Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:
Βαρύ κόστος πληρώνει ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για μια ακόμα χρονιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές ελέω της εμπρηστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η πολυήμερη φωτιά που κατακαίει την κορυφογραμμή του Παγγαίου Όρους, παρά την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, υπόκειται σε συνεχείς αναζωπυρώσεις, με την εξέλιξή της να είναι αβέβαιη.
Τα στημένα επικοινωνιακά σόου των Βουλευτών της Ν.Δ. από την πρώτη μέρα για τις δικές τους «υπεράνθρωπες» προσπάθειες αποτελούν πρόκληση για τον λαό της περιοχής μπροστά στη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Οι «δεήσεις» τοπικών παραγόντων (Δήμαρχος Παγγαίου, Περιφέρεια) για βροχή επίσης!
Για μια ακόμα χρονιά βρισκόμαστε απροστάτευτοι αφού εκτός από το Παγγαίο, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στη Δράμα, στο Φαλακρό με 11.000 στρέμματα καμένα, στο Όρβηλο Όρος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που έκαιγε για 29 ημέρες με περεταίρω κινδύνους από ξεχασμένα ναρκοπέδια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και άλλες μικρότερες σε όλη την περιοχή.
Για την κυβέρνηση «το πάθημα δε γίνεται μάθημα»! Από τις πυρκαγιές στη Θάσο, στη Δαδιά του Έβρου και την πολυήμερη φωτιά στο Παππίκιο Όρος το 2022, μέχρι τις πυρκαγιές σε Νέστο Καβάλας και Ροδόπη, αλλά και την ανυπολόγιστη καταστροφή στον Έβρο πέρυσι, βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά. Την πολιτική που λογαριάζει την πολιτική προστασία ως κόστος!
Το κράτος των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, που για λογαριασμό τους ξοδεύονται κάθε μέρα εκατομμύρια για πολεμικές φρεγάτες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας (Ερυθρά Θάλασσα), αποδεικνύεται επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται να σωθούν λαϊκές περιουσίες, σπίτια, επαγγελματικές δραστηριότητες, ανθρώπινες ζωές και το φυσικό περιβάλλον.
Οι καταστροφές των τελευταίων μόνο χρόνων, με πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα καμένα δασικής έκτασης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αποτελούν πραγματικό οικολογικό «Αρμαγεδώνα» που απειλεί την υγεία των κατοίκων, την προστασία από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι επικείμενες πλημμύρες του φθινοπώρου από τις βροχοπτώσεις που είναι μπροστά μας. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη το σχεδιασμό που υλοποιείται στον Έβρο μετά από την περυσινή «μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος», την αποσπασματικότητα των ελάχιστων και ανεπαρκών παρεμβάσεων αποκατάστασης, τις αποζημιώσεις – ψίχουλα στους πληγέντες, τα ακαθάριστα έως και σήμερα ρέματα, τα αντιπλημμυρικά έργα που… τώρα δημοπρατούνται.
Άλλωστε οι προθέσεις της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης έχουν γίνει ξεκάθαρες από το master plan για τον Έβρο που θα μπορούσε ως εναλλακτικό τίτλο να είχε «μπίζνες στα καμένα», αφού βασίζεται στα σχέδια που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εδώ και χρόνια και δεν αφορούν τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς για τον λαό.
Η κυβέρνηση που φέτος επικαλείται το δύσβατο της περιοχής του Παγγαίου Όρους στην Καβάλα, πέρυσι έλεγε τα ίδια για τη Δαδιά στον Έβρο, πρόπερσι για το Παππίκιο Όρος στη Ροδόπη! Και φυσικά καταφεύγει στο αφήγημα περί κλιματικής κρίσης. Δεν λέει όμως ότι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης μπορεί με τους αναγκαίους πόρους να προστατέψει και τις πιο δύσβατες περιοχές με τον καθαρισμό και τη διάνοιξη δασικών δρόμων, με περισσότερες υδατοδεξαμενές που να είναι και λειτουργικές, με αντιπυρικές ζώνες. Με όλα τα αναγκαία επίγεια και πτητικά μέσα. Και πάνω από όλα με προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, δασεργατών, με σύγχρονο εξοπλισμό και ανθρώπινες επιχειρησιακές συνθήκες.
Αντίθετα η δασοκτόνα πολιτική που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, την υποχρηματοδότηση, την ανυπαρξία πρόληψης κάθε φυσικού και άλλου κινδύνου, που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης είναι η πραγματική αιτία των μεγάλων καταστροφών.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πληρώνει ο λαός με πολλούς τρόπους, ακόμα και με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη δασοπυρόσβεση, που μόλις πριν λίγες ημέρες θρήνησαν 50χρονο εποχικό πυροσβέστη στη Θάσο, ο οποίος έχοντας στην πλάτη του 24ωρη υπηρεσία και με μόλις 2,5 ώρες ανάπαυση, κλήθηκε να συνεχίσει για άλλες 12 ώρες, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα θανατηφόρου τροχαίου!
Τεράστιες ευθύνες έχουν η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, που χρόνια τώρα αντί να διεκδικούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής, με έμφαση στην πρόληψη, τη βελτίωση των υποδομών, την εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης, υπηρετούν με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική.
Η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας ελέω ΚΑΠ της Ε.Ε., τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης ζωονόσων, οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις, το γεγονός ότι και με ευθύνη της Περιφέρειας (προηγούμενης και σημερινής διοίκησης) δεν έχουν δοθεί καν οι ζωοτροφές ακόμα από τις περσινές πυρκαγιές επιτείνουν το πρόβλημα.
Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να μετατρέψει σε πολιτικά συμπεράσματα την πικρή πείρα που αποκομίζει κάθε χρόνο από την αβάσταχτη βαρβαρότητα που βιώνει. Άλλωστε σε κάθε κρίσιμη στιγμή αποδεικνύεται ότι τελικά μόνο ο λαός σώζει τον λαό.
Μπορεί να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος με διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα, διεκδικώντας σήμερα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας από τις πυρκαγιές, μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης μπροστά στο δύσκολο χειμώνα. Σε αυτόν τον αγώνα τα μέλη και οι φίλοι/ες του ΚΚΕ καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις ταυτόχρονα με τη συμβολή μας στα διάφορα μέτωπα την ώρα της καταστροφής.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παγγαίο, όπως και για την οικολογική ανάταση-αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εξαπλώθηκαν οι καπνοί της πυρκαγιάς (ως και την πόλη της Καβάλας). Άμεσα να ξεκινήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης της γης. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι αγρότες της περιοχής από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη δράση των ελικοπτέρων κατάσβεσης.