση και η πορεία των προσπαθειών μας είναι γνωστή, προς τούτο σε χονδρές γραμμές αναφέρουμε τα εξής:

Το θέμα της ονομασίας της αναφερθείσας περιοχής σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» από πλευράς Δράμας είχε τελειώσει , είχε ολοκληρωθεί με τη ψήφιση της 102/2014 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και της προηγηθείσης 78/2012 επίσης Ομόφωνης Απόφασης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας. Εξάλλου η ονομασία της περιοχής σε «Άγιος Παύλος» πρακτικά είναι γεγονός. Στην συνείδηση όλων δημιουργήθηκε ήδη εκ των πραγμάτων, οι πάντες ονομάζουν την περιοχή «Άγιος Παύλος».

Παρά ταύτα, μετά από μία άτυχη συγκυρία- καθυστέρηση, η Επιτροπή Τοπωνυμιών Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε, από την νέα Δημοτική Αρχή Δράμας, την επικαιροποίηση της ως άνω Δημοτικής Απόφασης για «τυπικούς λόγους».

Η επικαιροποίηση αυτή αρχικά έγινε με την 25/2015 επίσης Ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, η οποία στην συνέχεια ανεκλήθη. Εμείς επιμένουμε, ζητούμε και την τυπική διευθέτηση του θέματος που έφτασε στο 12 παρά ένα. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και δεν σταματάμε να πιστεύουμε στο ότι «το να παλεύεις για το σωστό αξίζει».

Η τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Οικισμού «Άγιος Παύλος», διακεκριμένοι πολίτες της Δράμας το επιθυμούν, το επιδιώκουν και ένθερμα το ζητούν, θέσαντες τις υπογραφές κάτω από τις σχετικές αιτήσεις και παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία τους.

Στο σκεπτικό της ανωτέρω 78/2012 Ομόφωνης Απόφασης αναφέρεται: «Επειδή παρήλθε ικανός χρόνος από τότε που γνωστοποιήθηκε στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής η ανωτέρω πρόθεση της μερίδας αυτής των πολιτών και δεν προβλήθηκε από οποιονδήποτε κάποια αντίρρηση, προτείνουμε να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και να ονομαστεί η ανωτέρω περιοχή Οικισμός “Άγιος Παύλος”». Όλοι οι πρώην Δήμαρχοι της Δράμας και εκπρόσωποι άλλων αρχών εξέφρασαν την θέλησή τους και στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Επιθυμητό και ζητούμενο είναι, όλοι να βάλουν την δυναμική τους ενωτικά για το θέμα αυτό.

Για το θέμα της ανέγερσης του Ιερού Ναού στην περιοχή, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες, οι ελλείψεις πόρων μεγάλες και αφετέρου ότι η οικονομική αδυναμία της Τοπικής Εκκλησίας είναι δεδομένη, το κοινωνικό της έργο τεράστιο και η προσφορά της ανεκτίμητη, παραθέτουμε τις σκέψεις μας.

Προτείνουμε να ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση οικοπέδου επτά στρεμμάτων και την ανέγερση ενός μνημειώδους μεγαλοπρεπούς Ναού στον Οικισμό «Άγιος Παύλος», του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου με δυο παρεκκλήσια, αριστερά και δεξιά το της Αγίας Λυδίας και το του Γρηγορίου του Θεολόγου, ως έκφραση τιμής προς τον Απόστολο Παύλο και παράλληλα στα πλαίσια των προδιαγραφών των προηγούμενων αιτήσεων – εγγράφων της Επιτροπής των Κατοίκων της Περιοχής.

Το αίτημα για την ως άνω ανέγερση Ιερού Ναού στον Οικισμό «Άγιος Παύλος» δεν είναι καινούργιο, ξεκίνησε από το 2011. Σχετική, είναι η από 27-2-2014 αίτηση, προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), περί παραχώρησης οικοπέδου προς ανέγερση Ιερού Ναού, με 123 υπογραφές και με κοινοποίηση στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Επίσης γίνεται αναφορά και στο θέμα του Ναού, στις αιτήσεις 33/22-6-2011 και 11752/24-2-14 με 66 και 124 υπογραφές αντίστοιχα προς το Δήμο Δράμας, ακόμη γίνεται μνεία για τον Ναό και στον θεματικό χάρτη της περιοχής.

Προς τούτο, κρίνεται σκόπιμο να συσταθεί, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Ειδική Ερανική Επιτροπή από δραστήριες προσωπικότητες όλης της Δράμας, πρωτοπόρους της προσφοράς, που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να εργασθούν για το καλό της κοινωνίας καθώς και Ειδικό Ταμείο.

Η πρόταση δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία, ζητείται να την ενστερνισθούν όλοι οι Δραμινοί.

Για ένα τέτοιο μνημειώδες, διαχρονικό έργο, παγκόσμιας προβολής του Χριστιανισμού, η Ειδική Ερανική Επιτροπή θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να αναζητήσει μεγάλους ευεργέτες δωρητές στην Δράμα, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε δεύτερο στάδιο, όταν θα υπάρξει πλήρης Φάκελος, να αιτηθεί χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τέλος η συνδρομή και στήριξη όλων μας.

Ένα έργο, Σεβασμιώτατε, που θα έχει τις ευλογίες σας, ως προκαθήμενου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και την προστασία των Αγίων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Όλες οι πόλεις της Ελλάδος από τις οποίες πέρασε ο Απόστολος Παύλος, στα πλαίσια του θησαυρού που άφησε, τον έχουν τιμήσει.

Πρόκειται να τιμηθεί η θρησκευτική πλούσια και βαριά κληρονομιά που άφησε σε αυτήν την περιοχή ο Απόστολος Παύλος, ο πρωτοκορυφαίος των Αποστόλων και να διασωθεί η ιστορία και το παρελθόν μας. Πρόκειται, επίσης, για μια αναπτυξιακή δράση, μια δράση που θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη, για κάτι καινούργιο και σπουδαίο. Μια δράση που θα καλύψει ένα τεράστιο κενό για τη Δράμα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χωρίς να είναι πρώτη επιδίωξη, είναι ένας μοχλός προβολής και ανάπτυξης του τόπου, σε έναν τόπο, τον καταλληλότερο της Δράμας, σε απόσταση αναπνοής από τους Φιλίππους, όπου η ομορφιά και το κάλλος είναι εντυπωσιακή.

Το μνημειώδες αυτό έργο θα είναι θέμα και σημείο αναφοράς για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο για τον Ορθόδοξο κόσμο. Όλοι θα θέλουν να γνωρίσουν, μια φορά τουλάχιστον στην ζωή τους, τον τόπο από όπου ο Απόστολος Παύλος ξεκίνησε τον εκχριστιανισμό όλης της Ευρώπης.

Να γνωρίσουν τις πηγές, το ποτάμι και τα γάργαρα νερά του Δραμινού ποταμού ΖΥΓΑΚΤΗ εκεί όπου βάφτισε το πρώτο μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ευρώπης, τη Λυδία «Πορφυροπώλιδα». Τα ίδια αυτά νερά που αναβλύζουν από τις ίδιες πηγές και που υπήρξαν πηγή ζωής και για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όλοι θα θέλουν να γνωρίσουν τη διαδρομή, τα βήματα της πρώτης ημέρας του εξαήμερου ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου προς την Θεσσαλονίκη, 17 χιλιόμετρα εδαφική επιφάνεια στον κάμπο της Δράμας και το AD DUODECIN (Ρωμαϊκός σταθμός – Πανδοχείο ΑD 12) κοντά στην Μαυρολεύκη στο ΚΟΥΡΟΒΟΣ, τον τόπο της πρώτης διανυκτέρευσής του.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες προσκυνητές, εύλογο είναι, να καταλήξουν στην μοναδική υδάτινη πόλη της Ελλάδος, τη Δράμα. Ιδανική επιλογή όπου οι πηγές και τα νερά που αναβλύζουν στο κέντρο της πόλης, έχουν την πρώτη θέση, σχηματίζοντας τον ποταμό της Αγίας Βαρβάρας, για να συνενωθεί στη συνέχεια με τον άλλο ως ανωτέρω Δραμινό ποταμό ΖΥΓΑΚΤΗ.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την θετική του γνώμη, για τις προσπάθειες της Επιτροπής και δήλωσε ότι συμφωνεί και στηρίζει της επιδιώξεις της.

Ιδιαίτερα επιδοκίμασε τα όσα, όπως είπε, με γλαφυρό τρόπο και λόγο αναφέρθηκαν για τον Απόστολο Παύλο. Εξάλλου εξέφρασε τον θαυμασμό του, για τη συστηματική και επίμονη δραστηριότητα της Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα συζήτηση έγινε μόνον επί της απαντήσεως της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, σε αίτημα της Επιτροπής για δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου του δημοσίου στην περιοχή του Οικισμού «Άγιος Παύλος», προς ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου, ότι δεν χορηγείται δωρεάν, αλλά μόνο με αντάλλαγμα.

Στο τέλος κατά την τιμητική προσφορά που ακολούθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο ανέφερε.

Επί τη ευκαιρία, Σεβασμιώτατε, επιτρέψατέ μου, με χαρά σεβασμό και εκτίμηση να σας προσφέρουμε τιμής ένεκεν, ως άξιο και δραστήριο ηγέτη της τοπικής Εκκλησίας, εκ μέρους της κ. Τέσσας, κόρη του αείμνηστου ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη και ύστερα από εισήγησή μας, ορισμένες ποιητικές συλλογές του ποιητή και κριτικά κείμενα για τον ποιητή.

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λαμπρότερους εκπροσώπους της ποιήσής μας. Αναγορεύθηκε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ποιητών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και κατ’ επανάληψη υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ ποίησης. Ποιητής με διεθνή απήχηση, βραβευμένος με βραβεία ποίησης και χρυσά μετάλλια.

Από τις δεκάδες ποιητικές Συλλογές του Ποιητή σας προσφέρουμε:

Την συλλογή «Ταπεινός Αίνος» προς την Παρθένο Μαρία, γραμμένος με το χέρι, Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών, 1977

Την συλλογή «Νήματα της Παρθένου»

Την Σύνοψη Ποιήματα, Τόμος τρίτος 1973-1979

Ακόμη σας επιδίδω τις Εκδόσεις, Κριτική για το έργο του Τάκη Βαρβιτσιώτη και τα Κριτικά κείμενα για το ποιητικό του έργο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την προσφορά αυτή και δήλωσε την βούληση, να εκφράσει και γραπτώς τις ευχαριστίες του, προς την κόρη του ποιητή.