Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας αναφέρονται τα εξής:
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας τίμησε τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τα επίκαιρα συνθήματά του.
Την εκδήλωση άνοιξαν μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου ερμηνεύοντας αντιφασιστικά τραγούδια.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυναν οι εκπρόσωποι του Παραρτήματος ΔΣΕ-ΠΕΑΕΑ Δράμας Νίκος Γεωργιάδης, του Συλλόγου Γυναικών Δράμας Ιωαννίδου Κασσιανή, του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας Παπαδόπουλος Γιαννης και του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Δράμας Μαυρίδης Δημήτρης.
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας Σακαλίδου Αναστασία, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:
Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Το Σωματείο μας τιμά την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, που ήταν αποτέλεσμα του 7ετους αγώνα του λαού και της νεολαίας μας ενάντια στην Χούντα των συνταγματαρχών.
Στη διάρκεια των χρόνων της χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές, χιλιάδες απλού κόσμου φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, πέρασαν από στρατοδικεία, βασανίστηκαν φρικτά ενώ και πολλοί δολοφονηθήκαν. Οι παρακαταθήκες αυτής της πάλης το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην απριλιανή δικτατορία που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, στρώνουν το έδαφος της σημερινής δράσης, του σύγχρονου διεκδικητικού αγώνα.
Αναδείχτηκε η μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός – αποδείχτηκε ότι μπορεί να υποσκελίσει οποιονδήποτε αντίπαλο! Με τη δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο, να κινεί ουρανό και γη.
Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζουμε το δικαίωμα του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα.
Καμία οργάνωση της εργατικής τάξης, κανένα σωματείο, κανένας σύλλογος, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής μάρτυρας των σφαγών του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική όχθη! Η υποστήριξη της ειρήνης και του ανυπότακτου αγώνα για ελευθερία ενός καταπιεσμένου λαού δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι 11.000 άμαχου πληθυσμού, μεταξύ των οποίων 4.500 παιδιά, δολοφόνος είναι το Ισραηλινό κράτος του Νετανιάχου κι όσοι τους στηρίζουν από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ κι Ε.Ε. Αντίθετα εμείς ταγμένοι στην πραγματικά σωστή πλευρά της ιστορίας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το (διεθνώς αναγνωρισμένο) δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, ανεξάρτητη – κυρίαρχη δίπλα στο Ισραήλ με τους λαούς να συμβιώνουν ειρηνικά.
Κλείνοντας ανέφερε: Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» που ακουγόταν τις μέρες του ξεσηκωμού δεν ξεθώριασε ποτέ! Δεν μας αξίζει η φτώχεια και η εξαθλίωση. Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια, που λεηλατεί τις λαϊκές οικογένειες.
Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του άδικου-εκμεταλλευτικού συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με όσους μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι, είναι η μοναδική επιλογή. Η δύναμη βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Η δύναμή μας είναι μέσα στα σωματεία μας και δυναμώνει όσο ανταμώνουμε περισσότεροι κι ενώνουμε τις φωνές μας.
Η καλύτερη τιμή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η συνέχιση του αγώνα στο σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Έτσι τιμούμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΦΩΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ.
Ακολούθησε πορεία μέχρι τον δημοτικό κήπο της πόλης, για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου.