Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜέΡΑ 25 Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Υπάρχει μια σκοπιμότητα, με την έννοια της υπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων»
  • «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το παρόν, αν δεν αποτρέψουμε την καταστροφή της πατρίδας μας, που κατά την άποψή μας συνεχίζεται, αν δεν βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας, που πρέπει να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες στο σήμερα, στο τώρα, ώστε να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός που χειμάζεται, τότε οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον, για εμάς αποκτά μεταφυσικά χαρακτηριστικά»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Διήμερη επίσκεψη στη Δράμα, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Σοφία Σακοράφα. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών ενόψει του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Μάιου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην περιοχή, η κ. Σακοράφα, συνοδευόμενη από τους κ.κ. Κώστα Μπιτσάνη και Σαράντο Θεοδωρόπουλο, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΕΣΚΕ), αλλά και από τοπικά στελέχη του ΜέΡΑ 25, είχε ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με φορείς της Δράμας. Συγκεκριμένα, η κ. Σακοράφα συναντήθηκε με τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Δράμας, του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Δράμας, καθώς και με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Επίσης, η Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 περιόδευσε στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, όπου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους, αγρότες και υλοτόμους των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ επίσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα Δημοτικά Συμβούλια των προαναφερθέντων Δήμων, σε ειδικές συνεδριάσεις τους, για να συζητήσει και να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν. Η επίσκεψη της Αντιπρόεδρου της Βουλής στη Δράμα ολοκληρώθηκε με πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Δράμα, η κ. Σοφία Σακοράφα, πλαισιωμένη από τον κ. Σαράντο Θεοδωρόπουλο από την ΟΕΣΚΕ και τον κ. Μπάμπη Σαμούτη από την Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Δράμας του ΜέΡα 25, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επαφών της στο Ν. Δράμας, τονίζοντας πως η περιοδεία της είχε διπλό στόχο. Όπως είπε, «πρώτος στόχος των επαφών ήταν να ακούσω και να καταγράψω τα προβλήματά τους και την ίδια στιγμή να καλέσω τους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο κι αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό». Ειδικότερα για το συνέδριο του ΜέΡα 25, η Αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «το κόμμα μας βρίσκεται στο δρόμο για το πρώτο Διαβουλευτικό Συνέδριο», «ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΜέΡΑ 25 σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ως κοινοβουλευτικό κόμμα πια, με ισχυρή παρουσία στο Κοινοβούλιο».

Ο στόχος του ΜέΡα 25, συνέχισε η κ. Σακοράφα, «είναι να παρουσιάσουμε στους πολίτες συνολικά την πρότασή μας για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας κόμματος. Ένα μοντέλο, το οποίο, έχοντας αξιολογήσει και αναλύσει όλες τις λειτουργικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος μέχρι σήμερα, δεν θα δίνει απλά την αίσθηση, αλλά θα εγγυάται στον πολίτη το ρόλο που του αρμόζει, δηλαδή του ενεργού πολίτη. Συνδιαμορφωτής σε αυτό τον ενεστώτα θα θέλαμε να είναι ο πολίτης, των πολιτικών και των αποφάσεων που αφορούν στη ζωή του, ώστε να έχει την ευθύνη, αλλά και τη γνώση και την αποφασιστικότητα να τους υπηρετήσει και να παλέψει ουσιαστικά για αυτές».

Όσον αφορά τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις επαφές της με φορείς του Ν. Δράμας, σε σχέση και με την προηγούμενη επίσκεψή της στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδους των Ευρωεκλογών, η κ. Σακοράφα ανέφερε ότι «δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση από την προηγούμενη επίσκεψή μου, κατά την πιο αισιόδοξη άποψη έχει μείνει στάσιμη, με χαρακτηριστικά τέλματος, πλην όμως, οι αριθμοί, τα στοιχεία και οι στατιστικές δυστυχώς φανερώνουν και χειροτέρευση». Όπως επεσήμανε, «αυτό οφείλεται στις διαχρονικές πολιτικές ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά ιδιαίτερα της ακριτικής Ελλάδας και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, της οποίας συνεχίζει και υπόσχεται να συνεχίσει και η καινούργια Κυβέρνηση βεβαίως σε συνέχεια της προηγούμενης, με ιδιαίτερη ένταση, επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση ραγδαία».

Η Βουλευτής του ΜέΡα 25 τόνισε πως «η πρόσκληση που κάνουμε προς τους πολίτες δεν είναι προσχηματική» και πρόσθεσε: «Είναι ουσιαστική πρόταση να συμμετάσχουν στο να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές που εκείνοι πιστεύουν ότι μπορούν, μέσα από αυτή τη διαδικασία και της προσωπικής συμμετοχής τους, να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα προβλήματά τους. Εμείς, λοιπόν, μιλάμε για μια ρεαλιστική ανυπακοή. Φυσικά έχουμε πλαίσιο στρατηγικών θέσεων, αλλά έχουμε και πολιτικό πρόσημο πάνω σε αυτές τις θέσεις. Είμαστε, θεωρούμε, ένα ριζοσπαστικό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα. Αλλά ταυτόχρονα μιλάμε και για ένα μέτωπο ριζοσπαστικής ανυπακοής. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το παρόν, αν δεν αποτρέψουμε την καταστροφή της πατρίδας μας, που κατά την άποψή μας συνεχίζεται, αν δεν βοηθήσουμε με τις προτάσεις μας, που πρέπει να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες στο σήμερα, στο τώρα, ώστε να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός που χειμάζεται, τότε οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον, για εμάς αποκτά μεταφυσικά χαρακτηριστικά».

Η κ. Σακοράφα ολοκλήρωσε την εισαγωγική τοποθέτησή της εκφράζοντας μια ρητή πολιτική θέση, απευθυνόμενη προς όλους τους πολίτες, λέγοντας: «Στο σχεδιασμό πολιτικής και στην άσκηση εξουσίας δεν υπάρχουν άλλοθι άγνοιας, αμάθειας ή καλοπροαίρετου λάθους. Υπάρχει μια σκοπιμότητα, με την έννοια της υπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Είναι πράγματα τα οποία εμείς οι πολιτικοί τα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των πολιτικών κομμάτων. Καλώ, λοιπόν, τον κάθε πολίτη, όταν προβληματίζεται, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, να προβληματίζεται, να αποφασίζει, ξεπερνώντας και αδιαφορώντας για την κομματική ταμπέλα, με μόνη σκέψη και με μόνο φίλτρο το συμφέρον του ενταγμένο στο γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και στο συμφέρον της πατρίδας μας, που αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και περνάει σημαντικές και ίσως δύσκολες ώρες».

Σχετικά με τα προβλήματα του Νόμου Δράμας, που τέθηκαν υπόψη της κ. Σακοράφα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε, η Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επεσήμανε πως «τα προβλήματα της Δράμας δεν είναι διαφορετικά από τις υπόλοιπες περιοχές, εάν βέβαια εξαιρέσουμε κάποια συγκεκριμένα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα». Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, αλλά και στα κόκκινα δάνεια και στο ακατάσχετο του επιχειρηματικού λογαριασμού. Όπως είπε, «Είναι θέματα τα οποία βάλουμε ως Βουλευτές του ΜέΡα 25, παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα στο ελληνικοί Κοινοβούλιο. Μπορούμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας ή να προτείνουμε τροπολογίες όταν έρχονται τα νομοσχέδια». Επίσης, η κ. Σακοράφα σημείωσε πως «ακριβώς επειδή δεν σκεφτόμαστε στείρα και στεγνά κομματικά –κι αυτό είναι μια δήλωση που την έχει κάνει και ο αρχηγός μας, αλλά και εμείς και σε κάθε μας δημόσια δήλωση το λέμε- μπορούμε να ερχόμαστε σε συνεννόηση με Βουλευτές άλλων κομμάτων για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την πλειοψηφία των Βουλευτών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ένα δίκαιο αίτημα των πολιτών, αλλά και από μόνοι μας να ψηφίζουμε και να στηρίζουμε προτάσεις άλλων κομμάτων, χωρίς να έχουμε θέματα αν αυτή την πρόταση την έκανε η Ν.Δ., την έκανε το Πα.Σο.Κ., την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση είναι ουσιαστική και θετική για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, εμείς θα είμαστε θετικοί απέναντι σε αυτή την πρόταση, αρκεί αυτή η πρόταση να μην ξεπερνάει τα όρια των πολιτικών μας θέσεων», πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά με το συνέδριο του ΜέΡΑ 25 ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι τα διακηρυκτικά χαρακτηριστικά και οι προγραμματικές εξαγγελίες, να αποκτήσουν μία συγκεκριμένη ταυτότητα, αναφέροντας ακόμη ότι «προσπαθούμε να σταματήσουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι και να υπαγορεύουμε στην κοινωνία κάποια πράγματα και να ακούμε την κοινωνία, προκειμένου να διαμορφώσουμε κάποιες θέσεις, οι οποίες είναι κοντά στο διακηρυκτικό μας πλαίσιο. Κι αυτό γίνεται με την εξόρμηση σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος».