ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

 

  • «Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ένα περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε με πάρα πολύ κόπο, με πάρα πολλές στερήσεις, με ξενιτιά, και που το κράτος οφείλει να το σέβεται, γιατί είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα»
  • «Οι αλλαγές της νομοθεσίας είναι αλλεπάλληλες. Είναι πολλές. Είναι πολλές φορές αντιφατικές»
  • «Η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται από αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ανταγωνίζονται την πραγματικότητα και προσπαθούν να γίνουν οικονομικό μέγεθος»

 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στη νομοθεσία και τις συναλλαγές της ιδιωτικής ακίνητής περιουσίας» διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – Παράρτημα Δράμας.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ακόμη ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Τοπαλίδης, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη Δράμα, κ. Κώστας Χαϊδούτης, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, και κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλισης Κτιρίων της ΠΟΜΙΔΑ.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος είπε για τον κ. Παραδιά πως «έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Δράμα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής του θητείας το εκτέλεσε εδώ». Όσον αφορά την εκδήλωση, ο κ. Πούλιος εξήγησε πως αφορά τα ακίνητα και ειδικότερα τους «κανόνες που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των ζητημάτων για τα ακίνητα, όσο έχει να κάνει με τη μίσθωση αυτών, από τη μεριά και των εκμισθωτών και των μισθωτών, ιδιοκτήτων δηλαδή και ενοικιαστών, τα νέα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις τελευταίες ρυθμίσεις για τις πυλωτές των πολυκατοικιών και το ζήτημα της στάθμευσης σε αυτές, τις εμπορικές μισθώσεις οι οποίες έχουν αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, το Κτηματολόγιο, τον ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δίκαιο των ακινήτων».

Όπως είπε ο κ. Πούλιος, «ο κ. Παραδιάς είναι ένας συνάδελφος εξαιρετικά ενημερωμένος στο ζήτημα αυτό, εξάλλου είναι και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων. Για αυτό, λοιπόν, για δεύτερη φορά φιλοξενείται στη Δράμα. Αυτή τη φορά σε μια ανοιχτή εκδήλωση. Την προηγούμενη φορά είχε επισκεφθεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τους συναδέλφους. Για αυτό είπαμε αυτή τη φορά η εκδήλωση να είναι ανοιχτή, για να μπορεί να την παρακολουθήσει και όποιος από τους συμπολίτες μας επιθυμεί να ενημερωθεί πάνω στα ζητήματα αυτά, που νομίζω πως ούτως ή άλλως αφορούν, άλλους λίγο άλλους πολύ, όλους μας, γιατί όλοι μας είμαστε είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές ακινήτων».

Ειδικότερα για το θέμα των πυλωτών και της στάθμευσης σε αυτές, ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Υπάρχει μια νομοθεσία εξαιρετικά πρόσφατη, η οποία είναι άγνωστη στο πολύ κοινό, με την οποία ρυθμίζεται ένα πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει τους Έλληνες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεδομένου ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για το εάν πρέπει να γίνεται χρήση των πυλωτών ως χώρων στάθμευσης και από ποιους πρέπει να γίνεται. Δίνεται λοιπόν τώρα η ευκαιρία σε μεγάλο ποσοστό να ρυθμιστεί το ζήτημα, με μια συγκεκριμένη συμφωνία των ιδιοκτητών των χώρων αυτών και να ρυθμιστεί ένα θέμα που, όπως είπα, ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια τους συμπολίτες μας».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, ανέφερε πως η ενημερωτική εκδήλωση έχει να κάνει με «την ιδιωτική ακίνητη περιουσία που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ένα περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε με πάρα πολύ κόπο, με πάρα πολλές στερήσεις, με ξενιτιά, και που το κράτος οφείλει να το σέβεται, γιατί είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα». Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξετάστηκαν ζητήματα όπως η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγησή της, τόσο από το κράτος όσο και από τους Δήμους, η πολεοδόμηση της ιδιοκτησίας, η εντός σχεδίου περιουσία, η εκτός σχεδίου, οι μισθώσεις των κατοικιών, οι επαγγελματικές και γενικά όλο το φάσμα που έχει σχέση με τις συναλλαγές γύρω από την ακίνητη περιουσία, που αφορά τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς. «Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι κάτι που ενδιαφέρει όχι μόνο αυτούς που την έχουν, αλλά και όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία, όσον αφορά τα ακίνητα, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε: «Οι αλλαγές της νομοθεσίας είναι αλλεπάλληλες. Είναι πολλές. Είναι πολλές φορές αντιφατικές. Πολλές φορές έχουμε ευνοϊκές αλλαγές της νομοθεσίας, όπως έχουμε τώρα το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή που θα μπορεί κανείς να κάνει επαγωγή μόνος του, εάν έχει διαφορά με τον διπλανό του, στην πολυκατοικία μέσα, με το διπλανό διαμέρισμα, χωρίς να χρειάζεται να έρθει όλη η πολυκατοικία να υπογράψει. Ή όπως νομιμοποιήσαμε τις θέσεις στην πυλωτή που είχαν χιλιοστά. Την ίδια ώρα, όμως, έχουμε και μια πολύ δυσμενή εξέλιξη, όπου εκεί όλα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στα δημοτικά τέλη, δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής. Θα είναι απαράγραπτα. Θα πηγαίνει πίσω η παραγραφή τους για το ΤΑΠ 30 χρόνια και 65 για τα δημοτικά τέλη. Μια καινούργια πάρα πολύ άσχημη εξέλιξη. Απορώ πώς δηλαδή κατέληξαν να νομοθετήσουν ένα τέτοιο πράγμα, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε δικαστήριο ούτε στην κοινή λογική. Φαντάζομαι ότι θα το μαζέψουν άμεσα».

Ακόμη, για τη φορολόγηση ιδιοκτησίας, ο κ. Παραδιάς ανέφερε: «Η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται από αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ανταγωνίζονται την πραγματικότητα και προσπαθούν να γίνουν οικονομικό μέγεθος. Δεν είναι δυνατόν, αν στη Δράμα τρεις άνθρωποι πουλήσουν τρία ακίνητα με μεγάλες τιμές, να φορολογήσουμε όλους τους υπόλοιπους Δραμινούς με τις τιμές αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια λογική στη φορολογία. Πρέπει οι φόροι στο ακίνητο να είναι φορητοί και όχι αφόρητοι».